Jan Jaroch
20. dubna 2015 • 20:30

Kvitová zase vítězí. Je skutečně zpět? Udělala první krůček

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva body, dva spolehlivé výkony a odchod. Petra Kvitová se vrátila po téměř dvou měsících pauzy na tenisovou scénu, jako by nikdy neodešla. Pochyby, zda má dostat důvěru proti semifinále s Francií, se jevily najednou jako nemístné. „Tolikrát pomohla Fed Cupu, teď by měl Fed Cup pomoci jí,“ věřil kapitán Petr Pála, že nejlepší česká tenistka i díky poslednímu víkendu vpluje na turnaje lehčeji a sebevědoměji.



Lze v to doufat, zároveň je však na místě zůstat k příštím výsledkům Kvitové obezřetný. Už tento týden ji čeká halový antukový turnaj ve Stuttgartu, pak Madrid, Řím, Roland Garros. S antukou se obvykle pere, její hra s ní nesouzní tak jako s trávou či rychlým ostravským nátěrem. A to si wimbledonská šampionka dobře uvědomuje.

„Zápasy po pauze neberu úplně směrodatně. Fed Cup je něco jiného než turnaje, navíc teď začíná antuka. Uvidíme, jak se to promítne do mé osobní kariéry. Špatně se to určitě podepsat nemůže. Buď se budu plahočit stejně, jako bych Fed Cup nehrála, nebo mě tenhle víkend trošku nakopne. Ale nechci na sebe vyvíjet extrémní tlak a čekat hned super výsledky,“ říká česká jednička. Antuka je pro Kvitovou vždycky ze začátku hodně těžká. „Na ní asi nebudou výsledky takové jako tady,“ uvědomuje si tenistka a opatrný je i její kouč David Kotyza.

„Sinusoida u Petry bývá výrazná. Na antuce navíc letos ještě nehrála, takže se nedá očekávat, že by to automaticky mělo skvěle pokračovat dál. Spíš se na to díváme s určitou perspektivou k nejbližšímu vrcholu, kam směřujeme, a to je Roland Garros. Tam bych rád, aby její momentální forma gradovala a odehrála svoje maximum,“ řekl.

Kvitová v Ostravě jednoznačně nezklamala a předvedla, na co momentálně má. Horší sobotní výkon proti Kristině Mladenovicové vyvážila mnohem živějším představením s Caroline Garciaovou. To už z ní spadla nervozita a také kvalitnější soupeřka ji přiměla předvést víc. Po víkendu zní tak skóre Kvitové v této sezoně 13 výher a 4 porážky.

Otázka, nakolik už se zotavila z tíživých stavů, kdy jí chyběla energie a cítila se prázdná jak vymačkaný pomeranč, však zůstává. Během zápasů zůstávala až neobvykle uzavřená do sebe, sobotní výhru přijala ve skoro „pohřební“ náladě. V neděli již ale dokázala vtipkovat a ukázala svůj bělostný úsměv. „Užila jsem si atmosféru víc než včera. Dokonce jsem se během zápasu i párkrát povzbudila, což jsem byla sama překvapená,“ pravila po rozhodující výhře nad Garciaovou.

Cesta zpátky je na samém začátku, Fed Cup byl jen prvním krůčkem. To nejtěžší teprve přijde.

České tenistky Karolína Plíšková, Lucie Šafářová, Petra Kvitová a Barbora Strýcová se radují z postupu do finále Fed Cupu
České tenistky Karolína Plíšková, Lucie Šafářová, Petra Kvitová a Barbora Strýcová se radují z postupu do finále Fed Cupu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud