17. srpna 2013 • 17:49

Poslední střela byla její! Hana Horáková se loučila s kariérou

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Za potlesku vestoje se s basketbalovou kariérou rozloučila Hana Horáková, dlouholetá kapitánka reprezentace a nejlepší hráčka Evropy 2010. K závěrečné exhibici si do Brna, kde prožila dvanáct let a získala deset ligových titulů, si pozvala bývalé spoluhráčky i soupeřky.



„Přijde mně, že loučení smutné není. Pozvala jsem lidi, které jsem poznala díky basketbalu, jsem ráda, že jsme si zahráli. Bylo to hezké, ne uplakané,“ líčila Horáková, která skončila na vrcholové úrovni ve třiatřiceti letech ze zdravotních důvodů. „Tělo řeklo dost. Kdo ví, jak to dopadne, třeba si na nižší úrovni ještě někde pinknu. Teď jsem se rozhodla, že už budu bez basketu. Jednou to nastat muselo,“ konstatovala bez známek sentimentu. 

HANA HORÁKOVÁ
Narozena: 11. září 1979 v Bruntále
Výška a váha: 179 cm, 71 kg
Post: rozehrávačka/křídlo
Kariéra: USK Praha (do roku 1999), Brno (1999-2010), Fenerbahce Istanbul (2010/11), Jekatěrinburg (2011/12), Košice (2012), Brno (2012/13)
Domácí úspěchy: 10x vítězka ženské basketbalové ligy, 10x vítězka Českého poháru
Reprezentační úspěchy: 2. místo z MS (2010), mistryně Evropy (2005), 2. místo z ME (2003), 3x účastnice olympijských her, 2x účastnice MS.
Osobní úspěchy: Nejlepší hráčka Evropy (2010), nejužitečnější hráčka MS (2010), členka All Stars týmu ME (2005), nejvíc získaných míčů na MS (2006), 4. nejlepší basketbalistka Evropy (2003)

Symbolicky jí patřila poslední střela exhibičního zápasu a tím pádem i kariéry. Na poslední vteřiny hráčky obou týmů utvořily špalír a Horáková hodila z půlky hřiště na koš. Co na tom, že netrefila… v brněnském i reprezentačním dresu proměnila mnoho jiných a důležitějších pokusů.

Tleskalo jí na pět set diváků, od trenérů dostala na rozloučenou dort, další dárky přišly od účastnic exhibice a od České basketbalové federace.

„Když jsem se dívala na mistrovství Evropy, chyběl mně basket strašně. S holkama bych si zase zahrála. Ale užívám si taky toho, že můžu každé ráno vstávat z postele bez bolesti, a jsem fanouškem u televize,“ řekla ke svému loučení Horáková. Od září si začne hledat zaměstnání, možná začne trénovat děti. „Talentů je dost, o budoucnost nemám obavy,“ dodala.

ŘEKLI O HANĚ HORÁKOVÉ
Jan Bobrovský, trenér
 „Ne hned ze začátku byla Hanka tak skvělou hráčkou. Byla spíše atletický typ. Měla výbornou fyzičku, sílu a výbušnost. Nebyla vždy na místě rozehrávačky, byla spíš taková dvojka. Postupem času se vypracovala na velmi kvalitní, jednu z nejlepších evropských rozehrávaček.“
 Jana Veselá, reprezentantka
 „Na hřiště je Hanka velký bojovník a i mimo hřiště je srdcař. Je to tmelič kolektivu, člověk si s ní pokecá, zajdeme si na obědy i na to pivo. I mimo hřiště je to fajnová holka. Umí se zabejčit, nesnáší porážky. To pro sport není špatná vlastnost.“
Petra Kulichová, reprezentantka
 „Na Hanku mám jen ty nejkrásnější vzpomínky, bydlely jsme spolu na pokoji. Vždycky byla vůdčí osobností. Hrozně nám pomáhala psychicky mimo hřišti i nás burcovala na hřišti. Dokáže se hodně naštvat při tréninku, ale to je zdravé naštvání. Díky tomu se dokáže vrátit do zápasu.“

Basketbalistka Hana Horáková se rozloučila s kariérou
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud