27. května 2013 • 15:35

Znojmo má po postupu potíže, nedostalo licenci ani pro druhou ligu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Znojemský fotbalový klub společně s dalšími čtyřmi celky z druhé ligy nezískal licenci, která je nutná pro působení v další sezoně. Informovala o tom Fotbalová asociace ČR. Znojmo si přitom o víkendu poprvé v historii zajistilo postup do první ligy. Stejně jako Bohemians Praha, Pardubice, Most a Čáslav se může proti dnešnímu verdiktu licenční komise odvolat do 10. června.



Znojemští prý dnešním verdiktem nejsou zaskočeni. Při svém odvolání se totiž chtějí ucházet přímo o prvoligovou licenci. "My jsme dopředu věděli, že to takto dopadne, protože o licenci typu bronz, nutnou pro druhou ligu, teď ani nežádáme. Ta by pro nás teď ostatně byla zbytečná. Všechny materiály pro odvolání budeme připravovat tak, abychom získali licenci silver, která by nás pustila do první ligy," řekl technický manažer znojemského klubu Karel Hodák.

Licenční manažer FAČR Stanislav Rýznar nechce konkretizovat, proč jednotlivé kluby licenci neobdržely. Znojmo však dlouhodobě řeší potíže s nevyhovujícím stadionem. Prvoligové kluby už před dvěma týdny odmítly znojemskou žádost o výjimku, aby se nejvyšší soutěž v jihomoravském městě hrála i při plánované rekonstrukci stadionu. "Nebudeme a také nemůžeme komentovat, proč Znojmo licenci nemá. Můžu říci jen to, že Znojmo nesplnilo podmínky ani pro druhou ligu," řekl Rýznar.

Představitelé znojemského klubu jsou přesvědčeni, že při odvolání u Licenčního tribunálu uspějí. "Když to dopadne tak, že nezískáme licenci pro první ligu, tak podmínky pro druhou ligu splníme stoprocentně. O tom nepochybujeme. Ale my se chceme pokusit o nejvyšší soutěž," řekl Hodák.

Aby klub mohl v první nebo v druhé lize hrát, musí podle licenčního manuálu disponovat odpovídajícím stadionem, mít vyrovnaný a zajištěný rozpočet nebo prokázat bezdlužnost vůči svým hráčům a zaměstnancům. Podmínky pro druholigovou licenci ale nejsou tak náročné jako v nejvyšší soutěži.

Prezident znojemského klubu Ota Kohoutek tuší, že Jihomoravany čekají perné nejbližší dny. Poté co si tým zajistil postup z druholigové soutěže po sportovní stránce, musí se teď ohánět i vedení 1. SC Znojmo. "Jak kluci bojovali na hřišti, tak to uděláme i my při jednáních u zeleného stolu. Nenecháme hráče ve štychu," uvedl Kohoutek pro internetové stránky klubu.

Pro Znojmo zůstává klíčovým problémem přestavba stadionu. Znojemská radnice klubu prý přislíbila dotaci v řádu několika desítek milionů korun na přestavbu stadionu, ale jen pod podmínkou, že tým bude hrát nejvyšší soutěž na své domácí půdě. Proti takové myšlence se ale už nedávno vyslovily právě další ligové kluby.

Znojemští plánují, že na ligovém shromáždění znovu požádají o výjimku, podporu klubu vyslovil i starosta města Vlastimil Gabrhel. Brzy by se prý mělo začít s opravou tribun, stadion ale potřebuje další zásadní úpravy jako instalaci stožárů s umělým osvětlením a také vybudování trávníku s umělým vyhříváním. "V dalších diskuzích s fotbalovými manažery chceme poukázat na konkrétní kroky, kterými Znojmo ukazuje zájem hrát první ligu," řekl ČTK Gabrhel.

Nedávno měla problémy s udělením licence také prvoligová Ostrava. Baník uspěl až s odvoláním u licenčního tribunálu poté, co klubu přislíbil výraznou ekonomickou pomoc ostravský magistrát.

Jen tři druholigové kluby - Bohemians 1905, Zlín a HFK Olomouc - obdržely tzv. licenci silver, která je opravňuje ke startu v nejvyšší soutěži.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud