23. ledna 2024 • 18:21

Odborníci vyzývají rekreační lyžaře k ochraně přírody: stop voskům z fluoru

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě před několika měsíci pomáhaly šampionům, jenže vědecké studie bily na poplach: fluorové vosky jsou zdrojem věčných chemikálií a jedů. Jelikož se za ně již povedlo vyvinout náhradu, Mezinárodní lyžařská federace škodlivé přípravky zakázala. Nyní jsou na tahu rekreační běžci – například účastníci Jizerské padesátky. „Na lyžích si dobrovolně zavážíme extrémně toxické látky do nejlepších částí přírody. Eticky je to naprosto špatně,“ varuje profesor Tomáš Cajthaml a apeluje, že lyžařská revoluce musí vypuknout i v českých horách. Přípravky za bezfluorové alternativy si každý může výhodně vyměnit. 



Najdete je ve stoupacích i skluzných voscích, nejvyšší koncentraci škodlivin pak obsahují práškové vosky, bločky nebo spreje. Fluorové přípravky spolehlivě fungovaly už od 90. let a nikdo dlouhé roky nehledal jejich náhradu, i když se o nebezpečí už dvě dekády vědělo. „Fluor odpuzuje vodu, nečistotu, mastnotu, takže dělal vosky rychlejší – snižoval tření,“ vysvětluje Jan Weisshäutel, který chystal prkno i olympijské šampionce Evě Adamczykové (Samkové).

Nyní servisman nabádá veřejnost, aby stejně jako profesionálové přešla na fluor free. „Alternativa je čistá a zároveň funkční. Jsme schopni dosáhnout hydrofobie na podobné úrovni, lyžaři budou dosahovat úplně stejných výsledků. Motivem zákazu je ochrana životního prostředí i zdraví lyžařů a

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud