30. ledna 2016 • 22:34

Sáblíková: Výhra na 1500 metrů? Nechápu, jak se to povedlo

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osmatřicet vítězství ve Světovém poháru vybojovala rychlobruslařka Martina Sáblíková na vytrvaleckých tratích 3000 a 5000 metrů, dvě přidala v závodech s hromadným startem. Na ledovém oválu ve Stavangeru v sobotu zažila premiéru - poprvé triumfovala na patnáctistovce.



To, že skutečně porazila všechny soupeřky včetně úřadující mistryně světa Brittany Boweové z USA, jí dlouho nešlo do hlavy. "Nevěřila bych, že někdy mohu vyhrát i patnáctistovku," uvedla na svém webu.

"Bylo to i tím, že jsem měla skvělou soupeřku (Nizozemku Marrit Leenstraovou). Hrozně to nakopla a já po kole ztrácela snad 25 metrů, dostávala jsem kotel," konstatovala svěřenkyně trenéra Petra Nováka.

Do posledního kola už ale obě závodnice najížděly bok po boku. "A já viděla, že jí trochu dochází, Petr navíc povzbuzoval, že mám na to ji porazit. Tak to vyšlo, ale ani jsem nevěděla, na jaký čas jedu, tady je časomíra hodně špatně. To jsem netušila, že mohu nakonec přeskočit i Američanky," divila se osmadvacetiletá rychlobruslařka.

Má pět olympijských medailí, bronz ve Vancouveru 2010 získala právě na patnáctistovce. I v této sezoně se jí na této trati daří - v pěti závodech SP dojela nejhůř pátá, třikrát se prosadila na stupně vítězek a v průběžném pořadí disciplíny jí patří třetí místo.

Pro zlepšení na kratších tratích má Sáblíková několik možných vysvětlení. "Hodně udělalo kolo, jiný druh přípravy, který je dán přítomností silného mužského závodníka v týmu, všechny holky mají ohromnou chuť, to nás zvedá. A taky nemám žádné problémy s třísly ani se zády," řekla.

V neděli ji v Norsku čeká závod na tři kilometry, v němž si může zajistit desáté celkové prvenství v SP na dlouhých tratích. "Zítra stačí vyhrát svoji jízdu a mám celkový SP, ale počítám, že i poslední závod v Heerenveenu pojedu. I když tam už budu asi hodně jezdit na kole," připomněla, že ji letos čeká i olympijská silniční časovka v Riu.

Zasloužená radost Martiny Sáblíkové
Zasloužená radost Martiny Sáblíkové

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud