ČTK
29. května 2021 • 17:20

Skvělá Krejčíková má první titul, premiérový triumf získal i Američan Korda

Autor: ČTK, iSport.cz, Marek Stodůlka
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Naladit se lépe na nadcházející Roland Garros ani nešlo. Barbora Krejčíková opanovala poslední turnaj před pařížským grandslamem v nedalekém Štrasburku. Po setech 6:3 a 6:3 porazila Soranu Cirsteaovou a získala první kariérní trofej na okruhu WTA. „Cítím spoustu emocí. Jsem opravdu šťastná, zažila jsem skvělý týden. Nemám slov, celá se třesu, je skvělé vyhrát první WTA turnaj,“ radovala se pětadvacetiletá Češka. Prvního triumfu se dočkal i Američan Sebastian Korda, syn bývalého českého grandslamového šampiona Petra Kordy.



Do třetice všeho dobrého je rčení, které dnes plně platilo pro Barboru Krejčíkovou. Po neúspěchu v letošním finále v Dubaji a čtyři roky staré porážce v Norimberku se rodačka z Ivančic konečně dočkala. Ve francouzském Štrasburku udolala po setech 6:3 a 6:3 Soranu Cirsteaovou.

„Cítím spoustu emocí. Jsem opravdu šťastná, zažila jsem skvělý týden. Nemám slov, celá se třesu, je skvělé vyhrát první WTA turnaj,“ radovala se Krejčíková po zisku titulu. „Chtěla bych poděkovat a popřát Soraně vše nejlepší, během týdne byla skvělá, přeji ji hodně štěstí do dalších turnajů. Je to výborná hráčka.“

Na rozdíl od semifinále, kde ztratila první sadu, vstoupila Krejčíková do finále skvěle. V úvodních čtyřech gemech zvládla tři vypjaté koncovky a přes shody se dostala do dvoubrejkového trháku. První vážnější problém nastal až, když se za stavu 5:2 měla pětadvacetiletá Češka postavit na podání. Musela totiž řešit problém s kontaktní čočkou. „Myslím, že mám něco v oku. Potřebuju si čočku vyměnit,“ oznámila na kurtu. „Jestli máte zrcadlo, tak to můžu udělat tady.“

Zrcadlo ale k dispozici nebylo a odejít do šatny Krejčíková nemohla, dopodávat se tak pokusila s handicapem.

Čočka ji zlobila, i tak se ale dostala ke dvěma setbolům, čtyřmi míči v řadě se však Rumunka ještě udržela v setu. V další hře už česká tenistka při setbolu opět potvrdila, že tento zápas je zápasem třetích pokusů. Vybojovala si výhodu a výborným forhendem přímo na lajnu získala první sadu.

Druhý set začal pro Češku neslavně, vedla při svém podání 40:0, ale stejně o servis přišla. Hned vzápětí však Cirsteaové oplatila brejk stejným způsobem, okamžitě se tak dostala zpátky do herní pohody. Po stabilním výkonu, kdy Krejčíkovou zlobilo pouze podání, při němž způsobila v zápase deset dvojchyb, vyhrála i druhý set stejným výsledkem a mohla slavit.

„Moje soupeřka byla opravdu dobrá, takže si trofej zaslouží. Ale jsem spokojená se svým výkonem v turnaji. Všem děkuji, cítila jsem ve Štrasburku jako doma,“ pogratulovala přemožitelce Cirsteaová. Obě hráčky se teď přesunou do Paříže, kde ode dneška startuje grandslamový turnaj Roland Garros. Češka nastoupí zítra proti krajance Kristýně Plíškové, Rumunka vyzve Joanne Kontaovou z Velké Británie.

Až do loňska se Krejčíková prosazovala především ve čtyřhře, v které už má osm titulů, z toho dva grandslamové, a navíc tři ze smíšené čtyřhry. Bývalá světová deblová jednička ale loni prorazila do stovky i v singlu a od té doby stoupá. Po triumfu ve Štrasburku si vylepší umístění v žebříčku dvouhry z 38. na 33. místo.

Korda uspěl v Parmě a má také první triumf

Tenista Sebastian Korda vybojoval na antukovém turnaji v Parmě první titul na okruhu ATP. Dvacetiletý syn bývalého českého grandslamového šampiona, jenž reprezentuje USA, porazil ve finále domácího Marca Cecchinata 6:2, 6:4. S Petrem Kordou jsou teprve třetí dvojicí otec-syn, kteří v Open éře dokázali vyhrát turnaj ve dvouhře.

Korda proměnil v zisk trofeje druhou finálovou účast, při premiéře v Delray Beach v lednu neuspěl. Před startem v Parmě se mu přitom na antuce příliš nedařilo. Ze čtyř letošních turnajů na tomto povrchu si připsal jen jediné vítězství, v Itálii ale zazářil a za celý týden neztratil ani set.

Na evropské antuce triumfoval Korda jako první Američan po jedenácti letech, naposledy uspěl v roce 2010 Sam Querrey v Bělehradě. V historii úspěšných otců a synů navázali Kordové na Ramanáthana a Rameš Krišnanovy z Indie a Američany Phila a Taylora Dentovy.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud