Martin Hašek
23. března 2023 • 14:00

Nejrychlejší Čech na lyžích! Z kopce se řítil 248 km/h a překonal legendu

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na dálnici by to vyvolalo policejní honičku, jízda na lyžích v rychlosti 248,227 kilometru v hodině ale Radimu Palánovi přinesla nový český rekord v rychlostním lyžování. Na světovém šampionátu ve francouzském Vars překonal šest let starý výkon Radka Čermáka o téměř pět kilometrů v hodině. Sjezdovka Chabrières ve Francouzských Alpách je pro maximální rychlost uzpůsobená, trasa pro letmý kilometr vede z vrchu Crete de Chabries (2 750 m n. m.). Palán ve středu využil ideálních podmínek a v cíli vzdal hold Radkovi „raketě“ Čermákovi, který držel rekord před ním a byl taky na místě.



„Beru to spíš jako takové předané žezlo. Jsem strašně rád, že Radek Čermák, můj dlouholetý kamarád ze skikrosu, byl tady u toho. Mohl startovat ze stejného místa z vrchu kopce jako předjezdec, mohl si po pár letech, co nejezdil, osahat ty nejvyšší rychlosti,“ uvedl Palán.

„Titul se z Harrachova do Prahy na Petřín přesouvá jenom na dobu určitou. Radkovi tohle určitě dodá novou chuť, energii a chuť do závodů a budu se těšit na další společné soupeření, závodění a užívání si tady té horské nádhery.“

Čermák se rychlostnímu lyžování věnoval od roku 2010 a nejrychleji jel také ve Vars, kde v roce 2017 předvedl výkon 243,572 kilometru v hodině. Od roku 2016 také drží rekordní zápis v Guinnesově knize rekordů, protože během závodů v Andoře dosáhl na běžkách rychlosti 156,182 kilometrů v hodině.

Ve Vars padl ve středu i absolutní světový rekord. Vítězný Francouz Simon Billy předvedl rychlost 255,5 kilometrů v hodině, čímž překonal výkon Itala Ivana Origoneho z roku 2016 (254,958 km/h).

Radim Palán vytvořil nový český rekord v rychlostním lyžování
Radim Palán vytvořil nový český rekord v rychlostním lyžování

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud