5. března 2014 • 12:58

Senzace! Olympionička Pančochová vyhrála Světový pohár

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snowboardistka Šárka Pančochová se stala vítězkou Světového poháru ve slopestylu i v celkovém pořadí freestylových snowboardingových disciplín. Jistotu získala dnešním vítězství v kvalifikaci závodu SP ve slopestylu v rakouském Kreischbergu. Postoupila tak do čtvrtečního finále a nemůže už být hůř než šestá, což jí k oběma triumfům stačí.



„Mám samozřejmě radost, je to super. S tím jsme sem jeli. Chtěli jsme vyhrát, zajet nejlepší výsledek. O to se snažím, kamkoli přijedu,“ radovala se Pančochová.

Pro jednu z českých hrdinek nedávné olympiády v Soči je to další výrazný úspěch v kariéře. Má už stříbrnou medaili z MS v U-rampě z roku 2011, v minulé sezoně byla ve slopestylu druhá na X Games a stala se celkovou vítězkou World Snowboard Tour. Tentokrát ovládla pořadí Světového poháru, který pořádá mezinárodní lyžařská federace FIS.

„Je to fantastický úspěch pro celý český snowboarding i pro Šárku,“ říká Pančochové mentor Martin Černík. „Je skvělé, že se zlepšuje jako jezdec, jezdí vyrovnanější výkony. Na olympijských hrách předvedla skvělou jízdu, rozhodčí jí moc nepřáli. Loni vyhrála World Snowboard Tour, je vidět, že do špičky patří. Být první je vždycky fajn. Myslím, že je to skvělá inspirace pro další mladé české snowboardisty. Když za tím půjdou, mohli by být dobří jako ona.“

Pančochovou čekala v Kreischbergu náročná kvalifikace na rozmoklém a měkkém sněhu, na trati musela zvládnout čtyři railové překážky a dva skoky. Už první jízdu s bodovou známkou 87,25 vyhrála.

Ve druhé jízdě se sice zlepšila Maďarka Gyarmatiová, ale Pančochová kontrovala rovněž vylepšenou jízdou s otočkou o 540 stupňů, která jí přinesla vítěznou známku 93,50. Díky tomu postoupila rovnou do čtvrtečního finále, které začíná ve 14 hodin (závod od 14.30 vysílá Eurosport 2).

„Podmínky nejsou ideální, technický delegát zavřel poslední skok, trať je o trošku tratší,“ vysvětluje Černík. „Při dopadech se to boří. Jízdu jsme zjednodušili, soustředili jsme se na jistotu a vyšlo to. Šárka měla nejtechničtější skoky, podařily se jí i raily, bylo to super.“

„Bylo to náročné, ale porvali jsme se s tím,“ těší Pančochovou . „Jela jsem jízdu, jakou jsem potřebovala. Bylo to trošku taktičtější, ještě se může do finále zlepšit.“

Pančochová je teprve čtvrtou českou celkovou vítězkou Světového poháru v lyžařských nebo snowboardových disciplínách. Tomáš Kraus získal kromě čtyř triumfů ve skikrosu v roce 2006 velký glób za celkové vítězství ve freestylovém lyžování. Ve stejné sezoně triumfoval skokan na lyžích Jakub Janda. O dva roky později se stal Lukáš Bauer šampionem v běžeckém lyžování.

„Je to super. Je to dobré pro snowboarding, bude víc vidět, bude mít víc malých snowboardistů, kteří mě budou moct následovat. Nebudu tam sama, v týmu bude víc lidí,“ pochvaluje si Pančochová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud