12. března 2012 • 16:40

Otec zemřelého skikrosaře (†29): Syn zůstává s námi. Navždy!

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Tragédie, jaká nemá ve skikrosu obdoby, se odehrála v sobotním závodu Světového poháru ve švýcarském Grindelwaldu. Těsně před cílem zemřel na následky pádu do ochranné sítě kanadský závodník Nick Zoricic. Stal se první obětí skikrosu v jeho krátkých dějinách. Bylo mu devětadvacet let. Mladá a stále populárnější disciplína tak začala psát svou nejsmutnější kapitolu.



Svojí cestu za osudem začal mladý Zoricic v roce 1988, kdy se jeho rodina rozhodla opustit tehdejší Jugoslávii a vydala se hledat štěstí do Kanady.

Desátého března roku 2012 se však do jeho cesty postavila překážka, kterou rodák ze Sarajeva překonat nedokázal.

"Můj syn prožil krásný život, který ale byl příliš krátký," těžko hledal slova otec nešťastně zahynulého lyžaře. "Bude s námi žít navždy a také zůstane navždy mladý. To je naše útěcha," pokračuje Zoricic starší.

Devětadvacetiletý Nick Zoricic zemřel na těžké poškození mozku potom, co vlétl těsně před cílem do ochranné sítě. Smrtelně zraněnému lyžaři již nic nebyla platná okamžitá lékařská pomoc a letecký transport do nemocnice. 

Po nešťastném lyžaři smutní i pětadvacetiletá sestra Katrina, která studuje na Michiganské univerzitě ve Spojených státech.

Zoricicova rodina se kvůli občanské válce v Jugoslávii rozprchla prakticky do celého světa. Část jich kromě Kanady žije v Německu, někteří členové se vrátili do Sarajeva.

"Jsme roztroušeni na mnoha místech, kvůli válce jsme museli opustit Jugoslávii. Každý z nás začal svůj nový život někde jinde. Bohužel, ten Nikův byl příliš krátký," vypráví se slzami v očích smutný osud své rodiny otec Predrag.

Hororový pád skikrosaře Nicka Zoricice do ochranné sítě během závodu v Grindelwaldu
Video se připravuje ...

Poctu tragicky zesnulému Zoricicovi dali i jeho kolegové, kteří v neděli sjížděli oblečení v džínech svah. Právě v džínových kalhotách absolvoval Zoricic svůj první závod ve skikrosu.

"Dnes (v neděli) uctila památku Nicka celá skikrosová rodina," řekl při smuteční akci třesoucím se hlasem kouč kanadských lyžařů Eric Archer.

Smuteční ceremoniál pokračoval minutou ticha, po které každý ze závodníků sjel s kyticí v ruce po svahu a před osudným závěrečným skokem položil k uctění památky Zoricice květinu. "Bylo do nádherné gesto," těžko hledal slova Archer.

Nick Zoricic (vzadu) během skikrosového klání v GrindelwalduFoto EPA

"Zoricic v počátku své kariéry zaujal již zmiňovanými džínovými kalhoty, s kterými absolvoval svůj první závod Světového poháru ve skikrosu, jenž se konal před olympijskými hrami ve Vancouveru v roce 2012.

"Nick si tenkrát vzal hodně přiléhavé džíny proto, aby měl co nejmenší odpor vzduchu," vzpomíná na svého bývalého svěřence Archer.

"Nick miloval skikros a zábavu. Pamatuji si, že když začínal, neměl dostatečné vybavení pro skikros, ale to ho nemohlo zastavit," vzpomíná na Zoricice kolega z týmu Chris del Bosco.

"Neměl jsem to štěstí, abych s Nickem vyrůstal. Znal jsem ho několik posledních let, ale on se velmi rychle stal součástí našeho týmu, jako by k němu patřil odnepaměti. Byl jako můj bratr. Společně jsme se spolu smáli, táhli jsme za jeden provaz. Jsem šťastný, že jsem ho poznal," pokračuje dojatý Bosco.

Poslední sbohemFoto Reuters

"Měl ve svém nitru oheň. Chtěl být úspěšný, bude mi moc chybět. On nebyl jen kolega z týmu, poslední čtyři roky to byl můj kamarád. Teď už bude všechno jinak," smutní další z kolegů Dave Duncan.

Nick Zoricic se kromě vášni pro skikros oddával se zaujetím sobě vlastním i dalším sportům jako je hokej, baseball, fotbal, tenis a golf. Skvělé sportovní vlohy na rozdíl od řady svých kolegů doplňoval i výbornými studijními výsledky.

"Nick byl velmi nadaný žák. Chvíli chodil na školu, kam byl zařazen pro své výborné studijní výsledky, ale protože tam nebyl žádný sport, nechtěl tam být, tak jsme ho nechali přeřadit jinam," vzpomíná otec Predrag.

Další vzpomínkové akce na tragicky zemřelého Nicka Zoricice se budou konat o nadcházejícím víkendu.

Lékaři a pořadatelé se snaží zachránit Nicka Zoricice
Lékaři a pořadatelé se snaží zachránit Nicka Zoricice


Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud