23. ledna 2016 • 15:20

Kitzbühel STRAŠIL pády, slabší závodníky radši nepustili na trať!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavný sjezd v Kitzbühelu opět ukázal, jak umí kousat. Ani zkrácenou trať nezvládlo šest závodníků z elitní třicítky v čele s lídrem Světového poháru Akselem Lundem Svindalem, který předvedl hodně ošklivý pád. Závod, který byl z bezpečnostních důvodů po odjetí 30 lyžařů předčasně ukončen, vyhrál Ital Peter Fill.



Překvapivý vítěz, jenž měl až dosud na kontě jediné vítězství ve Světovém poháru v kariéře, porazil o 37 setin sekundy Beata Feuze. Třetí skončil další Švýcar Carlo Janka.

Hannes Reichelt po pádu v Kitzbühelu sám vstal, ale stejně ho odvezli vrtulníkem
Hannes Reichelt po pádu v Kitzbühelu sám vstal, ale stejně ho odvezli vrtulníkem

Start závodu byl nejprve kvůli silnému větru a hustému sněžení o hodinu odložen. Během čekání sice ustaly srážky, vítr v horní pasáži trati ale nepolevil a pořadatelé proto rozhodli, že se bude startovat z nižšího stanoviště. Po nepříjemných pádech několika závodníků ale jury nakonec rozhodla sjezd po třiceti lyžařích ukončit.

Svindal měl po hrozivě vypadajícím karambolu krvácející zranění na nose, z ochranných sítí ale dokázal sám vstát a ze sjezdovky odjet. Do cílového prostoru ho odvezl skútr a kvůli podezření na zranění kolena poté zamířil na vyšetření do nemocnice.

Pády dnes připravily už tak zdecimovaný rakouský tým o další závodníky. Nejprve skončil v ochranných sítích Georg Streitberger, po něm i Hannes Reichelt.

Pro oba lyžaře musel přiletět vrtulník. Streitberger má podle prvních informací přetržené vazy v koleně, Reichelt si stěžoval na bolest hlavy. Tento týden už museli po pádech v tréninku ukončit sezonu Max Franz a Florian Scheiber.

"Je to těžký sjezd. Člověk musí naplno riskovat. I já jsem měl v některých pasážích problémy," řekl třiatřicetiletý Fill v cíli. "Když člověk vidí Reichelta a Svindala letět vzduchem, pořádně to zamrzí. Ty ostatní jsem naštěstí neviděl - když něco takového vidíte před startem, je to pak ještě těžší," dodal.

Rozhodnutí o předčasném ukončení závodu přijali sjezdaři vesměs s porozuměním. "Začínalo to být těžké a extrémní - dneska to bylo rozhodně nejhorší. Viditelnost byla špatná. Skoky byly brutální," konstatoval Janka.

Závod SP ve sjezdovém lyžování v Kitzbühelu (Rakousko):
Muži - sjezd:
1. Fill (It.) 1:52,37,
2. Feuz -0,37,
3. Janka (oba Švýc.) -0,65,
4. Clarey (Fr.) -0,80,
5. Gisin (Švýc.) -1,06,
6. Kilde (Nor.) -1,22,
7. Kriechmayr (Rak.) -1,26,
8. Théaux -1,40,
9. Poisson (oba Fr.) -1,44,
10. Striedinger (Rak.) -1,46.

Průběžné pořadí sjezdu (po 6 z 11 závodů):
1. Svindal (Nor.) 436 b., 2. Fill 291, 3. Fayed (Fr.) 238, 4. Reichelt (Rak.) 228, 5. Théaux 224, 6. Jansrud (Nor.) 213.

Průběžné pořadí SP (po 21 z 44 závodů):
1. Svindal 916 b., 2. Hirscher (Rak.) 809, 3. Kristoffersen (Nor.) 671, 4. Jansrud 621, 5. Muffat-Jeandet (Fr.) 440, 6. Fill 430, ...97. Krýzl (ČR) 28.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud