5. října 2017 • 19:08

Prý jsem princezna! Vonnová si při závodě s muži troufá na 20. místo

Autor: ija
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lindsey Vonnová (32) má konečně naději. Mezinárodní lyžařská federace nesmetla ze stolu její žádost, aby mohla závodit s muži, a bude se jí dál zabývat. „To to trvalo, než jsme se někam pohnuli,“ podotkla čtyřnásobná vítězka Světového poháru. Na akci magazínu Forbes v Bostonu promluvila o tom, proč vlastně chce s muži závodit. „Říkají, že je to vtip, že jsem holka, princezna. Já chci bojovat proti té instituci. Proti všem těm starším pánům, kteří ve skutečnosti nevědí, o čem ten sport je,“ pustila se do činovníků FIS. Soudí, že v závodě mužů by mohla skončit kolem dvacítky. 



„Jen abyste věděli, proč to dělám. Jdu proti instituci. Proti všem těm starším pánům, kteří ve skutečnosti nevědí, o čem ten sport je. Nechápou ho. Vlastně vůbec nerespektují, čeho jsem dosáhla,“ vyložila Vonnová , vítězka 77 závodů Světového poháru. Žádná žena nikdy nevyhrála víc.

Nápad zazávodit si s muži pojala americká sjezdařka už víc než před pěti lety. Na podzim 2012 FIS její návrh nekompromisně zamítla, teď už dala najevo, že se jím bude v květnu příštího roku po olympijské sezoně zabývat. „Trvalo to vážně dost dlouho, než jsme se někam pohnuli,“ poznamenala Vonnová. 

„Podívejte, v tréninku jsem jezdila proti nejlepším světovým sjezdařům a vím, že s nimi můžu závodit. Sice mě teď zranění trochu přibrzdila, ale určitě se můžu dostat zpět na tu úroveň, kde jsem byla,“ věří Vonnová. „Nečekám, že vyhraju. Pro mě bude největší vítězství, když dostanu šanci. Chci vidět, kde si v té konkurenci stojím. Předpokládám, že bych mohla být někde kolem dvacítky,“ prohlásila odvážně. 

Vonnová nevidí jediný důvod, proč by jí neměli povolit, oč žádá: v listopadu příštího roku se postavit na trať sjezdu mužů v kanadském Lake Louise, na oblíbené sjezdovce, kde ovládla 14 z celkového počtu 39 vyhraných závodů ve sjezdu Světového poháru. „Nemám ráda, když mi říkají, co mám dělat, když mi někdo něco diktuje. Tady přece ve skutečnosti není žádná jiná lyžařka, která by něco takového chtěla. Jde o jednorázovou výjimku,“ vysvětlila.

 

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud