7. března 2015 • 21:00

SOUHRN ME v atletice: Medaili přidal jen Maslák, Helcelet je čtvrtý

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VÝSLEDKY TŘETÍHO DNE | Po třech medailích z pátku se česká atletika dočkala na domácím halovém evropském šampionátu v Praze prvního zlata, které naprosto suverénně získal čtvrtkař Pavel Maslák. V kvalifikaci si v sobotu zajistili postup do finále výškař Jaroslav Bába i mílař Holuša, první den soutěže mají za sebou sedmibojaři. Adam Helcelet je čtvrtý se ztrátou 27 bodů od bronzu, Marek Lukáš je devátý. Na medaili nedosáhl tyčkař Jan Kudlička, který skončil sedmý, šestá doběhla na čtyřstovce Denisa Rosolová.



Kudlička bez medaile, Hrubá skončila osmá

Po pátečním stříbru a dvou bronzech Pavel Maslák zkompletoval medailovou sbírku českého týmu na pražském šampionátu. Dnes přibyla do bilance domácích atletů také čtyři umístění v první desítce. Čtvrtkařka Denisa Rosolová byla šestá, tyčkař Jan Kudlička sedmý, výškařka Michaela Hrubá osmá a běžkyně Kristiina Mäki v závodě na 3000 metrů desátá.

Maslák byl před zlatým závodem v klidu: Zahrál jsem si na počítači!
Video se připravuje ...

Maslák nedal ve finále soupeřům šanci od prvních metrů. Už na seběhu k vnitřnímu okraji dráhy měl obrovský náskok a na mezičase na dvoustovce byl dokonce rychleji než Američan Kerron Clement při světovém rekordu (44,57) před deseti lety. Českou hvězdu nikdo neohrozil, cílem Maslák proběhl s náskokem 92 setin sekundy před Borléem, o další setinu zpět skončil Polák Rafal Omelko.

Je to tam! Vítězný řev Pavla Masláka po trimfu na HME v O2 Areně
Je to tam! Vítězný řev Pavla Masláka po trimfu na HME v O2 Areně

Halové evropské šampionce z roku 2011 Rosolové se seběh z páté dráhy naopak nepovedl. Musela obíhat pole běžkyň a ve druhém okruhu se propadla na chvost, odkud se už neodpoutala. Časem 53,20 ji od bronzu dělilo 56 setin, titul získala Ukrajinka Natalja Pyhydová za 51,96.

"Holky to prostě rozběhly a nepustily mě tam. Snažila jsem se je oběhnout, ale na rovince už to nešlo. Ke konci jsem to už asi vzdávala," uvedla svěřenkyně trenérky Martiny Blažkové.

Tyčkař Kudlička nenavázal na loňský bronz z halového mistrovství světa. Ve finále skákal jako první ze všech a napodruhé překonal 545 i 565 cm, po nezdaru na 575 si takticky odložil další skoky na příští výšku. Už 575 cm by pro něj znamenalo vylepšení letošního maxima z kvalifikace a se skoky na 580 neuspěl.

Roli favorita potvrdil Francouz Renaud Lavillenie. Světový rekordman vytvořil skokem přes 604 rekord šampionátu a O2 arena viděla i tři nezdařené pokusy o historické maximum 617.

Juniorské vicemistryni světa Hrubé se také nepovedlo zopakovat výkon z kvalifikace. V ní si v pátek skokem přes 191 cm vytvořila osobní rekord. Už samotný postup do finále byl ale pro talentovanou výškařku, jež teprve před dvěma týdny oslavila 17. narozeniny, obrovským úspěchem. Překonala v něm napoprvé 180 i 185 centimetrů, další postupná výška 190 už byla nad její síly.

"Finále jsem si šla užít. Bohužel tam 190 centimetrů nezůstalo, ale i tak jsem spokojená. Myslím, že na moje roky je ten výsledek dobrý," řekla svěřenkyně Ctibora Nezdařila. "Vrchol byl pro mě v pátek. Doufám, že to v létě cinkne na mistrovství světa dorostenců, zatím mám nejlepší výkon v mé kategorii," dodala.

Soutěž vyhrála výkonem 197 cm Marija Kučinová z Ruska po rozeskakování s Italkou Alessií Trostovou. Největší favoritka Kamila Licwinková z Polska se musela spokojit s bronzem.

Mäki si přála lepší výsledek, ale od druhého kilometru nebyla v kontaktu s vedoucí skupinou a zbyl na ni boj o udržení v desítce. "Jsem zklamaná. Měla bych být schopná to zachytit, ale prostě to nevyšlo. Asi mi nezbyly síly," litovala.

Helcelet ztrácí na medaili 27 bodů

Adam Sebastian Helcelet je na halovém mistrovství Evropy čtvrtý po prvním dnu sedmiboje. Po čtyřech disciplínách má na kontě 3345 bodů a 27 jich ztrácí na třetí místo. V pražské O2 areně závodí ale s tréninkovým mankem způsobeným potížemi s achilovkou.

Druhý Čech na startu Marek Lukáš po úvodním běhu na 60 metrů vedl, ale přenocuje až na devátém místě se ziskem 3224 bodů. S náskokem 101 bodů na Němce Arthura Abeleho, který si vytvořil v každé disciplíně osobní rekord, vede Rus Ilja Škurenjov (3512).

První muž letošních evropských tabulek Helcelet na úvodní šedesátce časem 7,03 zaostal o pět setin za nedávným osobním rekordem a podobně se mu pak vedlo celý den. V dálce už také letos skočil dál než dnešních 738 cm, i ve vrhu koulí zůstal výkonem 14,43 za svými možnostmi a body nechal ležet i ve výšce (201 cm).

"Spokojený nejsem. Nepovedlo se mi v podstatě nic," litoval Helcelet. Na jeho výkonech se podepsalo manko v přípravě. Po domácím šampionátu před dvěma týdny nemohl trénovat, jak by potřeboval. "Léčili jsme to a teď jsme to zkusili. Trošku to cítím, nelimituje mě to, ale je znát, že jsem čtrnáct dní pořádně netrénoval," uvedl.

Boj o medaili přesto nevzdává. "Šance je vždycky, je to sedmiboj. Máme před sebou ještě tři disciplíny, tyčka je nevyzpytatelná. Uvidíme. Já si teď pojedu svůj závod," dodal.

Lukáš si užil pozici lídra po rekordní šedesátce - poprvé v životě prolomil sedmisekundovou hranici a hned o sedm setin. Osobní rekord atakoval i v dálce, ale 704 cm už na nejlepší nestačilo. Koule se mu nepovedla a po výkonu 13,69 zaznamenal další propad pořadím, ale ve výšce se znovu blýskl osobním rekordem (198).

Holuša i Bába s přehledem, postoupili i sprinteři

Výškař Jaroslav Bába a mílař Jakub Holuša se na halovém mistrovství Evropy probojovali do nedělních finále. Obhájce bronzu Bába vyhrál kvalifikaci, Holuša si postup zajistil vítězstvím v rozběhu. V semifinále osmistovky naopak skončily stejně jako před dvěma lety naděje Lenky Masné a také nováčka Matěje Pavlíčka, pro kterého byl úspěchem už postup z rozběhu.

Bába se podělil o kvalifikační triumf s Řekem Adónisem Mástorasem a Daniilem Cyplakovem z Ruska, stejně jako oni měl bezchybný zápis na čtyřech postupných výškách. S opravami se přes 228 centimetrů dostalo dalších šest skokanů a na pokusy o kvalifikační limit 231 už se nedostalo. Česká naděje bude v O2 areně bojovat o třetí medaili z HME v řadě. Před bronzem z Göteborgu Bába vybojoval stříbro v roce 2011 v Paříži.

"Úplně bez problémů to nebylo, bylo to náročné a dlouhé," řekl Bába o soutěži s 27 výškaři. Společně s rozcvičením strávil na stadionu čtyři hodiny. "Bylo náročné udržovat se během závodu. Mohli to dát na dvě skupiny, ta únava může znehodnotit finále. Ale uvidíme. Hlavně, že to dneska dopadlo," dodal.

Holuša s přehledem vyhrál závěrečný rozběh na 1500 metrů. V takticky vedeném závodě, jednoznačně nejpomalejším ze čtyř běhů (3:46,62), si počínal zkušeně. Zařadil se na chvost a vyčkával na finiš. Silná zbraň pak pátého muže z patnáctistovky z loňského halového mistrovství světa nezklamala a poslední kolo odběhl nikým neohrožován v čele.

"Když se neutíkalo, tak jsem si počkal. Věděl jsem, že když podřadím a udělám tři rychlé kroky, že je předběhnu všechny," prohlásil Holuša. "Ukázalo se, že jsem na tom moc dobře, ale ukáže se až zítra. Určitě chci medaili," měl jasno.

Postup byl naopak nad síly debutantů na velké akci Milana Kocourka a Jana Friše. Naproti tomu bez boje má účast v nedělním finále na této trati jistou Diana Mezuliáníková, rozběhy žen byly totiž zrušeny.

Dvojnásobné zastoupení v nedělním programu bude mít také český sprint. Do semifinále běhu na 60 metrů se přímo kvalifikoval Jan Veleba ze čtvrtého místa ve svém rozběhu, Petra Urbánková prošla mezi 24 sprinterek díky času. Zdeněk Stromšík a Marek Bakalár vypadli. V trojskoku nestačil Lucii Májkové k postupu do finále ani osobní rekord 13,79 metru.

Český rekordman na stovce Veleba také vybojoval přímý postup z nejpomalejšího běhu, časem 6,71 se na šest setin přiblížil osobnímu rekordu. Na postup bylo třeba běžet 6,72 a Stromšíkovi k tomu chyběly dvě setiny, Bakalárovi sedm.

Naopak Urbánková se z pátého místa v rozběhu vešla mezi čtveřici sprinterek, kterým přímý postup unikl. Její výkon 7,37 byl jen o setinu horší než osobní rekord.

Už v této fázi soutěže potvrdila špičkovou formu favoritka Dafne Schippersová z Nizozemska. Dvojnásobná evropská šampionka z Curychu dosáhla času 7,07, nejlepšího v historii rozběhů na HME.

Semifinále bylo konečnou pro Masnou. Pomalý běh nezvládla takticky, držela se na chvostu a finiš není její silnou stránkou. "Bylo to hodně nepovedené. Ani trochu jsem nepočítala s tím, že se poběží tak hrozně pomalu. Předbíhat v tom je pak velice těžké. I když jsem se o to pokusila, tak holky zezadu viděly, co dělám, chytly se a zase mi to zavřely," litovala Masná, celkově hodnocená na 12. místě. "Je to zklamání, uvažovala jsem minimálně o finále," dodala.

Halové mistrovství Evropy v atletice v Praze:
Finále:
Muži:
Sedmiboj (po prvním dnu): 1. Škurenjov (Rus.) 3512 b. (60 m: 6,98 - dálka: 778 - koule: 13,89 - výška: 210), 2. Abele (Něm.) 3411 (6,93 - 756 - 15,54 - 192), 3. Wiesiolek (Pol.) 3372 (7,03 - 763 - 14,32 - 198), 4. Helcelet 3345 (7,03 - 738 - 14,43 - 201), ...9. Lukáš (oba ČR) 3224 (6,93 - 704 - 13,69 - 198).

400 m: 1. Maslák (ČR) 45,33, 2. D. Borlée (Belg.) 46,25, 3. Omelko (Pol.) 46,26.

Tyč: 1. R. Lavillenie (Fr.) 604, 2. Gripich (Rus.) 585, 3. Lisek (Pol.) 585, ...7. Kudlička (ČR) 565.

3000 m: 1. Kaya (Tur.) 7:38,42, 2. Emanuel (Brit.) 7:44,48, 3. Ingebrigtsen (Nor.) 7:45,54.

Trojskok: 1. Évora (Portug.) 17,21, 2. Torrijos (Šp.) 17,04, 3. Oprea (Rum.) 16,91.

Ženy:
Výška: 1. Kučinová (Rus.) 197 po rozeskakování, 2. Trostová (It.) 197, 3. Licwinková (Pol.) 194, ...8. Hrubá (ČR) 185.

Dálka: 1. Španovičová (Srb.) 698, 2. Moguenaraová (Něm.) 683, 3. Marincuová (Rum.) 679.

400 m: 1. Pyhydová (Ukr.) 51,96, 2. Terrerová (Šp.) 52,63, 3. Bundyová-Daviesová (Brit.) 52,64, ...6. Rosolová (ČR) 53,20.

3000 m: 1. Korobkinová (Rus.) 8:47,62, 2. Kudzeličová (Běl.) 8:48,02, 3. Kosterová (Niz.) 8:51,64, ...10. Mäki (ČR) 9:05,95.

Koule: 1. Mártonová (Maď.) 19,23, 2. Lencjuková (Běl.) 18,60, 3. Mavrodijevová (Bulh.) 17,83.

Kvalifikace a rozběhy:
Muži:
60 m: 1. Kilty a Ujah (oba Brit.) oba 6,57, ...23. Veleba 6,71 - postoupil do semifinále, 26. Stromšík 6,74, 28. Bakalár (všichni ČR) 6,79 - oba nepostoupili do semifinále.

1500 m: 1. Tesfaye (Něm.) 3:40,05, ...11. Holuša 3:46,62 - postoupil do finále, 12. Friš 3:47,16, 27. Kocourek (všichni ČR) 3:56,49 - oba nepostoupili.

Výška: 1. Mástoras (Řec.), Cyplakov (Rus.) a Bába (ČR) všichni 228 - postoupil do finále.

800 m - semifinále: 1. Almgren (Švéd.) 1:47,24, ...16. Pavlíček (ČR) 1:53,18 - nepostoupil.

Ženy:
60 m: 1. Schippersová (Niz.) 7,07, ...21. Urbánková (ČR) postoupila do semifinále.

Trojskok: 1. Kňazjevová (Izr.) 14,40, ...13. Májková (ČR) 13,79 - nepostoupila do finále.

800 m - semifinále: 1. Büchelová (Švýc.) 2:01,92, ...12. Masná (ČR) 2:10,36 - nepostoupila.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud