12. května 2018 • 21:40

Kvitová dominuje! Česká tenistka slaví čtvrtý letošní titul, ovládla i Madrid

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Petra Kvitová vyhrála potřetí v kariéře antukový turnaj v Madridu, což se dosud žádné tenistce nepovedlo. Na triumfy z let 2011 a 2015 navázala díky dnešní vydřené finálové výhře nad Nizozemkou Kiki Bertensovou 7:6, 4:6 a 6:3 po skoro tříhodinovém boji. Letos získala už čtvrtou a celkově čtyřiadvacátou trofej. Ve světovém žebříčku se v pondělí posune na osmé místo.



Před Madridem nenašla Kvitová letos přemožitelku v Petrohradu, Dauhá a před týdnem v Praze. Více titulů v jedné sezoně získala jen před sedmi lety, kdy mezi šesti vavříny byly i triumfy na trávě ve Wimbledonu a na Turnaji mistryň.

"Turnaj mi loni chyběl, proto je letošní výhra sladší," řekla Kvitová při ceremoniálu. "Je skvělé, že jsem tady dokázala vydržet celý týden a stojím tady před vámi (fanoušky) potřetí," dodala první trojnásobná šampionka z Madridu.

První dva gamy zápasu trvaly čtvrt hodiny. Urputný boj sledovali i španělský hrdina Manuel Santana či Němec Boris Becker a viděli obrat Kvitové z 2:4 na 4:4 i její úspěšně zvládnutý tie-break. Na jeho začátku se z hlediště ozývalo povzbuzování "Petra!" a Kvitová získala náskok 6:4. Využila ale až třetí setbol, zkrácenou hru ovládla 8:6 a první set po hodině a čtvrt.

Cesta k třicátému vyhranému zápasu v sezoně byla ale dál složitá. Bertensová hrála výtečně a Kvitová přišla v sedmé hře druhé sady o servis. Nizozemka stvrdila zisk druhé sady esem a po dvou hodinách byl stav 1:1 na sety.

Kvitová hrála se zavázaným pravým stehenním svalem, ale pohybovala se dobře. Bertensová běhala ještě líp, výborně četla hru, mixovala údery, hrála i dlouhé vysoké míče a nutila dvojnásobnou wimbledonskou vítězku k ranám navíc.

Petra Kvitová měla důvod k úsměvůmFoto Reuters

Kvitová si v šesté hře třetí sady vypracovala i díky prasátku a následnému prohozu brejkbol, po kterém hlasitě zavřeštěla a pustila raketu na zem. Nizozemka pak udělala dvojchybu, ale o výhodu brejku česká tenistka vzápětí přišla. Znovu vzala Bertensové po razantním returnu servis na 5:3 a zápas ukončila čistou hrou.

Finále trvalo dvě hodiny a 52 minut a Kvitová se po něm únavou ani nedokázala pořádně radovat. Jen zvedla ruce a slastně se usmívala. "Já už nemůžu," říkala Vaňkovi a kondičnímu trenérovi Davidu Vydrovi, když je objímala.

Se 24 tituly se Kvitová vyrovnala loni zesnulé Janě Novotné a tři ji dělí od Hany Mandlíkové. Nejlepší je Martina Navrátilová se 167 vyhranými turnaji ve dvouhře.

Z Madridu by měla jet Kvitová do Říma, kde má v 1. kole za soupeřku Britku Johannu Kontaovou, ale je pravděpodobné, že se z turnaje odhlásí.

Muži:

Dvouhra - semifinále:

Thiem (5-Rak.) - Anderson (6-JAR) 6:4, 6:2.

Ženy:

Dvouhra - finále:

Kvitová (10-ČR) - Bertensová (Niz.) 7:6 (8:6), 4:6, 6:3.

Čtyřhra - finále:

Makarovová, Vesninová (1-Rus.) - Babosová, Mladenovicová (3-Maď./Fr.) 2:6, 6:4, 10:8.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud