Ivo Pospíšil
16. března 2016 • 17:17

Soukalová před hrou o TRŮNY: Sibiřský mráz, rozpaky i mamuti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z CHANTY MANSIJSKU | Optimismus u ní klesl na teplotu, jako když od řeky Irtyš zavane na střelnici ledový vítr (-10 °C). V puse trubičku na ohřívání vzduchu, tvář obalenou šátkem… „Promiňte, jsem dost zmrzlá a ještě mě škrábe v krku,“ omlouvala se po včerejším tréninku Gabriela Soukalová. Drama graduje. Velké finále Světového poháru v Chanty Mansijsku, jež rozhodne, zda Češka získá velký křišťálový glóbus, začíná zítra.



Mobilizuje zbytky sil, jež v ní zůstaly. Při příletu ji v letištní hale uvítaly slečny v krojích s ošatkou plnou brusinek, při tréninku ji v areálu hlídaly desítky vojáků s vlčáky u nohou. Když jí ale Sibiř poslala mrazivý polibek, Gabriela Soukalová se jen oklepala zimou.

Tvář si obalila šátkem, do úst vložila, jak sama říká, „tatranku“ (trubičku na ohřívání vzduchu) a snažila se při tréninku v Chanty Mansijsku rozehřát během na lyžích i intenzivním točením rukou. Po dvaceti minutách přesto odjížděla do buněk s tváří symbolizující zdejší ledové klima.

„Není úplně v pohodě, ale uvidíme. Je unavená a bolí ji v krku,“ přiznal trenér Zdeněk Vítek a totéž potvrdila i sama Soukalová, když se omlouvala z rozhovoru. „Jsem hrozně promrzlá,“ vysvětlovala a další stanicí pro ni byl ihned vyhřátý pokoj a odpočinek.

Ještě že Češi sídlí v hotelu „On seven hills“ jen pět minut chůze od bedlivě střeženého areálu. Tuto výsadu mají jako členové elity SP spolu s Nory, Němci, Rusy, Francouzi a Rakušany...

„Za prvé jsou v tom ty klasické přesuny a rovněž je po mistrovství světa. Bylo to velice náročné, ony závodily až do neděle a hned na to se sbalilo a letěli jsme. Holky, které neměly masák, měly čas zregenerovat, ale ostatní to měly těžké. Uvidíme, jak proto bude vypadat dál,“ objasňoval Vítek. Své navíc může hrát i časový posun.

Na Chanty Mansijsk dohlížejí tihle mamuti, kteří jsou i maskotem Světového poháru
Na Chanty Mansijsk dohlížejí tihle mamuti, kteří jsou i maskotem Světového poháru

Souboj Soukalové s MDH na Sibiři táhne

Vedle toho, že v Chanty Mansijsku zamrzla při minusových teplotách i obrovitá řeka Irtyš nebo že zde litr benzinu pořídíte v přepočtu za dvanáct korun (celý kraj se podílí až 7 % na celosvětovém vývozu ropy), je zde běžné, že obědváte v čase, kdy se v Česku a Norsku snídá. Pásmo +4 hodiny je navíc dobré pro uzávěrku novin, Gabriele Soukalové ale při aklimatizaci svědčit nemusí.

„Je to takové specifikum, ne každý se s tím vyrovná,“ přikývl trenér Lejsek, který opět koučuje místo šéftrenéra Ondřeje Rybáře, jenž musel z rodinných do Česka. „Bude nám tu chybět, ale nedá se nic dělat. Má jiné povinnosti,“ uvedl Vítek.

Virtuoska Soukalová: Podívejte, jak vystřihla Smetanovu Vltavu
Video se připravuje ...

Bitva o jeden velký a tři malé křišťálové glóby mezi Soukalovou a Francouzkou Marií Dorinovou Habertovou (ta mimo jiné nebyla na tréninku o nic déle než Soukalová) navíc v Rusku táhne.

Organizátoři již hlásili, že by měli mít vyprodáno a k tradičnímu areálu, který je jen deset minut chůze od haly místního hokejového týmu či parku plného soch mamutů (ten je i oficiálním maskotem SP), směřuje i ledový vítr od řeky Irtyš, který právě Soukalovou pálí v krku.

„Je to tak, umí tu docela foukat, což ten mráz ještě umocňuje. Do dalších dní navíc hlásí vítr a až minus deset, což je nepříjemné. Snad se s tím tedy popasujeme,“ dodal Lejsek.

A Soukalová zvlášť. Její hra o trůny začíná již zítra...

V jakých disciplínách spolu Soukalová s Dorinovou Habertovou soupeří?Foto Sport

Aktuální pořadí Světového poháruFoto Sport

Kolik zatím proškrtávají bodůFoto Sport

Pořadí SP po proškrtání výsledkůFoto Sport

Program SP v Chanty MansijskuFoto Sport

Gabriela Soukalová vs. Marie Dorinová HabertováFoto Sport

Srovnání výsledků v letošní sezoněFoto Sport

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud