22. září 2017 • 16:00

Hrdinové českého fotbalu! Náš třetí syn se jmenuje po Panenkovi, říká Trojan

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

K fotbalu má odmala blízko. Slavný herec Ivan Trojan je velkým fanouškem Bohemians Praha 1905, za které si v roce 2009 v rámci charitativní akce dokonce připsal druholigový start. Jako správnému „klokanovi“ tak nejvíce přirostl k srdci Antonín Panenka a především jeho slavný gól v penaltovém rozstřelu finále ME 1976. „Náš třetí syn se jmenuje po Tondovi,“ upozorňuje ve videu promujícím novou knihu Hrdinové, která vyjde v listopadu.



Kdo se v současném světě může považovat za hrdinu? To jde určit jen velmi těžko, navíc by to bylo hodně subjektivní. V minulosti jde však pátrat lépe. O to se snaží i autor Ondřej Fuczik, který se formou vyprávění autentických příběhů snaží připomenout zapomenuté příběhy slavných českých fotbalistů.

Jeden z hlavních příběhů však zapomenutý není, vybaví si ho snad všichni. I ti, kdo v tu dobu ještě nebyli na světě. Video legendárního lobu Antonína Panenky při penaltovém rozstřelu ve finále mistrovství Evropy v roce 1976 je k vidění často v televizi při vzpomínkových ukázkách.

VIDEO: Ivan Trojan a jeho Hrdinové


„Je mi 11 let, sedím v obýváku. Sektorový nábytek a já najednou klečím před obrazovkou a jsem sám. Jako kdyby byl takový zvláštní tunel mezi mnou a obrazovkou, mezi mnou a tím milovaným Tondou. Pak najednou zmizí z obrazu, není tam. A já klečím a modlím se, aby ten gól dal,“ vzpomíná Trojan, co přesně dělal při nejpamátnějším momentu československé fotbalové historie.

Další průběh už znáte. Panenka zcela oklamal německého brankáře Seppa Maiera a lehoučkým lobem poslal míč doprostřed branky. „Jsme majstry Europy na rok 76!“ křičel legendární televizní komentátor Karol Polák. „Jo, jojo, jo, joooo, je to tam! Tondo, ty jsi Bůh,“ hulákal doma malý Trojan.

Panenka se do života šestinásobného držitele Českého lva vžil takovým způsobem, že po něm pojmenoval svého třetího syna. „Jmenuje se Antonín a jmenuje se po Tondovi,“ zmiňuje ve videu. Zároveň ale upozorňuje, že legenda Bohemians není jediným hrdinou českého fotbalu. „Náš fotbal má mnoho hrdinů, z různých dob, různých klubů, různých národností.“

Nová unikátní kniha Hrdinové představuje příběhy vybraných legend naší kopané. Podobná kniha o fotbale nemá v naší historii obdoby. Celé vyprávění příběhů našich fotbalistů bude v knize doplněno komiksovými kresbami ilustrátora Vojty Šedy. Knihu napsal Ondřej Fuczik, držitel ceny Magnesia Litera, a vydává ji Yinachi. K dostání bude v listopadu tohoto roku.

Ukázka komiksu trenéra Johna Maddena z knihy Hrdinové
Ukázka komiksu trenéra Johna Maddena z knihy Hrdinové

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud