18. června 2013 • 17:30

Bauer se rozešel s Fouskem, nechtěl udělat změny pro Soči

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po jedenácti letech skončila spolupráce nejlepšího českého běžce na lyžích Lukáše Bauera a jeho dvorního servismana Víta Fouska. Pětatřicetiletý závodník, známý svým smyslem pro dokonalost a detail, chtěl udělat v přípravě na olympijskou sezonu změnu a jeden z největších českých odborníků na mazání a přípravu lyží na to nepřistoupil. Servis Bauerovi bude dělat Vít Zahula, který byl dosud rovněž členem jeho týmu.



Bauer ví, že olympiáda v Soči 2014 bude určitě jeho poslední, byť koncem kariéry se ještě nezabývá. Proto se snaží udělat vše pro úspěch. "Chtěl jsem něco udělat trochu jinak a Fous (Fousek) s tím nebyl ztotožněný," řekl Bauer novinářům na úterním setkání.

Je přesvědčen, že to Fousek nesl těžce. "Nechtěl ale přistoupit na moje přání, já byl zaměstnavatel," vysvětlil běžkař. "Já k té sezoně přistupuji, jako kdyby byla moje poslední," prohlásil.

Nechtěl prý přitom velké změny. Základ servisu by zůstal stejný, chtěl jen blíže nespecifikovanou "nástavbu". "Před olympiádou si nemohu dovolit velké změny ani experimenty, jen jsem to chtěl doladit," řekl Bauer.

Už v roce 2011 zvonila jejich spolupráci hrana. Už tehdy Bauer chtěl dokonalost a Fousek oznámil, že končí. Nakonec si to ale rozmyslel a oba se domluvili. Tentokrát to ale nešlo.

Společně prý prožili mnoho skvělých let. "Z nich v mnoha to dobře fungovalo. Byl to člověk, který pro mě dýchal, o to to bylo těžší. Přesvědčoval jsem ho poslední tři roky a nyní to (změnu) opravdu chci zkusit," řekl.

Z paty radši odřízli výrůstek

Aby přípravu dovedl letos k dokonalosti, rozhodl se razantně řešit problémy s patou, které ho trápí už tři roky a které také stály za loňskou nepovedenou sezonou. Proto v dubnu podstoupil operační zákrok, při kterému mu lékaři odsekli kostní výrůstek.

"Ještě to cítím a kvůli tomu tolik neběhám, ale jsem v dobrých rukách," pochválil lékaře Pavla Koláře. "Rád bych tu kariéru dojel bez bolesti," uvedl.

Osobní servisman Lukáše Bauera Vít Fousek ukazuje zlomenou hůlku a popisuje Bauerovy patálie na Tour de Ski
Video se připravuje ...

Na konec aktivního sportování ale ještě vůbec nemyslí. Když dostane podobnou otázku, svede řeč jinam. "Já jsem v tom týmu za zásluhy," řekne třeba. Nebo: "Zbylo jim tam místo, tak ho zaplácli!"

Myslí ale jen na příští sezonu. Tu má naplánovanou na dny do začátku dubna. "Když to půjde, tak bych rád opět měl ze závodění radost. Ne jak loni," upozornil. "Rozhodně chci lepší výsledky," prohlásil.

I proto zatnul zuby a maká naplno, byť letní přípravu nemá ani trochu rád. "Chuť mám velkou, vždyť je olympiáda," řekl. Za sebou má soustředění na ledovci i na kole, další ho čekají. Vyříkal si také nesváry s reprezentačním koučem Miroslavem Petráskem. "Na soustředění to fungovalo, domluvili jsme se, tak uvidíme, snad to půjde dobře dál," věřil.

Lukáš Bauer se na šampionátu ve Val di Fiemme nenašel ani ve štafetě
Lukáš Bauer se na šampionátu ve Val di Fiemme nenašel ani ve štafetě

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud