Martin Hašek
30. září 2010 • 17:00

Janda se z konce světa vrátil mezi elitu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jakub Janda je zase ve formě. V dnešní kvalifikaci Grand Prix na umělé hmotě na libereckém Ještědu, skončil v kvalifikaci druhý a zítra bude mít v předposledním závodě letní obdoby Světového poháru velkou šanci na úspěch. Přitom se teprve v úterý vrátil z kazašské Almaty, kde v závodě Kontinentálního poháru bojoval kvůli kvótám pro národní tým.



Jídlo, které mu způsobilo žaludeční problémy, úplatky na celnici a izolací přelepené dráty na nové postavených můstcích. To všechno zažil Jakub Janda před pár dny na své dobrodružní misi v Kazachstánu.

Dnes odpoledne se ale už mezi elitní konkurencí v Liberci ukázal jako bývalý šampion. V kvalifikaci doletěl na 132,5 metru, nejdelší skok soutěže mu stačil na těsné druhé místo za Slovincem Robertem Kranjecem.

Janda nevyhrál jen proto, že mu bylo odečteno téměř 18 bodů kvůli výhodnému protivětru. Zaskvěl se, přestože ho po návratu z Kazachstánu sužuje silná viróza.

„Na nohy mě postavila kalciovka, ale jdu si hned lehnout a uvidím, co ráno. Dal jsem solidní skok, ale je mi hrozně,“ řekl Janda.

Jakub Janda pod kazachstánskými můstky
Jakub Janda pod kazachstánskými můstky

Do zítřejšího závodu, který začíná v 18 hodin a přímým přenosem ho vysílá Eurosport, postoupilo celkem sedm Čechů.

Spolu s Jandou v kvalifikaci uspěli 14. Lukáš Hlava, 16. Jan Matura, 26. Ondřej  Vaculík, 30. Antonín Hájek a 36. Roman Koudelka. Borek Sedlák měl účast jistou, protože je v top ten Grand Prix.

Tato soutěž je letní náhradou Světového poháru, ale Janda téměř celou sezonu skákal v nižší kategorii Kontinentálního poháru. Reprezentace totiž potřebovala zvýšit kvótu pro další období Světového poháru.

„Samozřejmě jsem chtěl radši jezdit svěťák, ale když mě poslali na konťák, co nadělám,“ komentoval to Janda. „Teď se těším na páteční závod. Mělo by být docela fajn a je to doma. Pěkný výsledek by mě potěšil.“

Janda přitom teprve před dvěma dny přiletěl z mise v Kazachstánu, kde se na novém můstku ve středisku Almaty konaly závody Kontinentálního poháru.

Jakub Janda na stupních vítězů v KazachstánuFoto Archiv Jakuba Jandy

„Bylo to docela dobrodružný, ale mě se tam hrozně líbilo,“ líčí Janda. „Místy hrůza, kovbojka. Ale někdy bych se tam rád vrátil.“

Jandovi se v Kazachstánu minulý víkend dařilo střídavě, na druhé místo z prvního závodu navázal sedmým místem. Má ale i spoustu vzpomínek mimo můstky.

„Ukázalo se, že tam za malý úplatek jde všechno. Na letišti nás měli čekat s vízy, ale nikde nikdo. Tak se ptáme celníka a on říká: Chcete koupit víza, pojďte! Místo pětačtyřiceti eur jsme každý zaplatili sedmdesát a šli jsme dál,“ líčí Janda.

„Připadalo mi, že na jednoho člověka jsou tam tři policajti, všichni v uniformách. A lidi tam jezdí jako prasata, je to adrenalinový zážitek.“
Podobně na tom byl Janda i v restauracích. Během kazašského výletu se moc nenajedl.

„Pět dní jsem nejedl skoro vůbec,“ vypráví Janda. „Hygiena je tam hodně špatná, měl jsem velké žaludeční problémy. Dali mi brambory s masem dohromady, takový mišmaš. Už jenom oku to neladilo a maso mělo pachuť. Hrůza! Pak jsem měl křeče v žaludku, před závodem jsem byl na vyšetření. Ale statečně jsem ho odjel.“

Nový skokanský areál v Almaty, v kterém by Kazaši v budoucnu rádi uspořádali závod Světového poháru, se Jandovi docela líbil.

„Můstky jsou nové, z dálky je to moc krásný areál,“ říká Janda. „Ale je to ruská škola. Bylo vidět, že to bylo šité horkou jehlou. Traverzy, z nichž je můstek postavený, byly natřené jen naoko. Spěchali na poslední chvíli a bylo to nedotažený. Visely tam i dráty přelepené izolačkou.“

Zklamáním byla i divácká kulisa. Na slavnostní zahájení, které závodům předcházelo, přitom lidé přišli.

„Na zahájení bylo patnáct tisíc lidí, zpíval tam nějaký kazašský národní umělec,“ vypráví Jadna. „A pak říká trenér Michal Doležal: Uvidíš, že po zahájení odjedou. Koncert skončil a davy se zvedly. Zůstalo pět set lidí...“

GRAND PRIX V LIBERCI, muži - kvalifikace: 1. Kranjec (Slov.) 122,8 bodů (131 m), 2. JANDA 119,1 (132,5), 3. Evensen (Nor.) 116,0 (126,5), 4. Damjan (Slov.) 113,4 (129,5), 5. Sliz (Pol.) 112,9 (121,0), 6. Chedal (Fr.) 111,1 (122,0), ...14. HLAVA 103,9 (116,5), 16. MATURA 103,0 (118,5), 26. VACULÍK 94,4 (116,5), 30. HÁJEK 92,6 (111.0), 36. KOUDELKA 88,0 (109,0), 46. Č. KOŽÍŠEK 74,0 (106,0), 48. JIŘÍ MAZOCH 62,8 (94,5).

Páteční program: 14.00 závod žen, 18.00 závod mužů (přímým přenosem vysílá Eurosport)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud