Ivo Pospíšil
10. března 2016 • 08:48

Trénovala těhotná. Maminka stíhá Soukalovou a vládne MS

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NORSKA | Gabriela Soukalová ji označuje za asi nejoblíbenější biatlonistku ze všech. „Je strašně milá,“ říká o Marii Dorinové-Habertové, devětadvacetileté Francouzce, která je aktuálně královnou MS. Vedle toho, že má během šampionátu poblíž svou dcerku Adéle, vyhrála v Oslu už čtyři medaile a zrubala náskok Soukalové v čele SP na 86 bodů. A to ještě bude moct vydělat na pravidle o škrtání.



Říká se o ní, že je tichá, introvertní, má ráda skladby Chopina či Debussyho, nebo má univerzitní diplom v oboru ekologie a životní prostředí. A hlavně je vládkyní současného MS. Jako by se s krajanem Martinem Fourcadem domluvili.

Ty sesbíráš medaile u chlapů a já se postarám o ženský.

Ze čtyř závodů má jeden bronz, jedno stříbro a po včerejším vytrvalostním závodě už i dvě zlata. Takhle na světovém šampionátu řádí Marie Dorinová-Habertová.

„Trochu jsem to čekala. Byla trochu moje favoritka, že to zvládne a mistrovství světa bude její,“ uznala Gabriela Soukalová. „Ona je velmi silná, když se má připravit na nějakou část sezony. Francouzi to umí vyšperkovat, nejen na mistrovství, ale celou sezonu jsou silní,“ řekla.

Vdala se za bývalého biatlonistu a současného trenéra Louise Haberta a není tajemstvím, že trénovala i během těhotenství. Po narození dcerky Adéle pak byla tři měsíce doma, ale hned na to se vrátila do tréninku a už vloni na MS v Kontiolahti brala šest měsíců po porodu čtyři medaile.

VIDEO: Marie Dorinová-Habertová trénovala těhotná


Na stejném počtu už je i dnes.

„Mateřství je těžší tím, že vyžaduje hodně času, a když vaše dítě v noci pláče, není to jednoduché. Zároveň je ale pro mě úžasné a nejdůležitější, že ji mohu každý den vidět, je to mé sluníčko. Mám v hlavě jiné věci, ale i když nezajedu dobrý závod, ona tu stále bude. To má každá matka stejné. Dítě je opravdový život,“ vypráví a přiznává, že dcerka je s ní i nyní v norském hlavním městě.

„S medailemi by si klidně mohla hrát, ale nelíbí se jí. Raději si kreslí a hraje s králíčkem,“ směje se Dorinová-Habertová.

Je nicméně prototypem biatlonistky, které mateřství prospělo a od té doby podává životní výkony. Se závěrem sezony navíc chytla obrovskou formu a vedle boje o medaile na MS začíná i stahovat Gabrielu Soukalovou v čele SP.

Vše o MS v biatlonu čtěte ZDE »

Před šampionátem na ní ztrácela 135 bodů, nyní už je zpět jen o 86 bodů a v případě, že by se nyní (jako, že k tomu dochází až po sprintech v závěrečném podniku v Chanty Mansijsku) škrtaly podle pravidel dva nejméně povedené závody, ztrácela by na českou závodnici dokonce jen 51 bodů.

„Jestli stále živím naději na žluté číslo a globus? To záleží hlavně na Gabininých závodech. Je ale pravda, že i v tom vytrvalostním závodě nebyla daleko ode mě. Byla pátá a zaběhla dobrý závod, i když nemá medaili. Pokud takhle bude pokračovat dál, tak nevěřím, že bych ji mohla předstihnout,“ uzavřela opatrně devětadvacetiletá Francouzka.

VIDEO: Marie Dorinová-Habertová vyhrála vytrvalostní závod v Oslu

Ze čtyř závodů má jeden bronz, jedno stříbro a po včerejším vytrvalostním závodě už i dvě zlata. Takhle na světovém šampionátu řádí Marie Dorinová-Habertová
Ze čtyř závodů má jeden bronz, jedno stříbro a po včerejším vytrvalostním závodě už i dvě zlata. Takhle na světovém šampionátu řádí Marie Dorinová-Habertová

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud