18. prosince 2020 • 12:50

Ledecká dokončila první sjezd sezony šestá. Kouč litoval volby čísla

Autor: ČTK, apr
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ester Ledecká skončila šestá v úvodním sjezdu sezony Světového poháru. Ve Val d'Isere potvrdila roli současné jedničky Švýcarka Corinne Suterová. Závod poznamenalo několik pádů.



Pětadvacetiletá zimní „obojživelnice“ Ledecká opět zvládla přechod ze snowboardu na lyže. V sobotu na prkně suverénně vyhrála paralelní obří slalom SP v italské Cortině d'Ampezzo a po pár trénincích se ve Francii prosadila i mezi nejlepší sjezdařky.

Ledecká nejvíce zaostala v horní pasáži, ale v náročné ledovaté prostřední ani spodní části skoro nic neztratila. Za Suterovou měla v cíli vteřinový odstup. „Jsem s jízdou spokojen,“ hodnotil trenér Tomáš Bank v České televizi.

Právě před Ledeckou spadly dvě soupeřky. Hůře dopadla Rakušanka Nicole Schmidhoferová, jež ve stokilometrové rychlosti najela bokem do ochranných sítí, které hranou lyže prořízla a zmizela v nich. S údajně poraněným obličejem byla odvezena na ošetření. Závod byl na 20 minut přerušen.

O čtyři závodnice později na stejném místě chybovala i Italka Federica Brignoneová, ale ta se po chvilce zvedla a odjela na lyžích.

Ester Ledecká skončila šestá v úvodním sjezdu sezony Světového poháru.
Ester Ledecká skončila šestá v úvodním sjezdu sezony Světového poháru.

„Trošku jsem smutný, že jsem vybral devatenáctku,“ připomněl Bank číslo, s kterým Ledecká jela. Důvodem bylo, že v tréninku se sjezdovka O.K. postupně zrychlovala, v závodu ale po pádech soupeřek nebylo jednoduché se zkoncentrovat. „Pády nikomu nepřidají a jsem rád, že to tak zvládla,“ pochválil kouč Ledeckou.

Po Ledecké jedoucí Joana Hählenová nezvládla skok před kritickou pasáží, spadla a také doklouzala do sítí, ale rychle se zvedla. V místě pod lanovkou, v kterém závodnicím docházely síly, neustála nerovnosti vítězka prvního tréninku Američanka Alice McKennisová Duranová. I ona vyvázla z karambolu bez zranění.

Vítězka hodnocení sjezdu SP z minulé sezony Suterová vyhrála o 11 setin před olympijskou vítězkou sjezdu z Pchjongčchangu Italkou Sofií Goggiaovou. Třetí byla nejrychlejší lyžařka z druhého tréninku Breezy Johnsonová z USA.

Ve Val d'Isere jely ženy první rychlostní závod sezony. Tradiční start v Lake Louise, kde loni Ledecká jeden sjezd vyhrála, se kvůli koronaviru nekonal. Superobří slalomy ve Svatém Mořici zase před čtrnácti dny zhatilo sněžení.

V sobotu je ve Val d'Isere na pořadu od 10:30 druhý sjezd, v neděli by se měl jet superobří slalom.

Výsledky SP ve sjezdovém lyžování ve Val d´Isere

Ženy - sjezd: 1. C. Suterová (Švýc.) 1:44,62, 2. Goggiaová (It.) -0,11, 3. Johnsonová (USA) -0,20, 4. Štuhecová (Slovin.) -0,65, 5. Ortliebová (Rak.) -0,97, 6. Ledecká (ČR) -1,08, 7. Tipplerová (Rak.) -1,25, 8. Gutová-Behramiová (Švýc.) -1,32, 9. Mowinckelová (Nor.) -1,33, 10. E. Curtoniová (It.) -1,36.

Průběžné pořadí SP (po 7 z 34 závodů): 1. Vlhová (SR) 425, 2. Shiffrinová (USA) 275, 3. Bassinová (It.) 273, 4. Gisinová (Švýc.) 269, 5. Brignoneová (It.) 248, 6. Liensbergerová (Rak.) 220, ...28. Ledecká 51, 31. Dubovská (ČR) 48.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud