Jan Podroužek
10. června 2013 • 09:52

Futsalová Chrudim: Z nuly se časem stal evropský gigant

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden mercedes a jedenáct trabantů. Futsal v Česku má jasného vládce: ERA-PACK Chrudim dobyl před dvěma týdny sedmý titul v řadě, devátý celkem. Nikdo tu na něj nemá. Je to nejsilnějším rozpočtem, jenž se pohybuje kolem patnácti milionů korun. Je to čtyřmi kvalitními Brazilci v kádru, které doplňují nejlepší Češi.



„Všichni jsme tehdy byli maximalisti. Chtěli jsme vyhrávat, takže myšlenky na nejvyšší soutěž jsme měli. Tehdy to ale byly fantasmagorie. Rozhodně nás ani nenapadla účast v nějaké Lize mistrů, to jsme vůbec neznali,“ vzpomíná František Tichý, prezident ERA-PACKu, na rok 1991, kdy se tehdejší Rváčov přihlásil do okresní ligy.

Od té doby uběhlo teprve 22 let. Možná je to dlouhá doba, ale ne na kompletní vybudování fungujícího gigantu z ničeho. Z nuly.

Zlom přišel v roce 2000. Tehdy vstoupila do klubu filiálka specializující se na dodávky obalových materiálů ERA-PACK. Jak? Tichý jednoho dne jel nabízet právě ERA-PACKu převodovky, které jeho společnost vyrábí. Řeč se stočila na oblíbený futsal a během dalších hovorů vznikla spolupráce.

Dnes už je Chrudim několikaletým členem nejlepší evropské desítky. Hráči jsou sakumprásk profesionálové. Její rozpočet se pohybuje kolem patnácti milionů korun, pokud nepočítáme případné pořadatelství některé z fází Ligy mistrů, která může vyjít až na čtyři miliony.

„Byla to jediná cesta, jak se udržet na evropském vrcholu. Platy našich hráčů sice nedosahují na špičkové borce ze Španělska nebo Ruska, kteří berou i 20 tisíc dolarů měsíčně, vydělají si ale v českých podmínkách nadprůměrně,“ tvrdí Tichý, jenž přijímá nejdůležitější podporu od tří subjektů. Ty pokryjí necelou polovinu rozpočtu, zbytek je na ostatních menších podnikatelích a firmách.

Úsměvné, když si představíte, že nejlepší celky Evropy pracují s rozpočty mezi 300 až 500 miliony korun. Pro srovnání: druhý nejlepší český klub Tango Brno se podle odhadů pohybuje okolo pěti milionů korun na sezonu.

Nejvíc pochopitelně vydělávala brazilská hvězda Cacau. V Chrudimi zastával dvě funkce: trenér a hráč, navíc sondoval trh. K platu mu klub hradil letenky, stravování, bydlení, dokonce si tu mohl Brazilec tři měsíce v roce hýčkat svou rodinu.

„Kompletně jsme se o něj postarali. Jedno takové eso si oddíl může dovolit, ale ne deset,“ říká Tichý o muži, který byl prestižním magazínem Futsalplanet. com vyhlášen jedním z deseti nejlepších trenérů světa. Chrudim už ale opustil a zamířil defi nitivně do kazašského Kairatu, s nímž před pár měsíci vyhrál Ligu mistrů.

Tady se pohádka symbolicky uzavírá. Teď právě chodí ERA-PACKu do mailu životopisy největších trenérských es planety. Vědí, že v Chrudimi je volné místo a už se hlásí. Tenhle klub má totiž venku zvuk.

„Registrujeme zájem ze Španělska a Brazílie, veskrze jde o bývalé skvělé hráče, mistry světa. Nejlepší na tom je, že jsme žádný konkurz nevypsali, oni se hlásí úplně sami,“ těší Tichého.

Od dob, kdy „ve vesnici našich tátů“, jak 41letý prezident rád říká Rváčovu, začala růst malá futsalová perla, vykrystalizovala Chrudim v megaklub, co nemá v Česku konkurenci.

Rok co rok bije silně na bránu Final Four, tedy na účast ve finále nejprestižnější futsalové soutěže světa. Zatím marně. „Nikdo z nás si tu zatím neuvědomuje, co jsme dokázali. A myslím, že ani ostatní lidi kolem. Dojde nám to až za pár let, co se tu kdysi povedlo vybudovat,“ vykládá Tichý.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud