30. října 2014 • 18:07

Sparta to schytala víc než Slovan! Za fanoušky zaplatí 2,2 milionu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Disciplinární komise UEFA vynesla svůj verdikt v případě řádění fanoušků na zápase Evropské ligy mezi Slovanem Bratislava a pražskou Spartou. A fotbalový soud byl přísnější na českého mistra. Sparta musí zaplatit pokutu 80 tisíc eur (asi 2,2 miliony korun) a má na jedno utkání podmínečně uzavřený stadion, zatímco Slovan byl potrestán "jen" pokutou 50 tisíc eur (1,4 miliony korun).



Oba týmy byly potrestány za výtržnosti fanoušků a zakázanou pyrotechniku, v případě Sparty ovšem i hozenou na trávník. Slovan pyká rovněž za nedostatečnou pořadatelskou službu.

Sparta si ale bude muset dávat velký pozor - pokud se bude disciplinární provinění v průběhu dvou let opakovat, bude muset odehrát jeden domácí zápas bez fanoušků.

Podívejte se, jak zápas Sparty na Slovanu přerušili fanoušci
Video se připravuje ...

Oba kluby se mohou proti trestu odvolat, Sparta bude tuto variantu zvažovat. "Trest je velice přísný. Ať už co se týká finanční sankce, tak i formy trestu, jelikož ta dvouletá podmínka je poměrně zásadním a tvrdým trestem," řekl mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

"Je na důkladné zvážení vedení klubu, zda se bude odvolávat. Není to otázka hodin, ale je třeba to celé důkladně vyhodnotit," dodal.

Sparta už na svém webu oznámila, že bude vzniklou škodu vymáhat. "Vedení klubu bude verdikt UEFA v následujících dnech vyhodnocovat. Sparta nicméně podá trestní oznámení na neznámého pachatele a je připravena škodu, která klubu vznikla, soudně vymáhat."

Bratislavský klub podobný trest očekával. "Pokud jde o finanční postih, počítali jsme s pokutou 30 až 50 tisíc eur, nakonec byl na té vyšší hranici. Věřili jsme, že nám nezavřou hřiště, což se naštěstí nestalo," citoval web pravda.sk viceprezidenta Slovanu Petra Kašpara.

"Je to velmi vysoká pokuta, ale ještě horší je morální ztráta, kterou nám tento zápas přinesl. Udělejme všechno, aby se už nic podobného v budoucnosti neopakovalo," přidal generální ředitel klubu Dušan Tittel.

Začali si sparťané, řekla UEFA

Zápas hraný před týdnem v rámci 3. kola Evropské ligy byl ve 41. minutě přerušen poté, co chuligáni Sparty prolomili plot sektoru pro hosty a pronikli na vedlejší tribunu stadionu Pasienky, kde napadli několik domácích příznivců. Několik stovek fanoušků následně uteklo před násilím do prostoru hrací plochy.

Situaci uklidnil až zásah policejních těžkooděnců, po pauze dlouhé zhruba 35 minut utkání pokračovalo a Sparta vyhrála 3:0. Již předtím se v hledišti objevovala pyrotechnika.

Překvapivě přísnější trest dostala Sparta, přestože Slovan připustil, že nezvládl pořadatelskou službu. Český celek se hájil tím, že celou situaci vyprovokovali domácí příznivci, kteří zezadu útočili na sektor hostů. Podle zjištění UEFA však byli původci incidentu fanoušci Sparty, proto letenský klub dostal přísnější trest.

"Máme své informace, které po verdiktu UEFA nebudeme přehodnocovat. Naši fanoušci prostě byli vyprovokováni," nesouhlasí Kasík.

Nejvyšší pokuta pro Spartu

Jde o nejvyšší pokutu, kterou Sparta od UEFA kdy dostala. Zatím musela za fanoušky a především jejich rasistické pokřiky platit vždy maximálně částku kolem jednoho milionu korun.

V roce 2005 dostala za rasistické pokřiky v duelu s Ajaxem pokutu 32 tisíc eur a uzavření části hlediště, což tehdy znamenalo ušlý zisk až šest milionů korun.

Oba celky se utkají znovu už za týden na Spartě, utkání budou provázet přísná bezpečnostní opatření. Slovan pro své fanoušky objednal tisíc vstupenek na letenský stadion, přitom na dnešní ligový zápas v Trnavě do sektoru hostů své příznivce nevzal, protože prý vedení nikdo nepožádal o lístky.

"Chceme, aby fanoušci podpořili mužstvo, pokud o to projeví zájem. Poradíme se a uděláme k tomu potřebné kroky. Věřím, že střetnutí v Praze se uskuteční bez rušivých momentů," dodal Tittel.

Brabec o násilí fanoušků: Takové věci na fotbal nepatří
Video se připravuje ...

Fanoušci Sparty si zpříjemňovali pobyt v kotli dýmovnicemi a světlicemi
Fanoušci Sparty si zpříjemňovali pobyt v kotli dýmovnicemi a světlicemi

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud