Martin Hašek
Premium
2. července 2018 • 13:50

Úpadek můstků v Harrachově! Neskáče se tu, nebezpečný je i vlek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Unikátní areál harrachovských skokanských můstků je u ledu. Na velkém i mamutím můstku na Čertově hoře se už léta neskáče a koncem května majitel uzavřel nedaleký areál tří středních můstků, klíčový pro přípravu reprezentace i mládeže. Bez peněz už to dál nepůjde. Nadějí je půlmiliardový příslib, který v březnu učinil premiér Andrej Babiš. Zatím tady dál vládne trpělivý pán čas. A bere si svou daň v přímém přenosu.



Josef Slavík stojí na nájezdu sedmdesátimetrového můstku a dívá se na chaloupky roztomile rozeseté na protějším kopci. „Támhle bydlím já. Mám z domova krásný výhled na můstky. Takový výhled není nikde na světě. To je tak smutné koukat, jak se tam nic neděje,“ říká Slavík, předseda harrachovské stavební komise a člen komise Mezinárodní lyžařské federace FIS pro skokanské můstky.

Z rozjímání ho ale rychle vyvádí praskot dřeva. Pod fotografem deníku Sport Michalem Beránkem se prolomilo prkno a jednu nohu právě souká z čerstvé díry.

„To dříví je jak perník,“ komentuje to Slavík. „Před dvěma lety se vedle na devadesátce konal FIS Cup a koordinátor Ueli Forrer tehdy odmítl jít nahoru na věž.“

Skokanský můstek v Harrachově nutně potřebuje rekonstrukci
Skokanský můstek v Harrachově nutně potřebuje rekonstrukci

Stojíme v areálu tří můstků na svahu u harrachovského hotelu Skicentrum, pár desítek metrů od dvou největších zdejších můstků. Dřív se tu pořádaly závody Světového poháru. U můstku K-90 stojí talířový vlek, který sice táhne nahoru, ale zároveň musí skokani do kopce běhat.

„Běžíte ve skokanských botách. Ničíte si boty, ničíte si kombinézy. Člověk je z toho vyřízený a trénink nemá smysl,“ vysvětluje reprezentant Vojtěch Štursa .

„Je to zařízení, které umožňuje rychlejší skoky a lepší tréninky, než kdyby museli chodit pěšky. Ale je to strašně zastaralá věc. Všude ve světě jsou buď sedačkové lanovky nebo kabinky, které jedou po kolejích,“ uznává Slavík.

To vše je ale minulost. V tzv. areálu středních můstků, který sdružuje můstky K-40, K70 a K-90, koncem května jeho majitel přerušil provoz. Reprezentace tak ztratila v podstatě jedinou možnost zimního tréninku ve své zemi. Můstky v Liberci, zrekonstruované pro lyžařské MS 2009, se totiž v zimě neupravují kvůli vysokým finančním nákladům.

„V tuto chvíli a za nynějšího stavu už můstky bohužel dál v provozu udržovat nemůžeme. Je nebezpečné pustit sportovce na dva ze tří středních můstků, 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud