22. února 2024 • 17:50

Menšíkova jízda, Čech v Dauhá porazil i světovou pětku! Kolaps Vondroušové

Autor: Miroslav Mazal, ČTK
Vstoupit do diskuse
9
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři dny na kurtu v Kataru, tři oslňující výhry. Osmnáctiletý tenista Jakub Menšík přehrál ve čtvrtfinále podniku ATP 250 v Dauhá světovou pětku Andreje Rubljova 6:4, 7:6 a připsal si dosud největší životní úspěch. „Je to pro mě neuvěřitelný týden. Ale ještě nekončí a poctivě se připravím na semifinále,“ zářil Menšík. Supertalent z Prostějova si už definitivně zajistil místo ve světové stovce a především ukázal neomezené možnosti.



Téměř tři a půl hodiny bojoval ve středu Jakub Menšík, než zdolal Skota Andyho Murrayho (7:6, 6:7, 7:6). Únava se nedostavila, ve čtvrtek předvedl Čech obdivuhodný výkon proti nasazené jedničce turnaje v Dauhá.

„Hraje se mi tady velmi dobře. Věděl jsem, že můžu s takovými velkými jmény hrát. Cítím se úžasně,“ ujistil.

Mladík, který zažívá poprvé v kariéře atmosféru hlavní soutěže podniku ATP Tour, začal sebevědomě a vysoce favorizovaného Andreje Rubljova připravil v sedmé hře o podání. Pak odvrátil brejkbol a následně set s přehledem doservíroval (6:4).

Šestadvacetiletý Rubljov se ve druhé sadě snažil přidat na agresivitě, jenže Menšík ve čtvrté hře dokázal zažehnat tři brejkbolové hrozby v řadě a dál procházel zápasem bez ztráty servisu.

Svěřenec Tomáše Josefuse skvěle podával (celkem dal v zápase 10 es bez jediné dvojchyby), přesně útočil a doslova létal po kurtu. Dvakrát skončil v zápalu hry na zemi, čímž si vysloužil ovace tribun.

Šampion letošního turnaje v Hongkongu a vítěz z Dauhá 2020 Rubljov si ve dvanácté hře vypracoval další brejkbol, Menšík nebezpečí zahasil perfektním servisem (odvrátil všech 6 brejkbolů) a koncovka druhé sady dospěla do tie-breaku.

Hned v úvodu zkrácené hry se Menšík poprvé v zápase hlasitě projevil během výměny, reagoval tak na Rusovo zvyšující se hekání. Rozesmál tím publikum, jenže míč ztratil. Tie-break se vyvíjel ve prospěch Rubljova, ovšem český tenista prodloužení bitvy nepovolil.

Menšík od stavu 3:5 zabral, zkrácenou hru ovládl 8:6 a mohl mohutně začít slavit.

Stal se nejmladším tenistou, který porazil hráče top 5 od výhry Carlose Alcaraze na US Open 2021. „Doufám, že takhle budu hrát i v semifinále,“ vyhlížel Menšík k páteční podvečerní bitvě

Hráč, jehož idolem je Srb Novak Djokovič, ale i Tomáš Berdych, se střetne s Gaëlem Monfilsem z Francie.

Po úterní výhře s Alejandrem Davidovichem Fokinou ze Španělska a skalpu Murrayho si Menšík díky třetímu vítězství v řadě ve virtuálním žebříčku ATP zajistil posun na životní 94. pozici.

Vytáhlý tenista z Hané však tento týden jasně dokazuje, že už v osmnácti herně patří mezi světovou elitu. K tomu aby svůj potenciál naplno prodal, pomohl speciální program tenisové asociace. „Pro mladé hráče je neuvěřitelné, že máme příležitost hrát tyto turnaje,“ cenil si Menšík.

Kolaps Vondroušové

Markéta Vondroušová nedotáhla na turnaji v Dubaji k vítězství velmi slibně rozehrané čtvrtfinále s Rumunkou Soranou Cirsteaovou. Světová osmička vedla už 6:2, 5:1, ve druhém setu měla šest mečbolů, ale prohrála 6:2, 6:7, 2:6.

Čtyřiadvacetiletá Vondroušová přitom dlouho kráčela za jednoznačným vítězstvím. V prvním setu vzala o devět let starší soupeřce dvakrát servis a dva využité brejkboly přidala v druhé sadě. K prvním dvěma mečbolům se dostala za stavu 5:1 při servisu Cirsteaové a poté ještě třikrát neúspěšně podávala na vítězství v zápase.

Poslední z mečbolů nevyužila Vondroušová za stavu 6:5 a Rumunka dotáhla set do tie-breaku, který ovládla jednoznačně 7:1. Psychickou pohodu si rodačka z Bukurešti přenesla do třetí sady, v jejímž úvodu hned vzala české tenistce podání a po dvou hodinách a 41 minutách proměnila první svůj mečbol.

„Tohle byl asi největší obrat mé kariéry. Abych byla upřímná, za stavu 1:5 jsem už na výhru nemyslela, jen jsem si říkala, že to musím trochu pro diváky prodloužit a předvést jim lepší tenis. Nějak jsem to ale dokázala vyhrát, i když stále nevím jak,“ řekla v rozhovoru na kurtu Cirsteaová.

Dvaadvacátá hráčka žebříčku se v semifinále střetne s Italkou Jasmine Paoliniovou, jež přešla přes čtvrtfinále bez boje po odstoupení nemocné Jeleny Rybakinové z Kazachstánu.

Vondroušová prohrála s Cirsteaovou třetí vzájemný zápas za sebou a nevyžila šanci na postup do prvního semifinále od červencového triumfu ve Wimbledonu. V Dubaji sice česká Sportovkyně roku poprvé od loňského US Open vyhrála dva zápasy za sebou, s turnajem se nicméně rozloučila trpkou porážkou.

Vstoupit do diskuse
9
Články odjinud


Články odjinud