Jonáš Bartoš
11. ledna 2018 • 04:45

Plzeň válí dopředu, ale vzadu má okénka. To nesmíme dopustit, říká Havel

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Viktorie Plzeň se stejně jako ostatní ligová mužstva naplno chystají na jarní polovinu sezony. Ligový lídr začal přípravu jasnými výhrami nad třetiligovým Ústím nad Orlicí (3:0) i Domažlicemi (7:4). Směrem dopředu Západočeši makají naplno a můžou být spokojení. V plné tréninkové zátěži ale tým nehraje ideálně dozadu, kde proti slabším soupeřům několikrát zaváhal. „Měli bychom být důslednější,“ souhlasil trenér Pavel Vrba.



Plzeňský kouč jede v přípravě podle zavedeného modelu. Do středečního zápasu s Domažlicemi šli hráči z plné zátěže, ještě dopoledne absolvovali kompletní tréninkovou jednotku. V utkání se pak prostřídaly dvě jedenáctky, stejně jako v sobotu proti Ústí nad Orlicí.

„Všichni hráči kromě Hejdy, který má problémy s lýtkovým svalem, jsou v pořádku. Příprava probíhá tak, jak jsme si to naplánovali. Hráče střídáme po 45 minutách, všichni dostávají prostor. Zátěž je teď trošku větší, nesoustředíme se pouze na přípravná utkání, ale děláme i jiné věci než během sezony. Jsem spokojený, jak vše zvládáme,“ hlásil Vrba po výhře 7:4.

Hokejový výsledek ukázal, že směrem dopředu to plzeňské fotbalisty pod Vrbou opravdu baví. Krajní obránce Milan Havel se podílel na třech brankách, v první půli se dařilo i Kolářovi, Kopicovi, aktivnímu Petrželovi či Ivanschitzovi. Všichni roztáčeli před domažlickou brankou slušný kolotoč, vypracovali šest branek a řadu dalších příležitostí.

„Tady jsou směrem dopředu kluci šikovní, jen si to potvrzujeme. Čím víc gólů v přípravě dáme, tím větší plus,“ pochvaloval si Havel. „Ale mrzí nás ty dva inkasované góly, takové bychom neměli dostávat. Dostali jsme soupeře do hry a to nemůžeme připustit,“ mrzelo ho na poločasovém skóre 6:2.

Po přestávce měli Západočeši znovu dost gólových situací. Nakonec ale skóroval jen Marek Bakoš, naopak dvakrát lovil míč ze sítě mladý gólman Sváček.

„Domažlice přišly hrát fotbal, bylo to nahorů, dolů, bohužel se nám tam pár okének otevřelo. Ale jsme v přípravě, hodně trénujeme. Pro nás je teď důležité, abychom byli zdraví a vyladili se na ligu a Evropskou ligu,“ zdůraznil Havel.

Nebylo to optimální

Plzeňská defenziva stoprocentně nepracovala ani v předchozí přípravě proti Ústí nad Orlicí. Mužstvo sice udrželo čisté konto, třetiligový soupeř ale především v prvním poločase několikrát nebezpečně zahrozil.

To samé se dělo i ve středu proti Domažlicím. Trenér Vrba několikrát zvyšoval hlas a dával jasně najevo nespokojenost s tím, jak si jeho obránci počínají. „Připadalo mi to spíš jako takové tréninkové utkání, kdy jsme si zahráli deset na deset na velkém hřišti. Nebylo to moc o taktických věcech směrem dozadu a o disciplíně. Bohužel tohle z naší strany nebylo optimální, spíš to bylo pro diváky,“ vystihl plzeňský kouč.

Co se mu konkrétně nelíbilo? „Spíš šlo o situace jeden na jednoho. Dvakrát jsme dostali gól z brejku, dvakrát gól ze špatného zachycení s hráči. To jsou lehce čitelné situace, hráči, kteří to v nich měli zahrát lépe, se to zítra určitě dozví,“ dodal Vrba.

Plzeň čeká na domácí půdě ještě sobotní příprava s druholigovým Sokolovem, poté mužstvo odletí na první kondiční soustředění do Španělska. Vrba tam chce vzít kádr v počtu 20 hráčů a tří brankářů. „Tam spíš přijdou zápasy pravdy,“ uvědomuje si.

Ve stávajícím plzeňském kádru se do ostrého startu jara ještě bude velmi pravděpodobně škrtat. „O fleka v sestavě bojujeme, ale že bychom do sebe nějak zajížděli, to určitě ne. Tady je skvělá parta, jsme vůči sobě ohleduplní. Nějaký boj o sestavu určitě probíhá, ale je to v respektu ke každému,“ popsal situaci v mužstvu obránce Havel.

Zároveň by mohlo dojít ještě k jednomu posílení obrany. Podle informací iSport.cz je Viktoria Plzeň blízko dohodě s  jabloneckým stoperem Luďkem Pernicou.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud