27. října 2016 • 17:55

Měli by se stydět! Exsparťana Zelenku naštval soupeř jeho žáčků

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozpálil se doběla. Ve fotbale sice Lukáš Zelenka zažil ledacos, ale tohle skousnout nedokázal. Bývalá hvězda Sparty dnes vedle hraní za Hovorčovice trénuje naděje Meteoru, a když jeho tým v nejnižší pražské soutěži určené pro žáky narozené v letech 2004/05 nastoupil proti Slivenci, zjistil, že soupeř nasadil do hry starší fotbalisty. „Byl to podvod. Trenér Slivence by se měl stydět,“ nebere si servítky Zelenka. S obviněním přišel až po utkání, zápis byl uzavřený. Trenér Slivence Václav Motl připustil, že má známý fotbalista pravdu. „Měli jsme tam starší hráče. Nebylo to kvůli vítězství nebo podvádění, prostě jsme jen chtěli hrát,“ říká.



Zmíněný zápas se odehrál v minulém týdnu a Meteor se Slivencem prohrál 1:5. Zelenku zaskočilo, když v dresu protivníka vyběhli na trávník čtyři o poznání urostlejší hráči.

„Netušil jsem, že je někdo schopný podvádět, když jde o zápas malých kluků. Jeden hráč může narůst, ale když proti vám hraje takových pět, co jsou o dvě hlavy vyšší, je to zvláštní,“ vypráví Zelenka. Už během hráčské kariéry byl známý, že se neschovává za fráze. „Nemohl jsem mlčet. Jde o princip. Chtěl jsem něco udělat, aby se už nic podobného nestalo.“

Ve druhé půli si psal, jakými jmény na hráče soupeře volají. Když po utkání srovnával zápis a dohledával si podobizny malých klučinů, nestačil se divit. Zápis už byl ale dávno uzavřený, a tak vše aspoň zveřejnil na sociální síti. A k tomu se obrátil na Pražský fotbalový svaz, kde mu slíbili, že rozhodčí na další zápas Slivence dohlédne a zjistí, jak se situace má.

A to se také skutečně stalo. Vedoucí mužstva Suchdola Petr Kučera z internetu o celé kauze věděl a byl připravený sám sáhnout ke konfrontaci. „Čekal jsem, zda budou mít ve Slivenci odvahu a přijedou se staršími hráči. A stalo se. Čtyři jejich kluci nemohli nakonec hrát, sudí je do utkání nepustil,“ tvrdí Kučera. Suchdol pak vyhrál 5:1.

„Kluci si podávali po zápase ruce a na naše hráče tam řvali. Prý jestli nás tahle výhra těší. Nechápu to a nikdy jsem nic podobného nezažil. Někdo podvádí, a ještě křičí na ty okolo,“ kroutí hlavou Kučera.

Podvod a hanba, trenér by měl skončit, tvrdí Zelenka

Trenér Slivence nesouhlasí. Sám prý oslovil trenéra suchdolského týmu, zda můžou starší kluci do zápasu jít. Ten to však odmítl, tak Motl poslal do zápasu jen mladší hráče. „Starší kluci se ani nesvlékali, rozhodčí dělal konfrontaci jen u těch mladších,“ tvrdí.

Zároveň přiznává, že s podobnou věcí před duelem s Meteorem za soupeřem nešel. „Přijel jsem později a neudělal jsem to. Nebudu zapírat, starší kluky jsme v tom utkání měli,“ přiznal.

Na jednu stranu chápe, že byl Zelenka naštvaný, že se mu nasazování starších hráčů do jiné věkové kategorie nelíbí. Tvrdí, že měl v minulé sezoně žákovské týmy vyladěné tak, že mu jeden starší hráč přebýval a neměl, kde hrát. Do zápasů prý nešel ani jednou.

„Jenže teď jsme se dostali do situace, kdy máme třeba šest mladších žáků a pět starších. V takové chvíli nejde hrát ani jedna kategorie. Starší žáci hrají v jedenácti lidech. Šlo nám o jedinou věc, aby kluci mohli hrát fotbal,“ hájí se trenér Slivence. Podobně prý na tom jsou i další kluby, které nemají na výběr ze dvaceti hráčů v každé věkové kategorii.

Situace ve Slivenci je podle něj natolik vážná, že klub bude uvažovat o zrušení žákovských týmů. „Rodiče přišli s tím, že budou chtít po vedení, ať účast v soutěži zruší. Nikdo nechce, aby na naše kluky někdo před každým zápasem řval, že to jsou podvodníci. Těžce to nesou. O všem se bude v týdnu jednat,“ dodal.

Zelenka argument, že se v menších obcích nemusí najít dostatek malých fotbalistů, chápe. Na druhou stranu jej nebere jako obhajobu nefér hry. „Starší kluci v tom klubu dobře vědí, že to není v pořádku. Je to prostě podvod a hanba pro celý Slivenec. Ten trenér by měl okamžitě skončit,“ myslí si bývalý reprezentant a mistr Evropy do 21 let. „Znám řadu klubů, kde jsou na tom podobně a tohle nedělají. Raději soutěž nepřihlásí.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud