Jonáš Bartoš
9. dubna 2018 • 11:10

Talent z Ďolíčku, který rozebral Plzeň. Tetteh je lepší než Bony, chválí Hašek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
VŠECHNA VIDEA ZDE

Benjamin Tetteh, tohle jméno si zapamatujte. Teprve dvacetiletý rodák z ghanské Accry čím dál víc udivuje na českých fotbalových trávnících. Nedělní rozborka vedoucí Plzně (5:2) patřila právě mladému klenotu Bohemky. Tetteh končil zápas s bilancí 1+1, při střídání ho ze hřiště vyprovázel ohromný potlesk nadšeného publika. „Je lepší, než byl v jeho věku Bony Wilfried,“ chválil po utkání svého útočníka trenér Martin Hašek a připomněl svého bývalého svěřence, který to svou pracovitostí dotáhl ze Sparty až mezi elitu do Premier League.



Plzeň, hlavní aspirant na titul, byla v neděli jako na kolotoči. Obrana od prvních minut nezvládala, už o přestávce svítil na tabuli stav 4:2 pro domácí. Šokující výsledek ještě ve druhém poločase navýšil na konečných 5:2 nádhernou ranou Benjamin Tetteh.

Symbolicky právě dvacetiletý útočník pečetil skóre. Naběhl si dlouhý aut, využil liknavosti Hubníka a z úhlu práskl do balonu. Nádherná rána zamířila do horního rohu opařeného Hrušky. „Dal krásný gól. Nemůžu říct, že to takhle trefí pokaždé. Na druhou stranu není náhoda, že se mu to povedlo. On to prostě umí, má v noze granát, navíc se do takové situace dostane, správně si ji načasuje, je v nějakém postavení vůči míči a brance. Je to špičkový útočník, hráč, který má jednoznačně největší potenciál ze všech v lize,“ opěvoval kvality koncového hráče Martin Hašek .

Vytáhlý forvard z Ghany, který v lize kroutí teprve druhou sezonu, byl jednoznačně mužem utkání. Například před třetím gólem správně napadal váhajícího Hájka, využil jeho chyby a naservíroval míč Dominiku Maškovi, který ho propasíroval do sítě. Celou dobu na hřišti se rval o každý balon, dostal se do spousty nebezpečných akcí. Plzeňští obránci ho museli často faulovat, s jeho rychlostí, nasazením a aktivitou si vůbec nevěděli rady.

"Je vysoký, robustní hráč, dokáže spoustu míčů sklepnout, ale je i rychlý, takže mu to můžeme dávat i za obranu. Celý zápas Plzeň zlobil. Naše spolupráce byla výborná a snad si to udržíme," chválil svého parťáka Dominik Mašek, autor dvou gólů.

To nejlepší od Tetteha: gejzír proti Plzni, sólo na Spartě a super patička
Video se připravuje ...

Tetteh se vydal ze všech sil, když ho v 79. minutě střídal Kabajev, diváci ve vyprodaném Ďolíčku stáli na nohou a vyprovázeli svého hrdinu dlouhým, frenetickým potleskem. Šlo zkrátka o prvotřídní výkon ligové komety!

„Před zápasem se bavíte o nějakých věcech a pak vás jeden útočník rozstřílí, uhraje vás silově, odbojuje. Byl jsem překvapen, že někteří hráči, kteří to měli zvládnout, to nezvládli,“ mračil se po utkání Pavel Vrba , který těžce vydýchával nejhorší ligovou porážku na plzeňské střídačce.

Ale zpět k Tettehovi. Vytáhlý, skoro dvoumetrový mladík vtrhl do ligy v září 2016, první sezonu hostoval z belgického Standardu Lutych na Slovácku. Do Bohemians zamířil před aktuální sezonou a jeho forma letí strmě nahoru. Už v září si ho ve Vršovicích pojistili na přestup a uzavřeli s ním smlouvu až do roku 2020.

UNIKÁTNÍ VIDEO: Podívejte se do šatny Bohemians při šlágru s Plzní
Video se připravuje ...

„Na tréninku střílí v podstatě pravá, levá, hlavou, čímkoliv,“ usmíval se Hašek. Sám ví, že mu pod rukama roste velký klenot. Podle názoru úspěšného trenéra dokonce ještě větší, než jaký měl v Bony Wilfriedovi, kterého vedl v jeho začátcích coby asistent třetiligové sparťanské rezervy.

„Je pohyblivější, rychlejší, tahový. Bony by se v životě neotočil s balonem a neutekl z půlky,“ zdůraznil Hašek. „On byl silný v soubojích, ve vápně, skvěle zakrýval balon. Ale Benjamin je schopný víz míč a padesátimetrovým sprintem přesprintovat tři hráče, kteří běží bez míče, a ještě bude mít jednoho na zádech. Rozhodně má větší potenciál,“ pochválil svého současného svěřence.

Kolem Tetteha bude v létě pravděpodobně velmi živo, formu mladého útočníka vnímají všechny velké české kluby. (Rvačka o ligové hity. Plzeň, Slavia i Sparta cílí na posily, kdo je v kurzu? Čtěte ZDE>>>) „Pořád si troufnu říct, že může hrát ještě lépe. Až bude lépe připravený, zvládne víc tréninků v řadě a odehraje víc zápasů. Je to ročník narození 1997, představte si, kam až se může posouvat,“ mrkl Hašek na novináře.

Na usměvavém Ghaňanovi, kterému  leží u nohou celá fanouškovská základna „klokanů“,  nyní je, aby svůj velký talent přetavil pilnou prací do dalšího fotbalového růstu.  „Bony měl už od mládí tak srovnanou hlavu, že vytěžil maximum ze svého potenciálu a hrál za Manchester City,“ srovnával Hašek. „Pamatuji si, když přišel do Sparty z Afriky. Neuměl ani slovo česky, kondičně na tom byl katastrofálně. Ale začal na sobě pracovat, každý den trénoval, učil se česky, anglicky, šel krok za krokem až tam, kam se dostal. Benjamin se tohle učí, řekl bych, že se mu to daří. Je mentálně mnohem dál, než když sem v létě přišel,“ vyzdvihl kouč Bohemky.

CELÝ SESTŘIH: Bohemians - Plzeň 5:2. Debakl lídra ligy, za domácí řádil Mašek
Video se připravuje ...

Bohemians - Plzeň: Tetteh se nádherně trefil z úhlu do šibenice a Bohemians vedou 5:2
Video se připravuje ...

Bohemians - Plzeň: Tetteh udržel míč a přihrál před bránu Maškovi – 3:0
Video se připravuje ...

Bohemians - Plzeň: Mašek uvolnil do sóla Tetteha, ten z úhlu minul bránu
Video se připravuje ...

 

Bohemians - Plzeň: Navěky pýcha Vršovic – fans Bohemky oslavují choreem Ďolíček
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud