19. srpna 2010 • 11:45

Šarapovová: Tenistkou jsem díky Černobylu

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je tenisovou princeznou, ženou velkého světa. Kdysi dávno ale Maria Šarapovová patřila do úplně jiného prostředí. Mariiny rodiče utíkali krátce před jejím narozením z oblasti u Černobylu, protože tam vybuchla jaderná elektrárna. Na celé planetě tehdy nebylo hroznějšího místa. Teď se slavná tenistka na území nejhoršího radioaktivního spadu vrátila. Po letech se podívala na místa, odkud pochází.



Černobylská jaderná elektrárna explodovala čtyři měsíce před tím, než lékaři Jeleně Šarapovové řekli, že je těhotná. Jedna z nejhorších katastrof historie však zásadně ovlivnila život i její dceři. Šarapovovi se po havárii co nejrychleji stěhovali pryč z města Gomelu, které bylo od Černobylu jen kousek. Stali se z nich kočovníci, změnili životní styl.

„Nebýt Černobylu, můj život by vypadal úplně jinak. Asi bych se ani nikdy nestala tenistkou,“ prozradila 23letá Šarapovová.

Její rodina utekla od Černobylu na dalekou Sibiř, později přesídlila do USA. Z Marie se stala celosvětová celebrita, jedna z nejlepších hráček světa. Po letech se rozhodla, že se podívá na vlastní oči, kde jsou její kořeny. Do běloruského Gomelu. Do místa, které Černobyl tak zohyzdil.

Maria Šarapovová Maria ŠarapovováFoto ČTK

„Když se nad tím zamyslím, nejdřív mě napadají sobecké myšlenky: Bože, jak jsem to jen mohla přežít? Jak to, že se mé rodině podařilo utéct? Mnoho jiných to nesvedlo a zaplatilo za to životem,“ řekla při své cestě, která proběhla na přelomu června a července. „Na Černobyl se zapomíná. Já ho ale v hlavě budu mít napořád.“

Šarapovová na návštěvě v místech postižených radioaktivním spadem:

Na konto dětí postižených černobylskou tragédií přispívá už několik let vysokými částkami, teď se konečně do jedněch z nejhůře postižených míst i podívala. V Gomelu zavítala do několika dětských nemocnic, navštívila tamní sportovní centra, kromě tenisu si zkusila i ping-pong. Setkala se i se členy své rodiny z otcovy strany, kteří v Gomelu zůstali.

„Viděla jsem tak třeba svou babičku Galinu, která je teď vážně nemocná,“ vyprávěla. „Pro mě je to velmi důležitá cesta. Rodiče mi o roce 1986 hodně vyprávěli. O chaosu, který celé okolí posedl. O strachu, který měli všichni včetně nich samotných.“

Bělorusko, ve kterém se Gomel nachází, odneslo černobylskou havárii snad vůbec nejvíc. Až 60% radioaktivního spadu pokrylo právě území této země. Na rakovinu způsobenou Černobylem zemřelo podle odhadů Greenpeace až 93 tisíc lidí.

Maria Šarapovová
Maria Šarapovová

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud