Jan Vacek
17. února 2016 • 11:54

Baránek si říká o nároďák. Plzeň odmítla kluby z Ruska i Německa

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Usadil se v základní sestavě Viktorie Plzeň, už během podzimu skočil do pozice jednoho z klíčových hráčů týmu. A v úvodním podzimním duelu na hřišti Slovácka to špičkovým představením jen potvrdil. Výkonnost talentovaného stopera Jana Baránka letí strmě vzhůru, stále teprve 22letý mladík si hlasitě říká o pozvánku do národního týmu. Přijít by mohla už na březnové přípravné duely proti Skotsku a Švédsku.



Střední obránce, to je v Čechách momentálně spíš nedostatkové zboží. Hráči prověření těžkými reprezentačními bitvami postupně stárnou, případně se netěší takovému vytížení v klubech. Trenér národního týmu Pavel Vrba tak bude muset hledat nové alternativy. Jedna z nich se nabízí na západě Čech. V plzeňské Doosan Areně. „V Baránkovi vidím velký potenciál,“ říká hlavní kouč Viktorie a asistent u reprezentace Karel Krejčí.

Ačkoli je Janu Baránkovi stále teprve 22 let, na kontě už má 59 ligových zářezů. Nejvyšší soutěž okusil v Baníku Ostrava, loni v zimě pak zamířil do Plzně. První půlrok se spíš seznamoval s novým prostředím, od podzimu si ale získal stabilní místo v sestavě. Ať už měl po boku Václava Procházku, Romana Hubníka, či v závěru podzimu Lukáše Hejdu, vždy si odvedl své.

Baránek platí za komplexního stopera. Je mimořádně silný v soubojích na zemi i ve vzduchu, útočníkům soupeře dokáže brát balony bez pomoci nedovolených zákroků. Navíc je velice jistý v rozehrávce. „Honza už na podzim potvrdil, že je jedním z nejlepších na hřišti. Soubojový typ. Navíc se umí zapojit i do útočné fáze,“ konstatuje Krejčí.

CELÝ SESTŘIH: Slovácko - Plzeň 1:2, Viktoria je stále v čele
Video se připravuje ...

Statistiky slova plzeňského trenéra potvrzují. Baránek v probíhající ligové sezoně nastřílel už čtyři góly. Vůbec nejvíc ze všech obránců. Při útočných standardkách Viktorie je ohromně nebezpečný, zdobí ho kvalitní výskok a intuice při výběru vhodného místa k zakončení. Není proto překvapení, že v zimní pauze byla házena první lasa od zahraničních zájemců.

Velký zájem měly Kazaň i druholigový německý Freiburg. Ruský klub dokonce předložil konkrétní nabídku, podle informací deníku Sport v hodnotě tří milionů eur (zhruba 81 milionů korun). V Plzni však o Baránkově prodeji nechtějí minimálně do léta ani slyšet. Nabídku proto hned smetli ze stolu.

Případný odchod do zahraničí připadá v úvahu až v létě. To už by talentovaný stoper mohl mít status reprezentanta. „V mých očích je kandidátem pro nominaci do národního mužstva už nyní na jaře,“ nekličkoval Karel Krejčí. Rozhodující slovo ovšem bude mít hlavní kouč Pavel Vrba, jenž dopředu vyhlásil, že by nominaci na březnové přípravné zápasy proti Skotsku a Švédsku měli z 90 procent tvořit hráči, se kterými počítá pro EURO. Dveře však Baránek rozhodně zabouchnuté nemá.

Obzvlášť pokud bude podávat takové výkony, jako v úvodním jarním kole proti Slovácku. Muž s číslem 22 na zádech byl nejlepším hráčem na place, k precizní defenzivní práci přidal i nadstavbu.

V prvním poločase se blýskl vynikající akcí, kdy čistě obral soupeře o balon, dlouhou přihrávkou našel spoluhráče Michala Ďuriše a přes celé hřiště nasprintoval do šestnáctky domácích. K zakončení mu chyběl jediný krok. „Už jsem potom ztrácel síly. Ještě potrénuju a příště to snad doběhnu,“ usmál se sympatický bek. Už brzy možná s přízviskem „reprezentační“.

RENTGEN: Talent Jan Baránek - stoper se zabijáckým výběrem místa
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud