Karel Häring
28. srpna 2015 • 10:25

KOEFICIENTY: Liga mistrů je blíž. Ale zařídí ji jen skvělý podzim

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Historicky první účast třech klubů v základních skupinách evropských pohárů může hodně vylepšit český koeficient. A to natolik, že si po mnoha letech zajistí přímý postup svého mistra do Champions League (pro sezonu 2017/2018). Nicméně k tomu by mohlo dojít jen při velmi vydařeném podzimu všech tří zástupců: Plzně, Sparty i Liberce.



I po úspěšném play off Evropské ligy zůstává Česko v tabulce koeficientů na třinácté příčce, přičemž od dvanácté už mají šampioni jistý start v LM. Ta patří momentálně Švýcarsku a Viktorii a spol. se v odvetách podařilo znovu umazat manko.

Zatímco před čtvrtečními bitvami ztrácely tuzemské kluby 2,25 bodů, teď je to 1,85, což je stále velký rozdíl. Nicméně v základních skupinách budou mít Češi o jednoho zástupce víc než Švýcaři a navíc, v hlavní fázi soutěže se výhra a remíza počítá do tabulky koeficientů za dva, respektive jeden bod, nikoliv za poloviční hodnotu jako v kvalifikaci.

Co musí týmy Synot ligy udělat pro sesazení konkurenta? Zjednodušeně řečeno uhrát za sezonu o deset bodů víc (2 za výhru, 1 za remízu) než dvojice FC Basilej-FC Sion. V modelovém příkladu to znamená, že pokud by Sparta či Plzeň měla ve skupině stejnou bilanci jako švýcarský mistr a Liberec vyrovnal bodový zápis Sionu, musel by třetí český klub ve skupině čtyřikrát zvítězit a dvakrát remizovat, nebo pětkrát vyhrát. Variant je ale pochopitelně mnohem víc.

Tabulka koeficientů

Pořadí  Země Před odvetami  Po odvetách  aktuální počet klubů celkový počet klubů  
11. Turecko  29,6  29,8 3
12.  Švýcarsko  29,575 29,775  5
13.  Česko 27,325  27,925 3
14.  Řecko 26,5 26,7  3 5

Každopádně nastává z pohledu blízké pohárové budoucnosti českých týmů velmi důležitý podzim, v němž si kromě útoku na Švýcarsko budou muset krýt záda před čtrnáctým Řeckem, které má rovněž tři zástupce. Na Česko ztrácí 1,3 body. Mimochodem, jedenáctá pozice, se v tuto chvíli jeví příliš vzdálená, byť ztráta na Turecko je necelé dva body. Jenže soupeř v kvalifikaci o EURO 2016 má ve hře svou silnou trojku: Galatasaray, Fenerbahce a Besiktas.

Pokud by tuzemský trojlístek skutečně obsadil na konci sezony dvanáctou příčku, zajistil by si jisté místo v Lize mistrů pro ročník 2017/2018 a zároveň i start vítěze MOL Cupu ve skupině Evropské ligy. Reálnější však je, že se to povede až o rok později. Protože Češi, po odečtení koeficientu ze sezony 2011/2012, vstoupí příští léto do pohárů nejhůře z dvanáctého místa. A pak by jim pouze zbývalo jej uhájit.

Co už je jisté teď, do ročníku 2016/2017 vstoupí se stejným rozdělením jako letos: tedy mistr a vicemistr do předkol Champions League, třetí a čtvrtý celek domácí soutěže a vítěz MOL Cupu do kvalifikace Evropské ligy.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud