Jan Jaroch
25. února 2016 • 11:30

Policie dopadla trýznitele Šafářové a spol. Proč na ně útočil?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Online šikanu, která přerostla únosné hranice, pocítily v posledních letech na vlastní kůži české tenistky. Prolomení e-mailové schránky, pomlouvačné vzkazy na Facebooku, obtěžování se sexuálním podtextem, to vše bylo její součástí. Policie však ukázala, že viníka lze odhalit i ve zdánlivě anonymním světě internetu. A mladíka z Doks u Máchova jezera čeká soud. Jde pravděpodobně o první případ v Česku, kdy policie zasáhla proti obtěžování sportovců na internetu.



Na telefonu vám pípne e-mailová zpráva. A další a další, až jich jsou desítky. Když otevřete schránku, zjistíte, že přichází upozornění o neúspěšném přihlášení na váš účet. Kdosi se vám pokouší vloupat do e-mailu a nakonec uspěje. Dostane se k adresám známých i kamarádek mezi profesionálními tenistkami. I z ciziny. Rozesílá jim podivuhodné zprávy, neváhá přidat i pornografickou koláž s vaší podobiznou.

Tohle už nebyly laciné vzkazy frustrovaných sázkařů či závistivců, šlo o systematické obtěžování slečen s raketou. Ne jedné, ale téměř všech, co v Česku něco znamenají.

Kam až to může zajít? Zůstane jen u ataků na dálku, či si pro vás pomatenec dojde osobně? „Když už před vámi sedí pachatel při výslechu a plačící všechno přizná, jeví se případ jinak. Dokud ale neznáte jeho totožnost a povahu, musíte být připraveni na všechno. Ani obtěžovaný člověk neví, kdo ho sleduje. Je udržovaný v napětí a strachu,“ říká komisař Miroslav Hyhlík z oddělení násilné trestné činnosti v Praze 1, jenž se ujal vyšetřování.

Podívejte se v galerii, co říkají tenistky o internetovém obtěžování:

Tenis je exponovaný sport. Hráčky výborně vydělávají, zpravidla dobře vypadají, jsou známé po celém světě. Jejich zápasy budí emoce. I proto se ke kurtům stahují různé existence, které závidí, sexuálně touží či sází. Při nejtragičtějším případu před třiadvaceti lety pobodal Moniku Selešovou fanatický příznivec Steffi Grafové přímo během zápasu v Hamburku. Do floridského domu Anny Kurnikovové se dobýval jiný pronásledovatel, ctitel Sereny Williamsové se svlékl v hotelové recepci, když mu odmítli hráčku zavolat. Tenhle seznam by mohl pokračovat dál a dál.

Jeho součástí je i náš příběh, jenž běžel zhruba poslední dva roky. „Tenistky začaly dostávat přes Facebook řadu různých vzkazů, nebyly ani výhrůžné, ale pisatel je v nich urážel a třeba i sexuálně obtěžoval. Svojí četností a obsahem už to bylo nad rámec,“ popisuje komisař Hyhlík, podle kterého lze případ kvalifikovat jako nebezpečné obtěžování. A to je protiprávní. „Sice jde o známé osobnosti, které vědí, že jejich soukromí je omezeno. Ale taky jsou to normální lidé, mají svůj život, svou práci. To, že v něčem vynikají, neznamená, že mají menší práva,“ zdůrazňuje Hyhlík.

Útokům byly vystaveny téměř všechny nejlepší Češky včetně Petry Kvitové , Lucie Šafářové či Karolíny Plíškové . Na některou si pachatel zasedl víc, na jinou méně. Urážlivé vzkazy šířil, kde se dalo. Hojně psal na facebookovou stránku českého fedcupového týmu, založil si i svou hanobící české tenistky. A tak podala agentura Česká sportovní, která nejlepší hráčky zastupuje, trestní oznámení. A policie začala konat.

Stopy zůstanou

Internet je vnímán jako anonymní prostředí, podle kriminalisty Hyhlíka je ale objasněnost podobných případů kolem osmdesáti procent. „Záleží, jak tihle pachatelé umí s internetem, ale vždycky zanechávají stopy. Něco dokážeme s našimi ajťáky a technickými prostředky dohledat sami, někdy musíme požádat o spolupráci Ameriku, Facebook a tak dále,“ vysvětluje komisař Hyhlík, jenž přišel na stopu pachateli poměrně záhy.

„Asi do měsíce. Vždycky zanecháte cestičky. Když si zařizuje různé stránky, musí dávat kontaktní telefon, přihlašuje se. Už máme svoje triky, jak se na něj dostat. Když jsem měl deset přihlašovacích indicií a z toho šlo osm do jednoho místa, tak už jsem byl doma,“ líčí policista.

Miroslav Hyhlík byl v čele týmu, který odhalil internetového útočníka na české tenistkyFoto Jaroslav Legner (Sport)

Důkazní materiál přišel i díky mezinárodní spolupráci přímo z ústředí Facebooku. Rovněž se ozvali policisté z Brna, kteří řešili obdobný případ v rámci pronásledování jiných děvčat. „Ještě před námi udělali u toho mladíka prohlídku a zajistili i notebook, na kterém pracoval. Bylo v něm všechno,“ popisuje průběh vyšetřování Hyhlík.

Již dříve ztotožněným pachatelem byl mladík z Doks u Máchova jezera. Když ho přijela vyslechnout pražská kriminálka, nezapíral. „Věděl jsem, že v minulosti už takovou trestnou činnost páchal, ne ve vztahu ke známým osobnostem, ale ke svým vrstevnicím, kterým vyhrožoval a sexuálně je obtěžoval. Nikdo by to do něj přitom neřekl. Normální kluk – hezký, černovlasý, štíhlý. Když jsem mu vysvětlil situaci a zeptal se ho, co mi k tomu může říct, vylítlo to z něj. Ke všemu se doznal.“

Motivů pachatele bylo hned několik. „Byl tam sexuální podtext, měl rád nohy, lízání palců a tak dál. Pak tam byla závist, protože holky mají peníze, jsou na nějaké výši. Záviděl holkám, že mají to, co on ne. Někdy reagoval na to, když děvčata hovořila ve sdělovacích prostředcích a jemu se to nelíbilo. A další z motivů byl fakt, že si čas od času zasázel, a když mu to nevyšlo, snažil se ze sebe dostat vztek a zášť,“ líčí komisař Hyhlík, podle něhož nebyl mladík tenistkám fyzicky nebezpečný. „Pokud se jedná o ohrožovací záležitost, bylo to nulové. Kluk byl vyklepaný. Ale to zjistíme vždy až ex post, když už pachatele máme. Kdo to ale předem může vědět?“

Není sám...

Ač byl mladík již dříve vyšetřován policií, nebyl odsouzený. I nyní je na svobodě a čeká ho soud. Podle komisaře Hyhlíka by jeho prohřešku slušel podmíněný trest, jelikož nešlo o první takové provinění. „Když jsme dávali případ dohromady, vyskočilo nám více lidí a směrů. Není sám, kdo se něčemu takovému věnuje,“ podotýká Hyhlík.

Zveřejnění úspěšně vyřešené kauzy online šikany českých tenistek by mělo sloužit především jako prevence. I z bezbřehého oceánu internetu lze vylovit pachatele, který překročí meze – to je vzkaz pro všechny, kteří by se něčím podobným chtěli zabývat.

Svoji upomínku má na stěně kanceláře v Bartolomějské ulici i komisař Hyhlík. Je jí zarámovaná fotografie českých tenistek, které vztyčenými palci oceňují vyřešení případu. „Mirku, díky!“ stojí na ní.

Kriminalista Miroslav Hyhlík se chlubí fotografickým poděkováním od českých tenistekFoto Jaroslav Legner (Sport)

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud