3. prosince 2023 • 17:25

Sablíková téměř po čtyřech letech triumfovala v SP, ovládla pětku v Norsku

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála na trati 5000 metrů závod Světového poháru ve Stavangeru a po téměř čtyřech letech ukončila čekání na vítězství v elitním seriálu. Trojnásobná olympijská šampionka v Norsku časem 6:59,60 minuty porazila druhou Marijke Groenewoudovou z Nizozemska o 3,67 sekundy.



Šestatřicetiletá Sáblíková triumfovala v SP poprvé od února 2020, kdy vyhrála v Calgary závod na 3000 metrů. Na vítězství na nejdelší ženské trati čekala v SP svěřenkyně trenéra Petra Nováka dokonce od sezony 2016/17. Po dnešku má na kontě 52 výher v elitním seriálu a 148 umístění na stupních vítězů na velkých akcích.

Sáblíková, jež byla před dvěma týdny druhá na trojce v Pekingu, dnes startovala ve čtvrté z šesti dvojic. Díky tradičnímu strojovému tempu kolem 33,3 sekundy na kolo bez problémů porazila soupeřku z rozjížďky Ivanii Blondinovou z Kanady a pak už jen čekala, zda někdo její čas překoná.

V poslední jízdě ji ohrožovala zejména domácí favoritka Ragne Wiklundová. Vítězka obou dosavadních závodů na 3000 metrů se zhruba v polovině závodu dostala virtuálně před Sáblíkovou, tempo však neudržela a v závěru klesla až na třetí místo s čtyřsekundovou ztrátou na českou rychlobruslařku. Po třech ze šesti závodů Norka vede celkové hodnocení SP na dlouhých tratích před Sáblíkovou o 14 bodů.

Nejrychlejší čas dne na 5000 metrů nicméně ve Stavangeru zajela úřadující olympijská vítězka a mistryně světa na této distanci Irene Schoutenová. Hvězdná Nizozemka startovala několik hodin před hlavním závodem v divizi B a výkonem 6:50,64 překonala vlastní rekord dráhy. Do divize A se nedostala kvůli absenci v úvodu Světového poháru.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud