Jan Jaroch
12. února 2014 • 08:12

Černošek: Španělsko se nesmí opakovat, máme ztrátu čtvrt milionu!

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ztráta čtvrt milionu korun, rozzlobené tenistky i tým kolem nich. I to je výsledek fedcupového duelu v deštivé a studené Seville. Ani postup do semifinále není náplastí, která by překryla české rozhořčení nad počínáním Mezinárodní tenisové federace (ITF). Ta Španělkám schválila utkání začátkem února pod otevřeným nebem a nečinně přihlížela, když se program bortil.



Rozzlobený na nejvyšší míru odjížděl ze Sevilly šéf České sportovní Miroslav Černošek. „Když jsem se v sobotu choulil pod deštníkem u kurtu mezi partnery našeho týmu, problesklo mi hlavou, že si tohle nemůžeme nechat líbit,“ bouřil se ještě včera.

Španělé to zkusili. Chtěli dostat náš tým na antuku za cenu nejnižších nákladů. Snažili se maximálně ušetřit za cenu, která je absolutně za hranou. Hlavní chyba je ale na straně ITF, která jim to umožnila,“ pravil Černošek, jenž celý víkend musel do telefonu odpovídat na dotazy, co že se to v Seville děje za frašku. Mezi tazateli a později gratulanty k postupu byl například i nový ministr školství Marcel Chládek.

Drama, které probíhalo na kurtu, si v ničem nezadalo s tím v zákulisí. Nechybělo mnoho a tým se v neděli, kdy byl kvůli dešti stále dohraný pouze jediný zápas, sebral a odcestoval pryč. „Opravdu to tak bylo,“ potvrzuje fedcupový kapitán Petr Pála. „Počínání ITF je pro mě nepochopitelné. I vzhledem k tomu, že Česká republika v Davis Cupu i Fed Cupu pravidelně nastupuje v nejsilnější sestavě, což je skvělá vizitka,“ kroutil hlavou Pála.

Nejvíc rozzlobený byl z naprosté nepřipravenosti ITF coby dohlížejícího orgánu na krizový scénář, který byl podle předpovědi počasí zřejmý již dlouhé dny dopředu. Nehledě na to, že česká strana prý protestovala proti místu konání od samého jeho oznámení.

Nejvíc mě štvalo, že neměli plán B. Počasí člověk neovlivní, ale oni neměli světla, aby se mohlo dohrávat třeba do noci. V okolí 300 kilometrů nebyla ani jediná tenisová hala. Vykašlali se na to, ačkoliv jsme jim od začátku týdne říkali, ať s tím něco udělají,“ zlobil se Pála, jenž si nakonec ani nemohl svobodně vybrat pár pro rozhodující debl, jelikož Lucie Šafářová s Klárou Zakopalovou musely odcestovat po svých singlech na turnaj do Dauhá.

Pokud by tak neudělaly, nestihly by své úterní zápasy. Platily by pokutu 7500 dolarů, přišly by o prize money za první kolo (6630 USD). Každá z nich by tratila víc než 300 000 korun. A to necháváme stranou sportovní stránku věci.

„Jsem zklamaný, že se hráčky, které chtějí reprezentovat, dočkají takového zacházení. ITF jim prostě nejde naproti. Tohle se musí řešit na nejvyšších místech. Přeci všichni chtějí, aby hrály ty nejlepší,“ nechápe Pála.

I proto už vydal šéf Černošek příkaz k sepsání analýzy všech problémů a pochybení. „Budeme jim přesně argumentovat, co nebylo splněno, co byl problém. Chceme s ITF vyjednávat i o možnosti kompenzace nákladů, jelikož přímá ztráta nás jako promotérů z České sportovní činí čtvrt milionu korun. Propadla celá řada letenek, musely se přebookovávat letenky nejen pro hráčky ale pro celý realizační tým,“ vypočítává Černošek.

Česko nakonec postoupilo po výsledku 3:2 do dubnového semifinále (zřejmě v Ostravě) proti Italkám. Šafářová i Zakopalová včera vyhrály své zápasy prvního kola v Dauhá. Přesto má Černošek jasno. „Něco takového už se nesmí opakovat!“

České tenistky slaví postup do semifinále Fed Cupu, Barbora Záhlavová - Strýcová se po závěrečné čtyřhře objímá s kapitánem Petrem Pálou
České tenistky slaví postup do semifinále Fed Cupu, Barbora Záhlavová - Strýcová se po závěrečné čtyřhře objímá s kapitánem Petrem Pálou

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud