Jan Jaroch
1. června 2023 • 04:55

Pauzy kvůli depresím. Nechápu, asi je tenis nebaví, kontruje Plíšková

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PAŘÍŽE | Naomi Ósakaová, Garbině Muguruzaová, Amanda Anisimovová. Už tři velká jména se během posledního roku rozhodla pro pauzu od sportu. V případě Japonky přešla prevence depresí plynule do těhotenství. O problému duševního zdraví se v tenise mluví čím dál hlasitěji, je braný za jeden z nejrizikovějších sportů. Bojujete o žebříček a živobytí jedenáct měsíců v roce. Týden co týden jste podrobováni zápasovým testům v rozličných koutech světa a v drtivé většině případů končíte turnaje porážkou. Jste náchylní sklouznout k pocitu, že nic neumíte a stojíte za nic.



A nejde pouze o ženy. Francouzský tenista Lucas Pouille, bývalý člen top 10, nedávno v otevřené zpovědi pro deník L´Equipe popsal, jak minulý rok padl na samé dno. „Po každé porážce jsem brečel. Hrozilo, že zešílím. Spal jsem hodinu denně a po nocích o samotě pil,“ připomněl téma alkoholismu. Tenhle problém je tabu, insideři však poukazují na to, že je v tenisovém zákulisí rozšířenější, než by si kdokoliv myslel.

Démonizování tenisu jako práce, která z vás dělá trosku, je podle Karolíny Plíškové ale nemístné. „Mně tyhle pauzy přijdou i z části jako trend. Vzala si ji jedna, tak to udělá i druhá a není jí to blbý,“ poukazuje na efekt, který před dvěma lety v Paříži spustila právě čtyřnásobná grandslamová šampionka Ósakaová, jíž vadila vystoupení na tiskových konferencích a raději se z turnaje odhlásila.

Plíšková připomíná fakt, že neplacené volno si berou ty, které mají vyděláno. Ona spíš soucítí s kolegyněmi z podpalubí. „Ty, i když mají třeba taky psychické problémy, si tohle dovolit nemůžou, když hrají o to, aby zaplatily nájem,“ podotýká.

Pro Marii Bouzkovou byl začátek sezony 2023 krušný. Šla od porážky k porážce, přesto ji nezdolný optimismus neopustil. „Musí se to všechno brát s rezervou a nadhledem. Tenis hrajeme proto, že nás baví a máme ho rády. Chápu, že když se nedaří, může se člověk propadnout. Ale sport je jen část našeho života, ne celý,“ předkládá svůj návod na štěstí věčně usměvavá dívka s bakalářským titulem z univerzity, jež má kupu jiných mimosportovních zájmů.

Být šťastná povaha jako Bouzková nebo silná osobnost jako Plíšková, to je velké plus. Ti méně odolní mají možnost obrátit se na psychology WTA či ATP, které obě organizace nabízejí. Nebo si zaplatit svého, což je i případ světové jedničky Igy Šwiatekové, jejímž stínem je na turnajích psycholožka Daria Ambramowiczová.

Plíšková věří, že důvodem pauz kolegyň je i fakt, že je tenis dostatečně nebaví. „Vím, že třeba Muguruzaová tenis moc ráda nemá, takže je asi spokojenější takhle, což je samozřejmě taky v pořádku. Pro mě je to ale nepochopitelné,“ pokrčí rameny s tím, že ani ona sama není proti splínu zcela imunní. Jak mu čelí? „Prostě jedu na turnaj ve splínu. Přijde mi škoda vynechat…“

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud