20. ledna 2023 • 14:15

Rakušané slaví. První sjezd v Kitzbühelu vyhrál domácí lyžař, předčil i lídra

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

První ze dvou sjezdů v Kitzbühelu vyhrál domácí Vincent Kriechmayr. Rakouský lyžař si připsal třetí vítězství ve sjezdu v aktuální sezoně Světového poháru a stále je jediný, kdo dokázal narušit letošní nadvládu Nora Aleksandera Aamodta Kildeho. Ten do závodu nastoupil s čerstvou zlomeninou zápěstní kůstky a po chybě v závěru obsadil 16. místo.



Jednatřicetiletý Kriechmayr se po loňských dvou třináctých místech podruhé v kariéře prosadil na Hahnenkammu na stupně vítězů. Vylepšil druhé místo z roku 2020 a zejména díky výborné technické pasáži před cílem poosmé v kariéře vyhrál sjezd Světového poháru.

Úřadující mistr světa před dvěma lety ovládl v Kitzbühelu superobří slalom, tentokrát se radoval i ve zdejší ikonické disciplíně. „Nebylo to bez chyby. Nahoře na té rovině to nevyšlo úplně optimálně, nevím proč. Ale celkově to bylo na hraně, bojoval jsem naplno,“ řekl rakouské televizi ORF.

Se startovním číslem 43 se mu na 23 setin sekundy přiblížil Florian Schieder, jenž šokoval druhým místem. Sedmadvacetiletý Ital se před tímto sjezdem nedostal ve Světovém poháru ani do nejlepší desítky, jeho maximem bylo 13. místo z prosincového závodu v Bormiu. Odsunul o osm setin na třetí místo Švýcara Nielse Hintermanna, který byl pošesté v elitním seriálu na pódiu a počtvrté mu patřila právě bronzová pozice.

Na loňský premiérový triumf v Kitzbühelu nenavázal Kilde. Norský favorit postupně stahoval manko z úvodu a na předposledním mezičase se Kriechmayrovi přiblížil na osm setin, ale těsně před cílem chyboval, balancoval na jedné lyži a jen těsně se vyhnul kontaktu s ochrannou sítí. Situaci ustál, ale nabral bezmála sekundovou ztrátu. Vzhledem k tomu, že se do nejlepší patnáctky za zlepšené viditelnosti prosadilo šest sjezdařů se startovním číslem vyšším než 30, se nakonec propadl až na 16. místo. To je jeho nejhorší výsledek ve sjezdu, který dokončil, od 18. místa v Kitzbühelu 2019.

Poprvé v sezoně nebodoval lídr celkového pořadí Světového poháru Marco Odermatt. Všestranný Švýcar byl na hraně pádu už v úvodu a nakonec obsadil se ztrátou 3,20 sekundy až 54. místo, páté od konce.

Další sjezd je v Kitzbühelu na programu v sobotu, stejně jako dnes začne v 11:30.

Rakušan Vincent Kriechmayr ovládl první sjezd v Kitzbühelu
Rakušan Vincent Kriechmayr ovládl první sjezd v Kitzbühelu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud