Hynek Preisler
24. ledna 2016 • 14:15

Trpišovský a Vůch, restart č. 2: Jestli ho někdo zkrotí, tak já!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před šesti lety se chtěl Egon Vůch na fotbal defi nitivně vykašlat. Tehdy mu pomohl Jindřich Trpišovský, jenž ho poznal v dorostu Bohemians. Teď se setkali znovu a jeho povadlou kariéru se pokusí vzkřísit podruhé. Liberec získal plzeňského záložníka na půlroční hostování s opcí na osm milionů korun. U Nisy má Vůch nahradit Josefa Šurala, jehož číslo dresu „23“ symbolicky přebírá.



Nechybělo moc, aby trojnásobnému českému mistrovi vyhlédnutou náhradu za Josefa Šurala vyfouklo polské Zaglebie Lubin, které Egon Vůch v přípravném zápase se Slovanem výrazně zaujal. Nakonec však čtyřiadvacetiletý technický záložník odehraje jaro v Liberci, který se s Plzní po delším jednání přeci jen domluvil na půlročním hostování s opcí. V létě tak může k Nise přestoupit.

Podle informací Sportu za osm milionů korun. „Přiznám se, že jsem si oddechl. Kdyby to nevyšlo a Egon u nás na jaře nehrál, hodně by mě to mrzelo, protože s námi již nějaký čas trénuje, věnovali jsme tomu dost energie a v dosavadních zápasech ukázal, že může být do ofenzivy platným hráčem,“ ulevilo se libereckému kouči Jindřichu Trpišovskému po stvrzení transferu.

K Egonu Vůchovi má blízko, velmi dobře ho zná. Jako dorostence ho chvíli vedl v Bohemians 1905, kam si ho vytáhnul z Příbrami. Jenže poslední rok v dorostu měl Egon Vůch těžký, když se vracel po zlomenině klíční kosti. Navíc v jalovém věku začal dělat hlouposti.

„Klokani“ o něj každopádně ztratili zájem. „Tehdy mi zavolala jeho máma, že se Egon chce na fotbal vykašlat, protože ho nikdo nechce a nemá žádnou nabídku. Poprosila mě, zda bych se někde nepřimluvil. Doporučil jsem ho do třetiligové Hlavice, kde si s ním poradili a restartovali ho tam,“ vysvětlil liberecký trenér.

Hlavice za něj zaplatila 80 tisíc korun a bohatě se jim to vyplatilo. Brzy si ho z malé vísky v Podještědí vytáhly Teplice. Před rokem přestoupil do Plzně. Tam se však na podzim neprosadil a teď se o nový začátek hráč s problémovou pověstí pokusí v Liberci.

Lubin měl o Vůcha velký zájem

Egon Vůch v zápase proti Lubinu tak zazářil, že polský tým ho ihned toužil získat do svých řad. "Jsem strašně rád, že jsme Egona získali my, Poláci už pro něj dokonce posílali auto," oddechl si trenér Liberce Trpišovský.

„Byl bych rád, kdyby začal ten správný fotbalový příběh a dal příčinu k tomu, aby se psalo o jeho fotbalovosti a ne o jeho problémech. To záleží hlavně na něm,“ pověděl Trpišovský o hráči ze světské rodiny, který si nadělal velké dluhy, a to mu způsobilo moře problémů.

„Troufám si říci, že jestli ho někdo dokáže zkrotit, jsem to já. Jeho příchod beru před majitelem i před lidmi na sebe, a pokud to nevyjde, je to má zodpovědnost a jde to na mou hlavu. Věřím však, že z něj v Liberci dostaneme to nejlepší, to znamená špičkového fotbalistu,“ řekl Trpišovský, který s ním počítá na levé křídlo místo reprezentanta Josefa Šurala.

U Nisy Vůch přebírá i jeho číslo dresu 23, ale dokáže ho nahradit i na hřišti? „Určitým způsobem ano, i když Šury je v základu reprezentace a Egon teď půl roku v Plzni nehrál, takže rozdíl tam je. Stejně tak jsou i trochu odlišní herním stylem. Šury byl hodně silný na míči, v soubojích a udržel spoustu balonů, i když hrál z levé strany s nohou dovnitř,“ řekl Trpišovský.

„Ovšem Egon je zase hbitější v průnicích a je snad rychlejší s míčem než bez něj. Dokáže se prosadit ve hře jeden na jednoho, což je pro něj ta nejpřirozenější věc. Troufám si říci, že v tom je možná nejlepší v lize, což je jeho obrovská přednost a jeden z hlavních důvodů, proč jsme ho brali,“ porovnal Trpišovský. „Egon to má ve svých rukou,“ uzavřel sportovní ředitel Liberce Jan Nezmar.

ONLINE: Sledujte přestupy v Synot lize i v zahraničí >>

Ligový podzim za 60 sekund: FC Slovan Liberec
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud