14. února 2015 • 23:12

Senzační Šárka! Strachová je zpět mezi elitou, z MS má bronz

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lyžařka Šárka Strachová vybojovala čtvrtou medaili v kariéře ve slalomu na mistrovství světa, na šampionátu v americkém Beaver Creeku obsadila třetí místo. Titul obhájila domácí favoritka Mikaela Shiffrinová, stříbro slaví Frida Hansdotterová ze Švédska.



Třicetiletá Strachová se z medaile na MS radovala dnes opět po šesti letech. Ve Val d'Isere brala v roce 2009 stříbro. První cenný kov vybojovala už před deseti lety v italské Santa Caterině, kde skončila také třetí. Tu nejcennější zlatou si na krk pověsila o dva roky později ve švédském Aare.

"Je nádherné stát zase na stupních. Jsem moc pyšná, že jsem pro moji zemi vybojovala další medaili," citoval Strachovou rakouský server Laola.

Lyžařka Šárka Strachová vybojovala čtvrtou medaili v kariéře ve slalomu na mistrovství světa, na šampionátu v americkém Beaver Creeku obsadila třetí místo.Foto Reuters

První kolo jela Strachová s číslem šest a na Shiffrinovou nejvíce ztratila v první třetině trati, a to 36 setin. Pak se dostala do rytmu, na druhém mezičasu už přišla jen o sedm setin a v závěrečné pasáži jela stejně rychle jako americká hvězda.

Po projetí cílem se svěřenkyně rakouského trenéra Klause Mayrhofera spokojeně usmála a zvedla levou ruku nad hlavu. V polovině závodu jí patřilo 3. místo.

"Byla jsem trochu napjatá, až se v cíli podívám na výsledkovou tabuli, protože ze skluzu a tempa jsem vůbec neměla dobrý pocit jako mívám v tréninku. Ale za první hranou už jsem se naštěstí do tempa dostala a ty časy ukazují, že dole už jsem jela opravdu velmi dobře," řekla Strachová Radiožurnálu.

Je potřeba riskovat

Třetí po prvním kole byla v posledních třech závodech Světového poháru před šampionátem. V Kühtai na konci loňského roku tuto pozici proměnila v druhé místo, v Záhřebu druhou jízdu nedokončila a ve Flachau skončila celkově devátá.

Česká lyžařka Šárka Strachová obsadila ve slalomu na MS v americkém Beaver Creeku třetí místo.Foto ČTK/AP

"Není žádá jiná strategie než riskovat a jet naplno a vylepšit chybičky z první jízdy. A hlavně se od první brány dostat do tempa," řekla bronzová olympijská medailista z her ve Vancouveru 2010 České televizi před druhým kolem.

A svá slova naplnila. Druhé kolo zvládla dle svého zvyku technicky brilantně a i dostatečně rychle. Do té doby vedoucí Slovenku Veroniku Velez-Zuzulovou porazila o sedmnáct setin. Po dojetí už věděla, že získá medaili a dala najevo emoce. Vystřelila ruce nad hlavu a oči jí zářily radostí.

"Věděla jsem, že druhé kolo bude boj. Musela jsem útočit naplno, bylo to těsné, ale to je jedno," řekla česká slalomářka.

Shiffrinová vedla před Švédkou po prvním kole o čtyři desetiny, ale v první části druhého o něj přišla. Ještě na druhém mezičasu ztrácela čtyři setiny, ale skvělým závěrem vyhrála o 34 setin. "Chvilku mi přišlo, že mi dochází energie. Šla jsem do toho na maximum. Snažila jsem se jet naplno a je tu zlato!" radovala se devatenáctiletá Shiffrinová, z loňska rovněž olympijská vítězka ve slalomu ze Soči.

Druhé zklamání na MS si prožila Kateřina Pauláthová. Po pádu ve 2. kole nadějně rozjetého obřím slalomu nedokončila ve slalomu už první jízdu. Další česká lyžařka Gabriela Capová je prozatím na 53. místě ze 118 startujících a Martina Dubovská se kvůli nemoci na start nepostavila.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Beaver Creeku a Vailu (USA):
Ženy - slalom: 1. Shiffrinová (USA) 1:38,48 (50,07+48,41), 2. Hansdotterová (Švéd.) -0,34 (50,47+48,35), 3. Strachová (ČR) -0,77 (50,51+48,74), 4. Velez-Zuzulová (SR) -0,94 (51,25+48,17), 5. Zettelová (Rak.) -1,02 (51,10+48,40), 6. Mielzynskiová (Kan.) -1,50 (50,94+49,04), 7. Thalmannová (Rak.) -2,04 (51,01+49,51), 8. Mazeová (Slovin.) -2,48 (50,92+50,04), 9. Noensová (Fr.) -2,69 (52,20+48,97), 10. Gagnonová (Kan.) -2,93 (51,62+49,79), ...Capová nedokončila 2. kolo, Pauláthová (obě ČR) nedokončila 1. kolo.

Lyžařka Šárka Strachová (vpravo) vybojovala čtvrtou medaili v kariéře ve slalomu na mistrovství světa, na šampionátu v americkém Beaver Creeku obsadila třetí místo. Titul obhájila domácí favoritka Mikaela Shiffrinová, stříbro má Frida Hansdotterová ze Švédska.
Lyžařka Šárka Strachová (vpravo) vybojovala čtvrtou medaili v kariéře ve slalomu na mistrovství světa, na šampionátu v americkém Beaver Creeku obsadila třetí místo. Titul obhájila domácí favoritka Mikaela Shiffrinová, stříbro má Frida Hansdotterová ze Švédska.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud