Jan Podroužek
15. října 2015 • 11:28

To tu ještě nebylo! Přepeře dostaly první gól v sezoně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Soupeřům nejde o nic jiného, než jim dát gól. Většina z nich na ně stejně výkonnostně nemá, tak si chtějí udělat radost aspoň takhle... FK Přepeře. Možná ne libozvučný název, navíc celkem čerstvý, protože klub pod tímhle jménem funguje teprve dva roky. Ale válí. A jak. Osm zápasů bez inkasovaného gólu jako nováček liberecké I. B třídy, suverénní první místo. V devátém soutěžním kole se to ale přece jen lehce pokazilo...



Dva chlapi v mintérkách si to štrádují po návsi. Jdou připravit hřiště. "Dneska se těšte, na derby bude dost lidí," prohlásil hromotluk ve svářečských rukavicích. "Turnov sice hraje divizi, ale všichni jdou prý raději sem." No tak jo, Pěnčín-Přepeře. Třetí s prvním v liberecké I. B třídě.

Bude rachot. A bude to mít grády. Jednoduše proto, že hosté už se soupeřům začínají pěkně zajídat. Zaprvé jsou v soutěži nováčkem. Za druhé jim za osm kol ještě nikdo nedal gól, oni sami jich našvihali 38.

Ideální chvilka hned si vysvětlit proč. V čem to vězí. Není to pohled do žádné daleké historie. Jen dva roky nazpátek. Dne 30. srpna 2013 vzniká občanské sdružení, dnes spolek FK Přepeře. Zakladatelé Michal Kupka, Vladislav Bým, Michal Kvapil. První předseda, sponzor, mecenáš, a taky stoper! Druzí dva místopředsedové a taky trenéři a taky vedoucí týmů.

„Ještě předtím jsme byli pod Mírovou B, pak pod Semily B, ale všechno to skončilo. Buď nás vyhnali, že jsme jim nějak překáželi. Ani nevím proč, když jsme si všechno platili sami. Nebo v druhém případě jsme se už zkrátka chtěli osamostatnit,“ vykládá ve zkratce nicotnou historii klubu Bým.

Kupka, tedy předseda klubu a docela bohatý člověk, pak začal do klubu sypat finance ze svého. Přivedl společně se dvěma kamarády hráče otřískané divizí i vyššími soutěžemi. Třeba Jaroslava Nesvadbu, který působil v ruském Zenitu Petrohrad, pak ještě fotbalisty z první české ligy, kteří to zkoušeli v Jablonci a Liberci. Dneska není z přepeřských rodáků v áčku nikdo. Samý dovoz.

„Sezona se vyšplhá do sto dvou set tisíc,“ počítá rychle z hlavy Kupka. Se svou autodopravní firmou na to má. A chystá se rovněž přímo v malé obci postavit stadion. No, stadionek... Zatím hraje mužstvo domácí zápasy v azylu Semilech, sídlo má klub u Kupky doma v Přepeřích, číslo popisné 82. „To je spíš ku prospěchu, chodí mi tam fotbalová pošta i firemní, mám to všechno na jednom stole. To se hodí,“ usmívá se.

Zázemí má být jednoduché. Čtyři šatny, klubovna, hřiště nějakých 125 krát 60 metrů, možná pár sedaček. Prostě vesnická košilka, nic okázalého. Až se schválí všechny papíry, na jaře se má stavba rozjet. Stejně to má vyjít zhruba na pět až šest milionů.

Ale zatím míří všechny přepeřské pohledy do aktuální sezony. A že je skvělá. V Pěnčíně už se tamní třesou, že zelenáčům I. B třídy vytřou zrak. Nevytřou... Přepeře po 28 minutách hry vedou. Jsou o něco šikovnější, důraznější, přímočařejší.

Přece jen však dojde na moment, kdy se velká série zastaví. Kdy počítadlo přestane naskakovat. Hosté inkasují! Solidní samostatná akce skončí plouživou střelou k tyči. 1:1. Sluší se zmínit jméno střelce. Jan Zdražil. Ten totiž hrával s Kupkou a Býmem kdysi zamlada druhou dorosteneckou ligu v Turnově

. A takhle to kamarádům v neděli „opepřil“... „39:1! 39:1!“ pořvávají místní fandové změnu v celkovém skóre hostů, že už tam svítí ta jednička. „Je to tady!“ pokračují dál.

Brankář zcupuje obránce, kteří ho nechali napospas. „Možná dobře, že tak. Občas už jsme z toho byli v křeči: Hlavně neinkasovat! Hlavně neinkasovat!“ obhajuje si to Kupka. „To jo, třeba když jsme vedli 3:0, nehráli jsme na to, abychom soupeře ještě víc dodrbali, ale abychom to hlavně udrželi vzadu,“ přitakává Bým.

A to to vypadá za chvíli ještě hůř. Penalta pro Pěnčín. Zase Zdražil. Ale teď je gólman u tyče -a chytá! Jeho kolegové pak ve druhém poločase servou výsledek 2:1 v přepeřský prospěch.

Série bez obdržené branky skončila. Po 661 minutách. Ale ta vítězná pokračuje dál. Už je na devíti zápasech. Ještě jednou na připomenutí: řeč je tu o nováčkovi soutěže.

A ten se chce vykasat až do krajského přeboru. Aspoň tam se výkonnostně a snad i s novým stadionem vidí.

Nejpevnější obrany v nižších soutěžích
1/9 Přepeře I. B třída
2/8 Boh. Poděbrady I. B třída
4/9 Libhošť I. B třída, Přední Kopanina Praž. přebor
4/8 Klíčany I. B třída
5/11 Petrovice Divize E
5/10 Jankov Jihočeský přebor, Lutín I. A třída, Brandýs n. L. I. A třída
Pozn.: První údaj udává počet branek a zápasů. Tabulka porovnává lídry jednotlivých soutěží, v případě tříd jednotlivých krajů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud