15. února 2015 • 09:30

Strachová o bronzu z MS: Je to jako sen, slzičky ale nekapaly

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bronzová medaile z mistrovství světa v Beaver Creeku má pro slalomářku Šárku Strachovou hodnotu zlata. K zisku čtvrté světové medaile v kariéře si prošla trnitou cestu včetně operace nádoru.



"Čtyřnásobná medailistka z mistrovství světa? To zní nádherně. Je to úžasné a nepopsatelné," řekla třicetiletá Strachová na svém facebookovém profilu. "I když je to bronz, tak pro mě ta medaile má cenu zlata," uvedla pro Radiožurnál.

Strachová startovala na mistrovství světa poosmé v kariéře a polovinu ze svých účastí proměnila v zisk cenného kovu. První bronz vybojovala před deseti lety v italské Santa Caterině. Zlato si na krk pověsila o dva roky později ve švédském Aare a sadu zkompletovala stříbrem ve Val d'Isere 2009. K tomu má ve sbírce i olympijský bronz z Vancouveru 2010. "To z ní jako sen a je úžasné, že to je skutečnost."

VIDEO: Vychutnejte si bronzovou jízdu Šárky Strachové


Květinový ceremoniál na stadionu a pozdější předávání medailí si vychutnala. "Dojetí a emoce jsou silné, ale slzičky nekapaly. Od poslední medaile uběhla dlouhá pauza. Jsem dneska úplně jiný člověk a užívala jsem si to jako poprvé," uvedla.

První tři světové medaile získala pod dívčím jménem Záhrobská a pod vedením otce Petra. S tím se později rozešla ve zlém a nemluví spolu. Po následné nevydařené části kariéry angažovala v roce 2012 rakouského kouče Klause Mayrhofera. Stejný rok v létě musela na operaci nezhoubného nádoru na podvěsku mozkovém, kvůli kterému měla metabolický rozvrat. Přesto se úspěšně vrátila do špičky.

"Mám ohromnou radost, že jsem se rozhodla po zranění dál pokračovat. Následovala jsem intuici, která mi říkala 'ještě v tom pokračuj'. Po loňské sezoně jsem byla hodně unavená a sbírala sílu, jestli ještě pokračovat nebo to zabalit. Je to další krok na mé cestě a jsem zvědavá, co mi ještě přinese," řekla Strachová.

Vedle tvrdé práce v tréninku je za bronzem i její víra ve vlastní síly. "Že na to mám, že můžu být opět na špičce," vyprávěla. Hodně děkovala svému okolí za podporu, především manželu Antonínovi. "Když jsem byla unavená a hodně dole, tak tam vždy byla jeho pomocná ruka. Ta záchrana, která mě zvedla a pomohla jít po té cestě dál. Vždy mě podporoval a dával energii," řekla.

Lyžařka Šárka Strachová vybojovala na MS v americkém Beaver Creeku ve slalomu bronzovou medaili a měla z toho pořádnou radost.
Lyžařka Šárka Strachová vybojovala na MS v americkém Beaver Creeku ve slalomu bronzovou medaili a měla z toho pořádnou radost.

O své životní cestě natáčí dokument Dvě minuty života a zhruba dvě minutu trvá dvoukolový slalom žen. "Věděla jsem z tréninku a předchozích závodů, že můžu být rychlá, ale je těžké to dát ve správný moment. Jsem ráda, že jsem to dokázala. Je to o těch dvou minutách, na které se připravujeme roky," řekla Strachová.

První vlnu štěstí pocítila hned po projetí cílem druhého kola. Když se u její jména rozsvítila zelená barva znamenající průběžné vedení. "Už jsem měla jistotu, že to bude medaile a bylo mi jedno, jestli zůstanu třetí nebo se ještě posunu. To je nádherné na sportu, že se tyhle emoce nedají popsat, to si člověk musí zažít," řekla.

Už před cestou na mistrovství světa říkala, že letošní sezonou její úspěšná kariéra ještě nekončí. A po zisku bronzu to potvrdila. "Určitě pokračuju a těším se na to. Energie, radost a chuť do lyžování je tady a dál to zatím neřeším," prohlásila.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud