5. listopadu 2008 • 15:19

Ščasný: Zajímá mne jen záchrana

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový kouč Zdeněk Ščasný vyrazil dnes dopoledne se svými novými svěřenci ve Viktorii Žižkov k prvnímu společnému tréninku, už před ním však měl k hráčům zásadní proslov.



"I vy nesete spoluodpovědnost za to, kde se Viktorka nachází," nastínil Ščasný při setkání s novináři hlavní motto svého výstupu. Narážel tak hlavně na to, že se před ním na žižkovské lavičce během letošní sezony vystřídali už dva trenéři a tým je stejně poslední v lize.

Ščasný proto má při návratu do Viktorie po více než šesti letech jediný cíl: v létě slavit záchranu. "Nic jiného mě v tuto chvíli nezajímá. Pak se můžeme bavit o dalších plánech," zdůraznil Ščasný. Ze všeho nejdříve chce z letargie probrat hráče. "Oni si většinou s postavením klubu moc hlavu nedělají.

Takže teď chci, aby se to změnilo a i oni cítili tlak v tom smyslu, že o místo nemusí přijít trenér, ale i oni samotní," vzkázal Ščasný.

Jednapadesátiletý trenér, který naposledy v minulé sezoně vedl Mladou Boleslav, se zastal i svých předchůdců Stanislava Grigy a Josefa Csaplára. Ti už v probíhajícím soutěžním ročníku krátce po sobě odešli ze Žižkova s nepořízenou. "Asi není normální, že v krátké době odešli dva velmi kvalitní trenéři. A hráčům jsem řekl i to, že nechci být ten, kdo zase rychle skončí.

Měli by si uvědomit, že problém asi bude i jinde. Strhnout to musí hlavně ti zkušení hráči s velkými smlouvami," uvedl Ščasný a na mysli zřejmě měl obránce Gabriela, záložníky Straceného s Vozábalem či útočníka Švancaru.

K mužstvu přichází čtyři kola před koncem podzimní části. A nepřímo naznačil i to, že duely s Libercem, Slavií, Příbramí a Teplicemi budou pro žižkovské fotbalisty šancí říct si o pokračování v mužstvu. "Dá se to říci i tak, že budou hrát o fleky. Mám čtyři kola na to, abych mužstvo dobře poznal a udělal si jasno o tom, co se bude dít v zimě. Na Žižkov jsem šel i kvůli tomu, že v osobě pana Vinše (prezidenta klubu) budu mít ve všem absolutně volnou ruku," těšil se Ščasný na to, že si bude moci složit kádr k obrazu svému, pokud bude třeba.

Podle něj však Žižkov má tým dost dobrý na to, aby hrál v tabulce ve vyšších patrech. "Kvalita tady určitě je. Ale možná u hráčů došlo k sebeuspokojení," přemítal Ščasný. Současné postavení Viktorie v ligové tabulce jej podle jeho slov nestraší, přestože bilance sedmi získaných bodů ve 12 zápasech není lichotivá. "Kdybych se bál, tak sem nejdu," opáčil Ščasný, který v předminulé sezoně zažil podobnou situaci i v Mostu. Ten také přebíral na posledním místě a dovedl jej k záchraně.

Volání ze Žižkova o pomoc se záchranou vyslyšel i přesto, že nerad přebírá mužstvo v rozehrané soutěži. Ale v případě Viktorie prý Ščasný rád udělal výjimku, i když třeba i loni do Mladé Boleslavi přicházel až po pátém kole.

"Člověk míní, život mění. Od Realu Madrid jsem v přestávce ještě bohužel nabídku nedostal," žertoval Ščasný. "Ba ne, Žižkov je pro mě tak trochu srdeční záležitost, strávil jsem tady tři krásné roky. Ještě před dvěma dny bych řekl, že nikam trénovat nepůjdu, ale Viktorka byla asi jedním ze dvou mužstev z české ligy, jehož nabídku bych akceptoval," řekl někdejší kouč Sparty a Panathinaikosu Atény.

V letech 2000, 2001 a 2002 Ščasný se Žižkovem obsadil postupně deváté, páté a třetí místo, přičemž v poslední sezoně až do posledních minut dokonce bojoval o mistrovský titul. Prohra se Slavií brankou těsně před koncem však šanci na triumf odvála.

Fotbalová liga s dalším Ščasného nástupem na scénu zažije i návrat bouřliváka, který proslul i věčnými spory s rozhodčími a kritikou komise v čele s Luďkem Macelou. Jen v minulé sezoně byl jako kouč Mladé Boleslavi čtyřikrát vykázaný z lavičky, platil i tučné pokuty a po skončení angažmá v Boleslavi tvrdil, že je poměry v české lize znechucený.

Ščasný nyní svoji rétoriku trochu zmírnil s tím, že si za svými názory stojí, ale slíbil i diplomatičtější vystupování. "Když jsem končil v Boleslavi, byl jsem otrávený, ale čas je nejlepší lékař. Nepřicházím do Viktorky, abych s rozhodčími nebo někým jiným bojoval, tudy cesta nevede. Musím změnit i své chování, ale především přicházím za tvrdou prací," nastínil staronový žižkovský kouč.

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud