2. února 2013 • 17:44

V Harrachově se kvůli silnému větru bude létat až v neděli

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sobotní závod Světového poháru v letech na lyžích v Harrachově byl přeložen na neděli od 9:00. Důvodem odložení byl neustávající silný vítr. Závod měl začít v 16:00, o změně termínu rozhodla jury v 17:30.



Vedení Mezinárodní lyžařské federace (FIS) se varianty dvou závodů v jednom dni nebojí. "Už jsme to tady v minulosti měli, takže by to v případě příznivých podmínek neměl být problém," uvedl šéf skokanské sekce FIS Walter Hofer.

Dopolední závod by měl mít regulérně dvě kola, další dvě kola by se měla skákat podle původního plánu od 14:00, avšak bez dopolední kvalifikace. Do druhého závodu by tak měli nastoupit všichni přihlášení skokani.

"Je to velká škoda, byla tu spousta lidí, hrozně rád bych si před takovým publikem zaskákal. Ale větru se nedá poručit, byla by to škoda skákat za každou cenu. Dneska to bylo opravdu nebezpečné, byla by otázka času, než někdo spadne," nechal se slyšet nejlepší český skokan Jan Matura.

"Je to velká škoda, v pátek přitom byly perfektní podmínky," pokračoval Matura. Sám při čekání spíš odpočíval, poslouchal muziku, rozhodně se nerozcvičoval. "Nehrotili jsme to, bylo jasné, že se to neuklidní," podotkl.

Prognózy na neděli jsou lepší, mělo by se vyjasnit a vítr uklidnit. "Věřím, že se bude skákat. Když ne oba závody, tak aspoň jeden," řekl ředitel závodu Josef Slavík.

Už kvůli lidem, kterých dnes přišlo kolem osmi tisíc. "Já jim skládám poklonu," uvedl Matura. Fanoušci přišli na můstek už kolem třetí hodiny a čekáním strávili tři hodiny. "Diváci si zasloužili, aby nás viděli. Mají můj obdiv, snad si v neděli užijou," prohlásil.

Skokané zůstali v Harrachově zavření ve svých buňkách, vítr je na mamutí můstek nepustil
Skokané zůstali v Harrachově zavření ve svých buňkách, vítr je na mamutí můstek nepustil

Harrachov má s větrem často problémy. Za posledních patnáct let bylo v tomto krkonošském středisku zrušeno už celkem deset závodů ve skocích, letech nebo v severské kombinaci, včetně toho dnešního. Ve většině případů byl důvodem vítr nebo špatná sněhová situace.

V Harrachově bylo odpoledne lehce nad nulou, hustá mlha, padal sníh a vítr foukal rychlostí až kolem sedmi metrů za sekundu. Za bezpečnou se přitom při skocích a letech na lyžích považuje hranice čtyř metrů za sekundu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud