Jan Jaroch
7. července 2014 • 20:43

Změnil její tělo, naučil Kvitovou létat. Kdo pomohl k povstání ve Wimbledonu?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neslzel s ostatními na centrkurtu, nepřipíjel si šampaňským. Byly mu odepřeny intenzivní pocity wimbledonského štěstí. Přesto byl také vítězem, i když v ten moment neviditelným. Kondiční trenér Marek Všetíček dokázal za devět měsíců změnit tělo Petry Kvitové, hlavně jeho zásluhou ve finále létala po kurtu. On už v Londýně nebyl, jejich spolupráce vzala za své nedlouho po rozchodu tenistky s Radkem Štěpánkem.



Od loňského září až do půlky června cepoval jeden z nejrespektovanějších kondičních trenérů v Česku Petru Kvitovou . Absolvoval s ní celou přípravu na travnatou sezonu, jejich cesty se rozdělily až před turnajem v Eastbourne.

„Pod titulem je výrazně podepsaný. Dělali jsme spolu necelý rok, pomohl mi hrozně moc. Nejen tím, co jste teď viděli ve Wimbledonu, ale už daleko dřív. Připravil mě na turnaj evidentně výborně, jemu patří velké díky,“ vzkazovala šampionka, jež se loni vděčně chytila Všetíčkovy pomocné ruky.

Na US Open onemocněla a vypadla ve 3. kole. Viróza na ni sedla již pár měsíců předtím ve Wimbledonu. Tělo a hlava nejsou v harmonii, není fyzicky připravená a stres se podepisuje i na její imunitě, říkalo se o ní. „K naší spolupráci s Markem se teď upínám. Když zlepším kondici, budu schopná hrát lepší údery i taktiku,“ pravila ona po krachu v New Yorku.

Začali spolu dřít hned po jejím návratu do Česka. Nemohla být snad v lepších rukách. Marek Všetíček , to je pojem. Jako tenisový kondiční trenér začal pracovat v roce 1988, tedy dva roky předtím, než se Kvitová narodila. Učil se od Ivana Lendla , byl prvním expertem přes fyzičku, který začal objíždět turnaje ATP. Dovedl hned tři české tenisty do top 10 (Nováček, Korda, Štěpánek ), Petra Kordu k triumfu na Australian Open 1998.

Šampionka je doma! Kvitová jela autem s nápisem Druhý titul
Video se připravuje ...

Posledních 11 let je jeho klientem Radek Štěpánek, který už patří skoro do rodiny. Od Štěpánka bylo velkým gestem, když se rozhodl o kondičního kouče podělit se svou přítelkyní Kvitovou. Spolupráce byla založená na prolínání jejich programů, v zimě spolu dřeli na Floridě, potkávali se na společných turnajích. „Marek je skvělý chlap, moc si rozumíme. Šli jsme do toho s tím, že chceme příští rok uspět na grandslamu. To je jasná motivace,“ prohlásila Kvitová na startu přípravy.

Osm měsíců vše klapalo, pak přišel konec lásky se Štěpánkem. A ač je Kvitová mnohem perspektivnější klientkou, Všetíček zůstal loajální ke starému příteli. Měl s ní odcestovat ještě do Wimbledonu, nakonec tam doprovázel jen Štěpánka. Vztahy dvou táborů ochladly natolik, že byl lepší rychlý řez.

To však neznamená, že by byla Všetíčkova práce zapomenuta. „Jsem rád, že se na Marka někdo zeptal,“ přivítal otázku trenér David Kotyza.

„Rozdělili jsme se teprve, než jsme odletěli do Anglie. On byl také jedním z faktorů, že začala dělat věci, které zdánlivě nevypadají jako zázraky, ale jsou strašně důležité v rámci jejího režimu. Trpělivě a s hroznou důsledností makal na zlepšení její fyzické kondice. Jemu patří také dík za to, že tady mohla talíř držet.“

Samotný Všetíček se pral s vlastními pocity. „Samozřejmě mám velkou radost, že se to Petře povedlo a dotáhla to do vítězného konce,“ napsal Sportu ve zprávě. „Dál se mi těžko hledají slova…“ Kvitové se teď zase bude těžko hledat náhrada. Je jednou z velkých výzev budoucnosti důstojně zaplnit prázdné místo, které po něm zbylo. Kondice je kritickým bodem jejího tenisu. Jako dvojnásobná wimbledonská šampionka je žhavým zbožím, trenéru Kotyzovi se již hlásí řada uchazečů. „Jenže množina ochotných se s množinou schopných úplně neprotíná,“ naznačil.

MAREK VŠETÍČEK

Narozen: 15. ledna 1965 (49 let)
Vzdělání: FTVS v Praze
Kariéra: Hrál závodně hokej, za Přerov nastupoval i v první národní lize. Později se věnoval i atletice, konkrétně sprinterským disciplínám. V roce 1988 začal spolupracovat s Karlem Nováčkem, byli spolu osm let. Poté převzal Petra Kordu, byl i u jeho triumfu na Australian Open 1998. Posledních jedenáct let je kondičním trenérem Radka Štěpánka, spolupracoval také s Petrou Kvitovou.
Rodina: Ženatý, má syna

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud