19. března 2013 • 19:38

Hráčem 22. kola se stal jihlavský záložník Jan Kliment

Autor: juniorskaliga.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jihlavský záložník Jan Kliment zatím zažívá snové fotbalové jaro. Na konci února debutoval v Gambrinus lize proti Hradci Králové, a to hned v základní sestavě, a na hřišti se objevil i o dvě kola později v Olomouci, kde však jeho tým prohrál 0:3. Nyní byl devatenáctiletý záložník za svůj výkon proti Baníku Ostrava v Juniorské lize zvolen Hráčem kola.



Ačkoliv je Vysočina Jihlava v této sezoně nováčkem mezi elitní smetánkou, ve svých řadách má řadu talentovaných hráčů, kteří o sobě dávají vědět nejen v Juniorské lize. Své schopnosti mohl v A-mužstvu prokázat i Jan Kliment, který v Gambrinus lize debutoval 22. února proti Hradci Králové.

Na pondělní zápas A-mužstva proti Mladé Boleslavi, který se nakonec neodehrál kvůli nepříznivému počasí, však povolán nebyl a s juniorským týmem odcestoval do daleké Ostravy na utkání dvaadvacátého kola Juniorské ligy. A předvedl se. Stal se klíčovým mužem svého týmu a navíc zaznamenal oba góly. Především ten druhý byl klíčový, neboť minutu před koncem zápasu rozhodl o konečné remíze 2:2.

Jak hodnotíte utkání v Ostravě? Jste s bodem spokojeni?
Vzhledem k tomu, jak utkání probíhalo, tak jsme určitě s bodem spokojeni. Náš výkon nebyl úplně stoprocentní, v prvním poločasu byla Ostrava lepší, ale nám se podařilo vstřelit první gól. V tom druhém pak Ostrava zápas otočila, ale naštěstí se nám podařilo srovnat, takže bod zlatý.

Vstřelil jste dvě branky. Která z nich byla obtížnější?
Myslím si, že obtížnější byla ta druhá, protože při té první jsem míč doklepával prakticky do prázdné brány na zadní tyči. Při té druhé byl velký tlak z naší strany, do vápna šlo hodně hráčů, Dan Kavka výborně nacentroval a hlavou jsem srovnal.

Na konci února jste debutoval v Gambrinus lize. Jak na to s odstupem času vzpomínáte?
Vzpomínám na to v dobrém, připsal jsem si svůj první start, za což jsem samozřejmě rád. Doufám, že těch startů bude nyní jen přibývat.

Jaké jsou největší rozdíly oproti fotbalu, na který jste byl předtím zvyklý?
Gambrinus liga je samozřejmě někde jinde, pokud to mám srovnat s Juniorskou ligou. Je rychlejší, tvrdší, ale nechci tím říct, že Juniorská liga je špatná. Naopak je to super projekt, má to své výhody, ale chybí tam více zkušeností.

Na podzim jste zasáhl do většiny zápasů Juniorské ligy. Co vám tato soutěž dala?
Určitě mne posunula v kariéře o úroveň výš, byla to nová soutěž, takže do toho šli všichni maximálně naplno. Chodili s námi i hráči z Gambrinus ligy, takže občas jsme si mohli zahrát i proti nim. Myslím, že mi tato soutěž dala hodně.

V Juniorské lize máte na kontě sedm branek. Jak vnímáte tuto statistiku, jste s tím spokojen?
Myslím si, že bych mohl dávat víc gólů, ale nestěžuji si, jsem s tím zatím spokojený.

Co pro vás znamená ocenění Hráče kola?
Je to pro mě ocenění za dosavadní práci, nicméně určitě na tom nemám podíl jen já, ale celý tým, se kterým jsem hrál. Velmi si toho vážím.

Jaký máte fotbalový sen a vzor?
Nejbližší cíl je probojovat se do základní sestavy Vysočiny Jihlava, vzdálenější sny jsou zahrát si v zahraničí. Fotbalový vzor vyloženě nemám, ale mám rád rychlostní typy hráčů jako jsou Gareth Bale, Cristiano Ronaldo či Stephan El Shaarawy.

Pavel Procházka

trenér juniorského týmu Jihlavy

„Honza je rychlostní typ, ofenzivní a technický hráč, který má samozřejmě rád útočný fotbal. Často se dostává do šancí, ani mu nedělá problém připravovat brankové příležitosti pro ostatní. Svou rychlost dokáže využít v průnicích a jeho silnou stránkou je i hra hlavou.“

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Články odjinud


Články odjinud