14. července 2023 • 20:36

Wimbledon: Djokovič ve finále vyzve Alcaraze. Stylová rozlučka Strýcové

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

O mužský titul ve Wimbledonu se v neděli utkají dva největší favorité, srbský obhájce Novak Djokovič a první hráč tenisového žebříčku Carlos Alcaraz ze Španělska. Šestatřicetiletý Djokovič porazil v souboji generací o patnáct let mladšího italského soupeře Jannika Sinnera 6:3, 6:4, 7:6 a jedna výhra ho dělí od osmého titulu v All England Clubu. Dvacetiletý Alcaraz je ve finále travnatého grandslamu poprvé po přesvědčivé výhře nad třetím nasazeným Daniilem Medveděvem z Ruska 6:3, 6:3, 6:3.



Djokovič vyhrál ve Wimbeldonu 34. zápas za sebou. Ve finále je v pátém ročníku v řadě, předchozí čtyři skončily jeho triumfem - s přestávkou v roce 2020, kdy se turnaj kvůli pandemii koronaviru nehrál - stejně jako ty v letech 2011, 2014 a 2015. Rozhodující souboj na londýnské trávě nezvládl jen v roce 2013, kdy jej porazil domácí Andy Murray.

Bude také útočit na vylepšení vlastního rekordu v počtu grandslamových trofejí, po letošních vítězstvích na Australian Open a Roland Garros jich má na kontě 23. Nadále je ve hře o celoroční Grand Slam, který se mu dosud v kariéře získat nepovedlo. Předloni jej o něj připravil ve finále US Open Medveděv. Osmý wimbledonský titul by znamenal vyrovnání rekordu Rogera Federera, díky účasti v 35. grandslamovém finále se odpoutal od spoludržitelky rekordu Chris Evertové.

Alcaraz bude usilovat o druhý grandslamový úspěch po loňském US Open. Letos je na elitních turnajích poprvé ve finále. V Austrálii kvůli zranění nestartoval a na French Open prohrál semifinále s Djokovičem. Ve Wimbledonu bylo dosud jeho maximem loňské osmifinále.

Djokovičovi proti nasazené a světové osmičce Sinnerovi stačil brejk v každém z prvních dvou setů. Ve třetí sadě servis o patnáct let mladšího soupeře nezískal a za stavu 4:5 čelil dvěma setbolům, ale nakonec zůstal na podání stoprocentní a dovedl sadu do tie-breaku. V něm zlikvidoval počáteční dvoubodovou ztrátu, od stavu 4:4 získal tři míče za sebou a tím posledním hned při prvním mečbolu zápas po dvou hodinách a 46 minutách ukončil.

„Výsledek neodráží realitu, bylo to velmi vyrovnané. Dokázal, proč je lídrem nastupující generace a jeden z nejlepších světových hráčů,“ pochválil Djokovič soupeře. „Já se snažím nebrat věk jako překážku. Vlastně mám pocit, že těch 36 let je nových 26,“ řekl Srb, který naposledy ve Wimbledonu neuspěl v roce 2017, kdy ve čtvrtfinále vzdal ve druhém setu Tomáši Berdychovi.

Alcaraz v duelu posledních dvou vítězů US Open vrátil Medveděvovi porážku z předloňského druhého kola Wimbledonu. Dlouho byl jistý na servisu, sám získal ten soupeřův v koncovce prvního setu a dvakrát ve druhém. Ve třetí sadě šel po dalším brejku do vedení 3:0, ale pak se Medveděv vzepřel, jenže ani dvě hry získané při Alcarazově podání mu nebyly nic platné, protože jeho samotného servis nepodržel. Po třetí vlastní ztrátě v setu soupeř zápas dopodával, Alcaraz proměnil po necelých dvou hodinách hned první mečbol.

„Hrát tu finále je sen, nemohu tomu uvěřit,“ radoval se Alcaraz. „Bude to těžké, ale je to finále a není čas mít strach. Budu bojovat a dál snít,“ dodal.

Stylová rozlučka, Strýcová je ve finále

Tenistka Barbora Strýcová si zahraje v rámci rozlučkového turné finále čtyřhry ve Wimbledonu. Sedmatřicetiletá rodačka z Plzně spolu s tchajwanskou spoluhráčkou Sie Šu-wej zdolaly česko-španělskou dvojici Marie Bouzková, Sara Sorribesová 6:4, 6:1 a v nedělním souboji o titul vyzvou australsko-belgický pár Storm Hunterová, Elise Mertensová. Na trávě v All England Clubu mohou zopakovat společný triumf z roku 2019.

„Je to strašně emotivní. Být po čtyřech letech zase ve finále je úžasné,“ řekla novinářům Strýcová. „Už sice na sebe nemám takovou tíhu, protože nehraju o body, ale přeci jen je to Wimbledon a chcete ten svůj příběh zakončit nejlépe, co můžete. Abych tu ale byla ve finále, to vůbec nechápu,“ doplnila.

Bývalá světová jednička v deblu Strýcová a Sie Šu-wej mohou získat druhý společný grandslamový titul a nahradit na trůnu loňské vítězky Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou. Nasazené jedničky se z turnaje odhlásily kvůli zranění Krejčíkové.

Strýcová se na tenisové kurty vrátila po mateřské přestávce letos v dubnu. Po Wimbledonu nastoupí na přelomu července a srpna na domácím turnaji Livesport Prague Open. S kariérou se definitivně rozloučí v září na US Open.

Strýcová se Sie Šu-wej vykročily za postupem díky vydařené koncovce prvního setu. V desáté hře získaly rozhodující brejk a sadu získaly za necelou hodinu ve svůj prospěch. Ve druhém setu utekla nenasazená česko-tchajwanská dvojice do vedení 5:0 a žádné drama již nedovolila.

„Po utkání jsem byla strašně dojatá a myslím, že jsem trochu strhla Šu-wej. Ona není cíťa a neukazuje emoce. Najednou byla také emotivní a objímala mě. V zákulisí byla šťastná, že jsem ji takhle nikdy neviděla,“ uvedla Strýcová. „Jen jsem jí říkala, že tomu nemůžu uvěřit, že jsme zase ve finále, jestli to je sen nebo se to fakt děje. A ona mi odpovídala: 'Its ok Barbora, its ok'. Ona je nejvíc,“ doplnila s úsměvem česká tenistka.

Sedmatřicetiletá Sie Šu-wej může triumfovat ve čtyřhře ve Wimbledonu počtvrté, vedle čtyři roky starého triumfu se Strýcovou uspěla na londýnské trávě také v letech 2013 a 2021. Strýcová usiluje o druhý grandslamový deblový titul v kariéře. Poražené semifinalistky Bouzková se Sorribesovou zaznamenaly nejlepší společné vystoupení na grandslamu.

Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 44,7 milionu liber):

Muži:

Dvouhra - semifinále:
Alcaraz (1-Šp.) - Medveděv (3-Rus.) 6:3, 6:3, 6:3,
Djokovič (2-Srb.) - Sinner (8-It.) 6:3, 6:4, 7:6 (7:4).

Ženy:

Čtyřhra - semifinále:
Strýcová
, Sie Šu-wej (ČR/Tchaj-wan) - Bouzková, Sorribesová (ČR/Šp.) 6:4, 6:1,
Hunterová, Mertensová (3-Austr./Belg.) - Čang Šuaj, Dolehideová (16-Čína/USA) 6:1, 6:1.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud