18. března 2024 • 09:25

Prezidenta Svazu lyžařů čeká soud. Trávníček měl uplácet, vinu odmítá

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prezident Svazu lyžařů České republiky (SLČR) David Trávníček je jedním z 12 obžalovaných v úplatkářské kauze kolem státní agentury CzechTourism a čeká ho soud. Napsala to dnešní MF DNES. Trávníček vinu odmítá a ve funkci šéfa svazu zůstává.



Podle obžaloby, kterou má deník k dispozici, bývalý manažer agentury Aleš Pangrác ve prospěch Trávníčka a společností, ke kterým měl současný šéf SLČR blízko, zmanipuloval celkem pět veřejných zakázek CzechTourismu v hodnotě téměř tři miliony korun. Trávníček za to podle obžaloby Pangrácovi předal úplatek v celkové výši 340 tisíc.

Státní zástupkyně Ivana Komárková, která obžalobu poslala loni v září soudu, v ní Trávníčkovi navrhuje podmínku na jeden rok. Pangrácovi pak pětileté vězení.

Trávníček na dotazy listu neodpověděl a podle vyjádření, které je uvedeno v textu obžaloby, vinu odmítá. Lyžařský svaz uvedl, že prezident zůstává ve funkci. „O obvinění prezidenta víme, sám David Trávníček o něm informoval členy výkonného výboru. Nicméně tato záležitost nemá žádnou spojitost se Svazem lyžařů, nemá žádný vliv na jeho fungování. Proto v této chvíli před dalšími komentáři počkáme na rozhodnutí nezávislého soudu,“ řekl MF DNES mluvčí svazu Tomáš Haisl.

Podle zdroje deníku blízkého vedení svazu lyžařů, který si přál zůstat v anonymitě, nicméně bývalý dlouholetý sportovní manažer Trávníček o svém obvinění neinformoval delegáty při svém zvolení do čela SLČR v květnu roku 2022. V této době byl už rok obviněný.

V obžalobě se uvádí mimo jiné zakázka na „Zajišťování marketingových, reklamních, propagačních a s tím souvisejících činností na cyklistických seriálech Kolo pro život, Nova cup a Pražské schody v roce 2018“ v hodnotě jeden a půl milionu pro firmu Petr Čech Sport, ve které Trávníček působil na několika manažerských pozicích. Úplatek ze zakázky pro Pangráce měl činit 110 tisíc korun.

Lyžařský svaz figuruje také v jiném případu. V rámci dotační kauzy kolem Českého tenisového svazu provedli podle médií detektivové centrály proti organizovanému zločinu koncem února razii i v sídle SLČR a v Trávníčkově domě. Podle informací MF DNES prověřují vyúčtování loňského Světového poháru ve Špindlerově Mlýně s podezřením na dotační podvod.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud