16. ledna 2012 • 12:33

MS v Liberci je konečně v konkurzu. Šance na peníze je ale mizivá

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VÍME PRVNÍ | Společnost OC FIS NORDIC WSC 2009, která organizovala lyžařské mistrovství světa v Liberci, a jejíž hospodaření skončilo ve stamilionových dluzích, je v konkurzu. Věřitelům běží třicetidenní lhůta na přihlášení pohledávek. Šance, že něco získají, je ale mizivá. Část věřitelů chystá žaloby na stát, město Liberec a lyžařský svaz.



Necelé tři roky po konci mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci se jeho skandální příběh blíží ke konci. Soudkyně pražského Městského soudu Margita Víšková ve čtvrtek zjistila úpadek občanského sdružení v likvidaci OC FIS NORDIC WSC 2009, které šampionát pořádalo. Na majetek sdružení pak prohlásila konkurz.

Soud tak vyhověl insolvenčnímu návrhu samotného dlužníka, který podal 26. listopadu 2010 jeho likvidátor Ivan Brambaški. Případ byl přidělen insolvenční správkyni Marcele Marešové.

„Má role aktuálně končí, věc bude přebírat správkyně,“ řekl serveru isport.cz likvidátor Brambaški. „Půjde o standardizovaný postup ve smyslu insolvenčního zákona. Věřitelé budou vyzváni, aby přihlásili pohledávky. Soud je přezkoumá a bude vydáno rozhodnutí. Příliš neočekávám, že by byl někdo uspokojen. Prostředky tam nejsou.“

Celkové závazky sdružení OC FIS NORDIC WSC 2009 činí téměř 112 milionů korun. Dalších 108,5 milionu korun má sdružení vrátit z poskytnutých dotací kvůli porušení rozpočtové kázně. Organizačnímu výboru zbyl pouze movitý majetek ve výši 4,3 milionu korun a necelých 40 000 korun na účtě.

Kateřina Neumannová na slavnostním zakončení šampionátu. Za ní vlevo Jiří Kittner, bývalý primátor Liberce a Přemysl Sobotka, v té době předseda Senátu. Politici se od Neumannové po průšvihu rychle odvrátili
Kateřina Neumannová na slavnostním zakončení šampionátu. Za ní vlevo Jiří Kittner, bývalý primátor Liberce a Přemysl Sobotka, v té době předseda Senátu. Politici se od Neumannové po průšvihu rychle odvrátili

Do věřitelského výboru soudkyně jmenovala firmy Lavel, Golem a Celtima. Přezkumné jednání k přezkoumání přihlášených pohledávek nařídila na 12. března do budovy pražského Městského soudu ve Slezské ulici.

Někteří věřitelé se však svých peněz nevzdávají. Občanské sdružení s názvem Oprávnění věřitelé mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci 2009 chystá žalobu proti státu, městu Liberec a lyžařskému svazu, jejichž zástupci v organizačním výboru působili.

„Sdružení je v procesu likvidace, pro nás to neznamená žádné peníze. Všichni víme, že je společnost zatížena, majetek má obestavený stát,“ řekl předseda sdružení Vojtěch Hlaváček. „Pro nás je prioritní druhá cesta. Pracujeme na žalobě. Podáme ji v řádu týdnů.“

Vstoupit do diskuse
7
Články odjinud


Články odjinud