23. prosince 2014 • 10:13

Klokani ze Sheffieldu. I v Anglii mají své zelenobílé Bohemians

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová hádanka zní: Má zelenobílé dresy a v logu klokana, o jaký klub se jedná? „Pražští Bohemians,“ vypálíte bez rozmyslu. A budete mít pravdu. Jenže správná odpověď by mohla znít i jinak: New Bohemians FC. V tomto případě naopak český tým inspiroval fotbalové nadšence z nižších soutěží v cizině.



Klub v anglickém Sheffi eldu založil v roce 2006 Brit Richard Cobb, jenž se během pobytu v Česku zamiloval do klubu z Vršovic.

„Vůbec jsme netušili, co Richard Cobb po návratu do Anglie chystá. Do roku 2009 měli jeden tým, ale od té doby rostou. Mají čtyři mužstva dospělých, jeden ženský celek a k tomu mládežnické týmy. Na to, že vznikli prakticky z ničeho, klobouk dolů,“ říká Roman Enderst, fanoušek pražských Bohemians, jenž o projektu anglických „klokanů“ informoval na webu BOFOR. CZ.

„Oni jsou poměrně aktivní na sociálních sítích, informace máme. Jejich týmy hrají normálně anglické soutěže spadající pod F. A.,“ dodává. První tým je třeba v soutěži Windsor Food Service County Senior Division 2 zatím na dvanáctém místě.

Angličané se už objevili i v Praze, v roce 2008 si zahráli proti Přední Kopanině (prohrál 2:4) a absolvovali další dva přátelské duely. Tím však jejich hromadné výlety do Čech skončily. „Alespoň o žádném dalším nevíme,“ přiznává Enderst. „Jednou za rok přiletí jednotlivec nebo pár lidí, naposledy tu byli tři, ale celý tým tady nebyl.“

V tom, že se anglický klub rozhodl vyznávat stejné barvy jako „klokani“ z Ďolíčku, vidí pozitivní věc a reklamu pro pražský tým. „Je to zajímavé promo klubu,“ nevidí problém Enderst. Ten také umístil na začátku září na internet informaci, že se angličtí Bohemians potýkají s problémem.

Klub řešil možnost pravidelného využívání kvalitní hrací plochy a zapojil se do soutěže o dotaci ve výši 500 liber z fondu Grassroots Giving. Tato částka mu měla pomoci uhradit náklady spojené s rekonstrukcí hřiště místní základní školy. Klub nakonec dotaci získal.

„Hlasovat pro ně mohli i fanoušci z Čech. Článek u nás četlo asi osm stovek lidí, věřím, že Bohemáci na podobné výzvy slyší, zvláště když stačilo vyplnit jen pár informací. Přesné číslo hlasujících sice neznám, ale věřím, že několik stovek hlasů z Čech pro New Bohemians odešlo,“ říká pyšně Enderst.

„Poslal jsem do Anglie odkaz na článek, který u nás vyšel, a oni za něj moc děkovali. Jsme rádi, že jim to pomohlo.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud