3. ledna 2023 • 09:44

Navrátilová přiznala návrat rakoviny: Dvojitá rána, budu bojovat

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těžká diagnóza. Martina Navrátilová znovu trpí onkologickým onemocněním. Tenisové legendě diagnostikovali rakovinu prvního stupně hrtanu a prsu. Pražská rodačka a nejúspěšnější hráčka historie s vážnou chorobou úspěšně bojovala již před 13 lety. A také teď se nevzdává. „Budu bojovat,“ vzkázala šestašedesátiletá ikona.



Rekordmance v počtu grandslamových titulů Martině Navrátilové oznámili lékařští specialisté hned dvě špatné zprávy, diagnostikovali jí hned dvě formy rakoviny. Na začátku listopadu minulého roku podstoupila vyšetření krku v souvislosti se zvětšenou lymfatickou uzlinou. Současně ovšem byla nalezena rakovina prsu v raném stadiu. Oba typy rakoviny spolu údajně nesouvisí.

„Tato dvojitá rána je vážná, ale napravitelná, a já doufám v příznivý výsledek,“ řekla Navrátilová magazínu People. „Bude to těžké, ale budu bojovat vším, co mám,“ prohlásila odhodlaně jedna z nejslavnějších hráček historie, která vlastní americké i české občanství.

V roce 2010 u Navrátilové odhalili neinvazivní karcinom prsu, takzvaný DCIS. „Plakala jsem asi 15 sekund a pak se ptala lékaře: Dobře, co budeme dělat, jaký je další krok?“ citoval bývalou světovou jedničku web WTA.

Následně podstoupila operaci a šestitýdenní ozařování. „Někdy mám pocit, že jsem měla štěstí, protože jsem měla dobrou rakovinu, i když je to protimluv,“ prohlásila po první úspěšné léčbě. Stala se zároveň velkou propagátorkou prevence. „Opravdu jsem o rakovině prsu moc nemluvila, než jsem ji měla,“ uvedla Navrátilová pro magazín People. „Nyní mě oslovují ženy a sdílíme své příběhy. Je povzbudivé vidět, že po rakovině existuje život.“

Teď ovšem vstupuje znovu do stejné řeky. Navíc musí zvládnout rakovina hrtanu v prvním stadiu. V případě bývalé tenistky se jedná o typ HPV, který ovšem dobře reaguje na léčbu. „Prognóza je dobrá,“ potvrdil její zástupce. „Oba tyto druhy rakoviny jsou v raných stadiích se skvělými výsledky.“

Navrátilová vyhrála 59 grandslamových titulů ve dvouhře i ve čtyřhře, po konci kariéry se devítinásobná šampionka Wimbledonu stala úspěšnou komentátorkou. Na blížícím se Australian Open měla působit jako televizní expertka. Do Melbourne se však nevydá, příští týden zahájí léčbu převážně v New Yorku.

„Martina si během Turnaje mistryň ve Fort Worth všimla zvětšené lymfatické uzliny na krku. Byla provedena biopsie a výsledkem byl nález rakoviny krku v prvním stadiu. Ve stejné době, kdy Martina podstupovala tyto testy, byla v jejím prsu nalezena podezřelá forma, která byla následně diagnostikována jako rakovina, zcela nesouvisející s rakovinou hrtanu,“ stálo v prohlášení.

„Oba druhy rakoviny jsou v raných stadiích s příznivými výsledky. Martina nebude pokrývat Australian Open pro Tennis Channel ze studia, ale doufá, že se bude moci čas od času připojit přes Zoom,“ objasnil zástupce, že Navrátilová zůstane fanouškům nablízku.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud