13. ledna 2016 • 09:22

Do trenek! Skokany navlékli do porodních kalhotek, měřili jim rozkroky

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepší skokani na lyžích museli všichni do trenek. Kvůli nedávným pochybnostem o regulérnosti kombinéz jim byly znovu přeměřeny rozkroky, s nimiž se kvůli snaze zvýšit nosnou plochu ve vzduchu nejvíc podvádí. Závodníci se museli navléknout do průhledných porodních kalhotek.



Ve skokanském světě se neustále spekuluje o podvodech s kombinézami, a protože ve čtvrtek začíná v rakouském Kulmu mistrovství světa v letech na lyžích, závodníci se znovu museli postavit k metru.

„Vyvolal to Mika Kojonkoski, předseda materiálové komise. Rozkroky byly tak nízko, že to bylo až nebezpečné. Kombinéza totiž pak tolik nese, že se ve vzduchu chová jako padák,“ vysvětluje trenér českého týmu Michal Doležal. „Ve Willingenu se celé startovní pole muselo přeměřit. Všichni dostali síťové kalhotky, něco jakou jsou porodní kalhotky, aby si nikdo nemohl do rozkroku něco cpát.“

Skokani s velikostí rozkroku spekulují, protože v tomto místě mohou získat nosnou plochu navíc, což je pak v letu klíčové. Mezinárodní federace FIS před sezonou zpřísnila kontroly a zavedla nová pravidla, podle kterých se závodníci po kontrole nahoře na můstku nemohou kombinézy ani dotknout. V praxi to ale funguje tak, že kombinéza se pak na skokanovi stejně posune a na Turné čtyř můstků bylo patrné pouhým okem, že některé kombinézy byly zřejmě neregulérní. Hodně byl kritizován především Němec Severin Freund.

„Nevím, jak to s tou kombinézou dělá, nejspíš je kouzelník, ale oni mu to takhle dovolují. Nemám k tomu co dodat,“ zlobí se reprezentant Roman Koudelka.

Na fotografiích se zdálo, že má Freund rozkrok nízko

Během Turné čtyř můstků byl internet zaplavený Freundovými fotografiemi i videi, na kterých se zdálo, že jeho kombinéza těžko může být regulérní. Borek Sedlák, který ze své funkce skokanům kontroluje materiál, však tvrdí, že podle těchto informací nemůže zasáhnout.

„Jsou spekulace, že má Freund rozkrok nízko. Dostal jsem od trenérů a kamarádů takových fotek a videí… Já to vidím, ale nedokázal jsem nikoho disknout v rychlosti sto kilometrů za hodinu a pět metrů nad zemí,“ říká Sedlák. „Vidím fotku a nezdá se mi to, ale neřeknu, že je to zakázané. To bych si nedovolil, nemám v oku centimetr, kolik je to od země. Kombinéza je takhle ušitá. On splňuje, co je v pravidlech.“

Sedlák navíc vysvětluje, že velikost rozkroku v současnosti kontroluje jen jeho rakouský kolega Sepp Gratzer, který skokany měří už na věži před skokem. Sedlákovým úkolem dole pod můstkem je jen obecná kontrola velikosti kombinézy, bot a lyží.

Kvůli protestům byli všichni skokani přeměřeni

Kvůli množícím se protestům ale minulý víkend během závodů Světového poháru ve Willingenu byli všichni skokani znovu přeměřeni a kontroloři tak dostali aktuální data pro závodní kontroly. Údaje špičkových závodníků, včetně Freunda, se ale nezměnily.

„Kluci vyfasovali jednoúčelové trenky, které byly průhledné. Nešlo s něčím podvádět. Z mé strany to byl dobrý krok, zprůhlednilo se, že jsou míry správně dané,“ říká Sedlák. „U čtyřech závodníků byla korekce o centimetr. Nebylo to tak, že by Freund přišel a měl rozkrok o pět centimetrů výš.“

Nabízí se však otázka, jestli jsou pravidla nastavená dostatečně, aby zabránila podvádění, a zároveň chránila bezpečnost závodníků.

„Pravidla byla odsouhlasena zástupci všech států. Teď si většina států myslí, že to není dobře, ale je těžké to uprostřed sezony měnit,“ líčí Sedlák. „Musí se to nějak řešit, ale nevyřeší se to během týdne. Doufám, že lety budou bezpečné, i když jsou spekulace, že se bude skákat daleko.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud