22. června 2016 • 13:32

Dostihové derby ustoupilo fotbalu, místo v neděli se běží ve čtvrtek

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tradiční termín Českého derby, hlavního dostihu rovinové sezony, potkala významná změna. Kvůli konkurenci fotbalového EURO se o slavnou modrou stuhu poběží už ve čtvrtek. Na startu bude kromě koní i unikátní sestava špičkových žokejů.



„Dostal jsem vynadáno od celé řady dostihových fanoušků. Na druhou stranu, řada lidí si to pochvaluje,“ říká Petr Drahoš, ředitel chuchelského závodiště Conseq Park „Jinou volbu jsme neměli. Konkurence fotbalu by znamenala sobotu i neděli bez televizního přenosu. Návštěvu těžko predikovat. Ale z hlediska angažmá jezdců je termín skvělý.“

Derby je ve všech dostihově vyspělých zemích vrcholem sezony. Jedná se o chovatelskou zkoušku pro tříleté koně na trati 2400 metrů, kterou se každý kůň může zúčastnit jen jednou v životě. Netradiční termín vyvažuje účast jezdců, mezi nimiž nechybí hvězdný Panaman Eduardo Pedroza nebo špičkoví čeští žokejové působící v zahraničí v čele s Filipem Minaříkem, Václavem Janáčkem a Jiřím Palíkem.

„Já jsem přesvědčen, že by to derby nemělo ublížit. Fanoušci z Valašského Meziřící ale budou muset vyjet trošičku dřív, protože na dálnici Praha – Brno je to zapeklité pořád,“ usmívá se trenér Josef Váňa, který bude mít v dostihu tři koně, přičemž Timekeeper a Alpheus budou patřit k favoritům.

Největším kandidátem na vítězství je před dostihem hnědák Gontchar, který se v Česku představí vůbec poprvé.

Areál Conseq Parku ve Velké Chuchli bude ve čtvrtek otevřen už ve 14 hodin, od tři čtvrtě na tři se poběží tři klusácké dostihy.  První cvalový dostih je na programu v 17 hodin, Mercedes-Benz České derby se poběží v půl osmé. V banku je 2 500 000 korun, vítězná stáj získá rovný milion.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud