24. dubna 2014 • 09:22

Podrážděný Pep: Házel lahví, burcoval Robbena, měnil taktiku

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Tak podrážděného jste Josepa Guardiolu dlouho neviděli. Fotbalisté Bayernu Mnichov ve včerejším semifinále Ligy mistrů na hřišti Realu Madrid (0:1) tvrdě narazili. A kouč německého mistra zuřil. Cloumaly s ním emoce, což odnesla láhev s vodou. Nepochopili snad jeho svěřenci, co po nich žádá? Nebo je problém v taktice?



Pep Guardiola je snad největším vyznavačem držení míče. Procenta miluje. Jeho týmy v tomto statistickém údaji musely vždycky dominovat. Tvrdošíjně zastává názor: nemůžeš inkasovat, když máš balon. Problém je, že ve fotbalovém zápase neznamená držení míče všechno. Už vůbec nezaručuje vítězství. V posledních letech se o tom přesvědčila Barcelona, teď i Bayern.

Ve středu večer to bilo do očí. Němci měli míč 64 % času, po prvním poločase dokonce 80 %. Rozdíl ve stylu hry obou týmu byl patrný už ale při úvodní patnáctiminutovce, kdy si hosté připsali 139 přihrávek, zatímco Real jen 17. Jenže v tom nejpodstatnějším údaji (skóre 0:1) Bayern prohrál. A ještě měl štěstí, že se vyhnul daleko těžší porážce. Stačilo, aby Cristiano Ronaldo nebo Ángel Di María proměnili své obrovské šance.

Když nevyšel jeden ze záměrů, Guardiola praštil lahví o zem.Foto youtube.com

Bayern za celý zápas nevymyslel při „ťukecu“ jedinou kloudnou akci, která by Ikera Casillase vystrašila. Jako by byl bez nápadu. Až v závěru, kdy byly jeho ataky přímější, dokázal párkrát vyděsit akorát fanoušky Realu. Ale o tutovce mluvit nejde.

Guardiola se neustále snažil něco vymyslet. Do zálohy poslal Javiho Martíneze a vystřídal Rafinhu, Philipp Lahm se přesunul na pravou obranu. Ze hry stáhl nevýrazného Francka Ribéryho i Bastiana Schweinsteigera. Ale ani Mario Götze s Thomasem Müllerem už nedokázali s výsledkem nic udělat.

Real Madrid byl na německou tiki-taka dokonale připravený. Zatáhl ruční brzdu a uvolnil ji pouze při příležitosti podniknout rychlý brejk. Jeden takový stačil na to, aby Guardiola vůbec poprvé okusil porážku na Santiago Bernabeu. „Ano, hráli jsme proti vynikajícímu týmu. Ale dominovali jsme a byli lepší. Čekal jsem od Realu víc,“ prohlásil po zápase Arjen Robben.

Jeho nadřízený byl zcela opačného názoru. „V Lize mistrů není lepší tým, než je Real. Byl to těžký zápas a nemůžeme pořád vyhrávat,“ podotkl Guardiola. „Takhle hrají vždycky a jsou hodně rychlí. Nejdřív vás nechají hrát a čekají, než ztratíte míč. Pak podnikají rychlé protiútoky. Takže musíte být směrem dozadu vždycky hodně organizovaní. Ale pořád máme před sebou odvetu,“ neztrácí naději.

Pep Guardiola při utkání s Realem Madrid, ve kterém Bayern Mnichov prohrál 0:1.Foto ČTK/AP

Pep Guardiola při utkání s Realem Madrid, ve kterém Bayern Mnichov prohrál 0:1.
Pep Guardiola při utkání s Realem Madrid, ve kterém Bayern Mnichov prohrál 0:1.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud